Parlamentarii vor fi aleşi din nou pe liste: depind astfel de fidelitatea faţă de şefi. Foto: Lucian Muntean

Parlamentarii vor fi aleşi din nou pe liste: depind astfel de fidelitatea faţă de şefi. Foto: Lucian Muntean
25/09/2015
Alegerile din 2016 în șapte refrene celebre
Un politolog, un ONG-ist și purtătorul de cuvânt al unui partid discută despre alegeri în România. Ar putea fi începutul unui banc.
Să continuăm: în 2016, noua modalitate, „reformatoare”, de a alege parlamentarii e, de fapt, cea veche, din 2004, pe liste. Partidelor cu cel puțin trei membri – nou înființate – li se urează mult succes în alegerile locale, mai ales că, din 2016, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.
Despre efectele noilor reglementări electorale, adoptate în primăvara acestui an, am discutat cu politologul George Jiglău, cercetător la Centrul pentru Studiul Democrației, cu Septimius Pârvu de la Expert Forum și cu Daniel Uncu, purtătorul de cuvânt al partidului M10. Am alăturat fiecărui efect un refren celebru, pentru că, totuși, vrem să citiți până la capăt acest articol de teorie politică :) .
7. „It’s not right, but it’s okay„. Explicația vine de la George Jiglău: „Deși e introdusă posibilitatea existenței partidelor locale, felul în care legea condiționează partidele să depună candidați în minim 75 de circumscripții la locale sau minim într-un județ la parlamentare, plus obligativitatea de a avea candidați în două runde de alegeri succesive, indiferent de tipul lor, obligă, practic, partidele să se comporte ca niște partide regionale. Dacă eu vreau să formez în Cluj un partid care să militeze pentru mai mult spațiu verde, și nu mă interesează decât activitatea în Cluj, de ce să fiu obligat să depun candidați în alte 74 de localități sau să particip la parlamentare?! Plus că, dacă eu câștig mandate cu Partidul Parcurilor în Consiliul Local Cluj-Napoca, dar apoi nu candidez la parlamentare, sunt radiat.”
*
6. „Dust in the wind„. În ceea ce privește finanțarea partidelor și a campaniilor, specialiștii arată că modificările aduse legii nu prea au efect. „În esență, nu s-a rezolvat nimic față de vechea lege, doar aspecte relativ minore care țin de control. Un cadru legal deficitar în ce privește finanțarea încurajează în continuare practicile clientelare și corupția”.
*
5. „Crazy„. Până la începutul anului 2015, România avea cea mai restrictivă lege a partidelor din Europa. Acum o are pe cea mai permisivă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
*
4. „I’m a believer”. Partidele mici vor adopta strategii de comunicare noi și alternative, pentru a contracara comunicarea partidelor mari – atât internă, cât și cu electoratul. Partidele mari se vor orienta mai puțin înspre atragerea de noi membri sau simpatizanți, cât pe fidelizare și mobilizare masivă la vot, consideră Daniel Uncu, de la M10.
https://www.youtube.com/watch?v=XfuBREMXxts
*
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
"Să nu îmbătrâneşti niciodată", îmi spune bunica
MĂRTURIE. Jurnalista Iulia Marin descrie experiența pe care a trăit-o alături de bunica sa într-un spital din România.
3. „Every breath you take„. Partidele mari se recentralizează, iar liderii de la București sunt cei care decid cum va arăta Parlamentul. Și asta pentru că ei au ultimul cuvânt de spus în componența listelor de candidați pentru alegerile parlamentare. „Votul pe listă închisă permite în continuare conducerii partidelor să controleze tot procesul de selectare a candidaților și plasarea lor pe listă. Mingea e la partide și e greu să găsești o modalitate prin care să determini partidele sa se reformeze intern. Plus că e un regres major să te întorci fix la sistemul de până în 2004 și să spui ca asta e reformă electorală”, arată George Jiglău.
*
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
2. „…Baby one more time„. Primarii vor fi aleși într-un singur tur – ceea ce-i va avantaja în primul rând pe cei aflați în funcție. De asemenea, modificarea are efecte grave în ce privește reprezentativitatea celor aleși și felul în care se face politica la nivel local. „Sunt favorizate alocările bugetare către una sau câteva categorii care garantează pluralitatea de voturi. Sunt descurajate dezbaterile electorale, pentru că cel avantajat nu are interes să se expună. De asemenea, sunt descurajate candidaturile celor care nu au șanse (dar care ar putea negocia și influența agende într-un eventual tur doi)„, explică Jiglău.
*
1. „Big in Japan” . Modificările protejează în continuare cele două partide mari – PSD și PNL. Noile legi diminuează importanța programului politic al unui candidat la Primărie sau la Parlament. Primează forța pe care o are partidul în a-și mobiliza membrii și simpatizanții la vot.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this