Am mai găsit un soft antiplagiat. Tot nefolosit, tot din bani europeni

Ați auzit de SEMPLAG?

Este un soft de detectare a plagiatului în lucrările de cercetare științifică din România și a fost dezvoltat cu fonduri europene de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) - instituție aflată în subordinea Ministerul Educației.

Pe site-ul de prezentare a softului SEMPLAG, dacă faci click pe umbrela din josul paginii, ajungi pe o altă platformă a UEFISCDI. Acolo, tot în baza paginii, poți citi acest anunț:

Semplag este un program de detectare a similitudinii textuale, dezvoltat în cadrul proiectului "Asigurarea calității în învățământul superior prin elaborarea și pilotarea metodologiilor de abilitare și auditare".

Solicitările de acces/cont se fac la adresa semplag@uefiscdi.ro.

*

Managerul proiectului, care a costat peste 12 milioane de lei, a fost chiar actualul ministru al Educației, Adrian Curaj.

La conferința de finalizare a proiectului, în 31 octombrie 2014, a participat ministrul de atunci, Remus Pricopie, alături de personalități ale lumii academice europene.

Astfel, Ministerul Educației dispune, de la începutul acestui an, de două softuri antiplagiat plătite cu bani europeniunul asigurat printr-o finanțare PODCA, și acesta, finanțat prin POSDRU.

Niciunul nu este folosit.

*

Proiectul-pilot "Asigurarea calității în învățământul superior prin elaborarea și pilotarea metodologiilor de abilitare și auditare" a fost dezvoltat de UEFISCDI prin faimosul Program Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).

Potrivit unei fișe de rambursare de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, valoarea totală a acestui proiect a fost de 12,636 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro), iar implementarea a durat din noiembrie 2011 până în noiembrie 2014.

Potrivit site-ului destinat proiectului, obiectivul general urmărit a fost "dezvoltarea și implementarea sistemului de asigurare a calității în universități, inclusiv dezvoltarea personalului prin promovarea unor metodologii eficientizate de evaluare externă, la nivel instituțional și de individ".

Componentele vizate de proiect sunt dezvoltarea unor platforme online pentru candidații la procedura de abilitare, dar și un instrument de comparare a similitudinilor lingvistice – un soft antiplagiat inovator, bilingv, și care nu urmărește doar simpla copiere, ci și parafraza.

PressOne l-a contactat pe profesorul universitar Lazăr Vlăsceanu, de la Departamentul de Sociologie al Universității București, care a participat în calitate de responsabil științific la proiectul dezvoltat de UEFISCDI.

"Componenta antiplagiat de care vorbiți este funcțională, dar nu se dă în funcție", a declarat profesorul Vlăsceanu.

Întrebat cine ar trebui s-o dea în funcție, el s-a rezumat să spună că noul ministru al Educației, Adrian Curaj, știe de existența acestei componente.

Iată cum este prezentat softul antiplagiat pe site-ul proiectului:

"SEMPLAG este un program de detectare a similitudinii textuale (și plagiatului) capabil de analiză sintactico-semantică și care, în versiunea bilingvă, să poată compara un anumit text cu texte de pe Internet sau cu documente stocate în repozitorii proprii.

Două sunt aspectele inovatoare propuse: detectarea parafrazei cu un grad scăzut de originalitate în compararea documentelor în limbile engleză și română, știut fiind că pentru cazuri de simplă copiere, programul va rula algoritmii 'clasici', așa cum apar în literatura de specialitate.

Un al doilea aspect, și cel mai important, ține de compararea unui text scris în limba română cu texte din același domeniu publicate în limba engleză. Este un pas foarte important, întrucât experimentele de până acum nu sunt foarte convingătoare.

De asemenea, pentru ca acest program sa poata rula în bune condiții, este necesară construirea unui repozitoriu cu documente științifice, de o anumită anvergură, pentru ca analizele comparative să fie concludente."

*

În urmă cu două luni, PressOne a scris în premieră despre un alt portal online pe care Ministerul Educației l-a derulat aproximativ în aceeași perioadă cu proiectul UEFISCDI. Acel portal - care includea un soft antiplagiat - a costat 14,7 milioane de lei.

14,7 milioane + 12,6 milioane = 27,3 milioane de lei. Circa 6 milioane de euro, din fonduri europene.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a arătat într-un interviu oferit HotNews, că Ministerul ar putea folosi, de anul viitor, un al doilea soft de plagiat: "Sigur, acum testam, ne uităm să vedem cum e platforma de doctorate, cum este software-ul respectiv, dar cred că vom avea și un al doilea software, care este un produs românesc. Noi l-am pregătit, la instituția pe care am condus-o până acum 3 săptămâni [UEFISCDI - n.red.]. Este un soft care se uită la suprapuneri în același timp limba română și limba engleză și deja avem o bază de date extrem de importanta, în afară de cea online, cu care facem comparațiile".

Proiectul dezvoltat de UEFISCDI este considerat strategic pentru învățământul superior.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.