Alexandra Stanciu. Foto: Arhiva personală
20/03/2018
Alexandra Stanciu, masterandă la Paris: "Am învăţat să vorbesc fără să-mi fie teamă de consecinţe"
Am plecat din țară în septembrie 2017, în urma eșecului la examenul de admitere în profesia de avocat. La momentul respectiv aveam opțiunea de a lucra cu cei la care făcusem practica în anul III. Firma respectivă lucra exact pe domeniul în care îmi doresc să mă lansez: Mergers & Acquisitions (fuziuni și achiziții − n.r.).
De asemenea, puteam să mă angajez în calitate de consilier juridic într-o firmă care activează în alte sectoare, să lucrez pentru tatăl meu, ca jurist al firmei, sau să mă lansez în business alături de el.
Am realizat atunci că profesia de consilier juridic în România nu putea să îmi ofere ce mi-aș fi dorit. Totodată, am simțit că nu aveam pregătirea profesională și nici maturitatea pentru a mă avânta în afaceri.
Așa că am ales să mă rup de confortul de acasă și să lucrez pentru a deveni cea mai bună variantă a mea într-o țară unde oportunitățile profesionale sunt la tot pasul.
*
Am fost acceptată în promoția 2017/2018 a Master I, Droit des Affaires (dreptul în afaceri − n.r.), la universitatea Sorbona, în Paris. Am plecat fără perspectiva unei locuințe stabile și când încă nici nu-mi finalizasem procesul de înscriere.
Am schimbat trei locuințe până să obțin acum, după șase luni, o cameră în campusul universității.
Ultima ședere, înainte de asta, a fost în gazdă, alături de o doamnă în vârstă, cu obiceiuri ciudate și pretenții uneori greu de înțeles și îndeplinit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Schimbarea de 180 de grade pe care am făcut-o − de la a locui cu mama, care-mi oferea sprijin material și moral permanent, la a locui cu o străină dificilă − mi-a dat imboldul de care aveam nevoie ca să-mi doresc să ies din zona de confort și în celelalte planuri din viața mea.
Am învățat să mă duc să-mi iau singură ce-mi doresc, să vorbesc fără să-mi fie teamă de consecințe, să lupt cu mine, să mă dezvolt pe zi ce trece.
În plan academic, mi-a fost greu din cauza limbii, fiindcă trecuse un an între debutul acestui Master și finalizarea studiilor de licență, tot în limba franceză, în cadrul Colegiului juridic franco-român din București.
Iulişca invadatoarea
Fără să exagerăm, putem spune că acolo unde crește iulișca, totul în jur dispare.
Dughin, la București: "Noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România"
Discursul ideologului Aleksandr Dughin, cu prilejul lansării volumului său "Destin eurasianist" la București, a fost mult mai temperat decât ideile din carte.
Profesorii nu înțelegeau ce voiam să transmit pentru că eu traduceam ideile din română, cu topica din limba română.
Mi-a fost greu și din cauza dificultății materiilor, mai ales la Fiscalitatea afacerilor și la Drept bancar, care abordează probleme curente legate de bitcoin, inteligență artificială, grupuri de societăți și strategiile lor de business.
Toate acestea implică o gândire pragmatică, în cifre și logică, pe care eu nu mi-am exersat-o de ani buni.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În facultățile de drept din România se pune accentul pe civil și penal, iar materiile adaptate nivelului de dezvoltare al societății internaționale nu sunt abordate nici tangențial.
Astfel, datorită dorinței de a mă perfecționa, am reușit să-mi depășesc barierele de comunicare și să mă integrez în cercurile sociale de aici.
Mi-am făcut mai mulți prieteni decât aveam în România și am ocazia în fiecare zi să cunosc oameni inteligenți, dar și influenți în sectoarele lor de activitate.
Am învățat că abilitatea de a comunica și înțelege oamenii contribuie foarte mult la succesul cuiva.
*
În prezent, îmi caut un loc de muncă. În paralel, lucrez ca director de proiect pentru un ONG specializat în Drepturile omului și în Drept internațional public. Nu aș fi avut această ocazie în România.
În plus, la Sorbona ai ocazia să fii recrutat de companii la care-ți dorești să lucrezi, deoarece în facultate se organizează, de trei ori pe an, prezentări ale companiilor de top din lume.
Oamenii pe care ai ocazia să-i cunoști aici pot juca un rol-cheie în viața ta profesională. Am cunoscut aici, mai ales în campus, dar și în afara lui, oameni care fac de la matematică aplicată în spațiu până la management al luxului, specialiști în inteligență artificială și antreprenori în domeniul digital.
Dacă voi reuși să închei un parteneriat cu tatăl meu pentru o investiție într-o idee de business, la care mă gândesc de ceva timp, mă voi întoarce în Romania pentru cât timp voi avea această perspectivă sau altele la fel de promițătoare.
România, încă, rămâne o piață foarte avantajoasă pentru investitori: costuri mici și atâtea lucruri care ne lipsesc!
#maiviiacasă
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this