15/02/2019
Alerta lui Bill Browder: banii sau viața?
„− Mahaon și alte companii care îți aparțineau au fost reînregistrate pe numele unei companii numite Pluton, cu sediul în Kazan.
− Cine deține Pluton? am întrebat eu.
− Cineva pe nume Viktor Markelov, care, conform bazei de date a cazierelor judiciare, a fost condamnat pentru omucidere în 2001.
− Incredibil, am exclamat eu. Deci poliția face razii în birourile noastre, confiscă o grămadă de documente și apoi se folosește de un criminal condamnat ca să reînregistreze companiile noastre în mod fraudulos.
− Exact asta s-a întâmplat, mi-a spus Serghei. Și e chiar mai rău. Acele documente au fost utilizate pentru a falsifica o mulțime de contracte antedatate, care pretind că firma ta furată datorează 71 de milioane de dolari unei firme fantomă cu care n-ai făcut niciodată nicio afacere.
− O, Doamne, am spus eu.
− Stai așa. E și mai rău de-atât. Aceste contracte falsificate au fost duse la tribunal, și un avocat pe care tu nu l-ai angajat s-a prezentat să-ți apere companiile. De îndată ce procesul a început, a pledat vinovat pentru cele 71 de milioane de dolari în pasive.
Chit că era un scenariu incomprehensibil și mârșav, totul avea acum sens. În timp ce povestea se cristaliza în fața ochilor mei, am izbucnit în râs.”
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin” e o poveste ca un thriller bun − cum numai în anii ’90 se mai făceau −, scrisă de un „porc de capitalist”.
A capitalist pig, chiar așa.
Autorul, Bill Browder, este absolvent de Stanford, trecut prin Boston Consulting Group, dar și printr-un scandal de proporții cu pensiile a 32.000 de americani.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Investitor pe piața de capital, el s-a ocupat, după căderea Cortinei de Fier, în special de piața emergentă din Rusia.
Făcea o muncă greu de înțeles pentru mințile noastre de profani într-ale finanțelor, dar care a produs un purcoi de bani pentru clienții săi, interesați de operațiuni riscante pe bursă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Browder spune că și-a ales această ocupație din dorința de a se împăca cu trecutul: provine dintr-o familie cu simpatii comuniste − care avea, deci, o reputație pătată în SUA.
În Rusia post-sovietică, Browder a creat un fond de investiții și s-a apucat să sondeze în Registrul Comerțului, care în anii ’90 era locul ideal pentru versații căutători de lovituri financiare.
Economia sovietică se dezintegra, iar investitori ca el identificau companii de stat și le privatizau într-un ritm accelerat, obținând profituri uriașe de pe urma vânzării acțiunilor cumpărate sub prețul pieței.
*
Din fericire, „Alertă roșie…” nu face apologia îmbogățirii de pe urma disoluției unui imperiu. Este, în mod surprinzător, o carte despre oameni și libertate, despre viață și moarte.
În special despre viața și moartea avocatului rus Serghei Magnițki, torturat de poliție în anii 2000 fiindcă refuzase să semneze declarații mincinoase despre felul în care autoritățile furau banii din taxele achitate de companii.
Magnițki a fost unul dintre avocații lui Browder în Rusia. Era specializat în dreptul comercial, însă numele lui a ajuns sinonim cu lupta pentru drepturile omului.
După ce s-a îmbolnăvit în detenție, puterea de la Moscova i-a refuzat orice îngrijiri medicale, precum și accesul elementar la apărare ori la vizitele familiei.
Moartea lui Magnițki l-a transformat pe Bill Browder într-un apărător neoficial al persoanelor persecutate de oficiali corupți.
Asta mai ales după ce a convins o serie de senatori de peste Ocean, printre care și pe curajosul republican John McCain, să susțină un proiect de lege prin care persoanelor vinovate de crime financiare în Rusia li se retrăgeau atât viza, cât și banii aflați în băncile americane.
A fost denumită Legea Magnițki și a avut implicații mult mai serioase decât ar părea la o primă vedere; pentru a fi adoptată, a fost nevoie să se treacă peste recomandările Departamentului de Stat și peste politica externă a administrației Obama, care își dorea îmbunătățirea relației cu Rusia, și nu alimentarea conflictului istoric dintre cele două țări.
Sunt interesele financiare mai importante decât viața și demnitatea oamenilor? Care este atitudinea corectă în fața unui stat mafiot?
Cum reacționezi când ești amenințat cu moartea? Cât este curaj și cât este inconștiență când vorbești despre dreptate în Rusia?
Ceea ce descoperi în amintirile lui Browder este modul în care lobby-ul se lovește de moralitate, intervențiile de pe ușa din dos sau furnicarul de birocrați din anticamerele decidenților americani, care se dovedesc uneori la fel de lipsiți de scrupule precum omologii lor de la Moscova.
Cartea e surprinzător de curgătoare. Și chiar dacă mărturia sa are nevoie să treacă printr-un filtru etic (și mai are și un titlu bombastic), autorul reușește să descrie dintr-o perspectivă inedită atmosfera din Rusia lui Vladimir Putin.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this