Alerta lui Bill Browder: banii sau viața?

„− Mahaon și alte companii care îți aparțineau au fost reînregistrate pe numele unei companii numite Pluton, cu sediul în Kazan.

− Cine deține Pluton? am întrebat eu.

− Cineva pe nume Viktor Markelov, care, conform bazei de date a cazierelor judiciare, a fost condamnat pentru omucidere în 2001.

− Incredibil, am exclamat eu. Deci poliția face razii în birourile noastre, confiscă o grămadă de documente și apoi se folosește de un criminal condamnat ca să reînregistreze companiile noastre în mod fraudulos.

− Exact asta s-a întâmplat, mi-a spus Serghei. Și e chiar mai rău. Acele documente au fost utilizate pentru a falsifica o mulțime de contracte antedatate, care pretind că firma ta furată datorează 71 de milioane de dolari unei firme fantomă cu care n-ai făcut niciodată nicio afacere.

− O, Doamne, am spus eu.

− Stai așa. E și mai rău de-atât. Aceste contracte falsificate au fost duse la tribunal, și un avocat pe care tu nu l-ai angajat s-a prezentat să-ți apere companiile. De îndată ce procesul a început, a pledat vinovat pentru cele 71 de milioane de dolari în pasive.

Chit că era un scenariu incomprehensibil și mârșav, totul avea acum sens. În timp ce povestea se cristaliza în fața ochilor mei, am izbucnit în râs.”

„Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin” e o poveste ca un thriller bun − cum numai în anii ’90 se mai făceau −, scrisă de un „porc de capitalist”.

A capitalist pig, chiar așa.

Autorul, Bill Browder, este absolvent de Stanford, trecut prin Boston Consulting Group, dar și printr-un scandal de proporții cu pensiile a 32.000 de americani.

Investitor pe piața de capital, el s-a ocupat, după căderea Cortinei de Fier, în special de piața emergentă din Rusia.

Făcea o muncă greu de înțeles pentru mințile noastre de profani într-ale finanțelor, dar care a produs un purcoi de bani pentru clienții săi, interesați de operațiuni riscante pe bursă.

Browder spune că și-a ales această ocupație din dorința de a se împăca cu trecutul: provine dintr-o familie cu simpatii comuniste − care avea, deci, o reputație pătată în SUA.

În Rusia post-sovietică, Browder a creat un fond de investiții și s-a apucat să sondeze în Registrul Comerțului, care în anii ’90 era locul ideal pentru versații căutători de lovituri financiare.

Economia sovietică se dezintegra, iar investitori ca el identificau companii de stat și le privatizau într-un ritm accelerat, obținând profituri uriașe de pe urma vânzării acțiunilor cumpărate sub prețul pieței.

Bill Browder (în dreapta), la întâlnirea cu senatorul John McCain.

*

Din fericire, „Alertă roșie…” nu face apologia îmbogățirii de pe urma disoluției unui imperiu. Este, în mod surprinzător, o carte despre oameni și libertate, despre viață și moarte.

În special despre viața și moartea avocatului rus Serghei Magnițki, torturat de poliție în anii 2000 fiindcă refuzase să semneze declarații mincinoase despre felul în care autoritățile furau banii din taxele achitate de companii.

Magnițki a fost unul dintre avocații lui Browder în Rusia. Era specializat în dreptul comercial, însă numele lui a ajuns sinonim cu lupta pentru drepturile omului.

După ce s-a îmbolnăvit în detenție, puterea de la Moscova i-a refuzat orice îngrijiri medicale, precum și accesul elementar la apărare ori la vizitele familiei.

Moartea lui Magnițki l-a transformat pe Bill Browder într-un apărător neoficial al persoanelor persecutate de oficiali corupți.

Asta mai ales după ce a convins o serie de senatori de peste Ocean, printre care și pe curajosul republican John McCain, să susțină un proiect de lege prin care persoanelor vinovate de crime financiare în Rusia li se retrăgeau atât viza, cât și banii aflați în băncile americane.

A fost denumită Legea Magnițki și a avut implicații mult mai serioase decât ar părea la o primă vedere; pentru a fi adoptată, a fost nevoie să se treacă peste recomandările Departamentului de Stat și peste politica externă a administrației Obama, care își dorea îmbunătățirea relației cu Rusia, și nu alimentarea conflictului istoric dintre cele două țări.

Sunt interesele financiare mai importante decât viața și demnitatea oamenilor? Care este atitudinea corectă în fața unui stat mafiot?

Cum reacționezi când ești amenințat cu moartea? Cât este curaj și cât este inconștiență când vorbești despre dreptate în Rusia?

Ceea ce descoperi în amintirile lui Browder este modul în care lobby-ul se lovește de moralitate, intervențiile de pe ușa din dos sau furnicarul de birocrați din anticamerele decidenților americani, care se dovedesc uneori la fel de lipsiți de scrupule precum omologii lor de la Moscova.

Cartea e surprinzător de curgătoare. Și chiar dacă mărturia sa are nevoie să treacă printr-un filtru etic (și mai are și un titlu bombastic), autorul reușește să descrie dintr-o perspectivă inedită atmosfera din Rusia lui Vladimir Putin.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...