Zero Waste: Diana Călin, Cosmin Georgiu, Ioana Man și Anda Goia.
03/03/2017
Aiudame ca să te-ajut
În 2016, Ioana Man a reprezentat Societatea pentru Consum Responsabil, un ONG cu obiective ecologiste, la un schimb de experiență din Italia destinat tinerilor, intitulat Think global, act local (Gândește global, acționează local).
Studentă în anul III la Psihologie, ea s-a familiarizat acolo cu noțiuni legate de sustenabilitate, reciclare și stoparea risipei alimentare.
Când a revenit în orașul natal, Aiud, Ioana a dat un sens lucrurilor pe care le învățase în Italia și a trecut la acțiune.
În două săptămâni, a pus în mișcare o mână de oameni în jurul unei idei simple, aceea de a aduna de la piețarii din oraș produsele pe care nu reușesc să le vândă și care, în mod normal, ar sfârși la tomberoane, în cazul în care n-ar fi pur și simplu abandonate la standuri.
Mai departe, ei duc aceste produse la câteva familii din oraș care altfel nu și le-ar permite.
Din septembrie încoace, inedita „echipă” a colectat peste 500 de kilograme de legume, care au ajuns la 50 de oameni nevoiași din oraș.
Proiectul a căpătat un nume, Zero Waste (Fără risipă), și a fost înscris la o competiție organizată de Refresh – inițiativă a Comisiei Europene care dezvoltă programe strategice cu guvernele europene pentru reducerea risipei de alimente.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Din totalul de 47 de proiecte europene ajunse în finală, aiudenii au adunat cele mai multe voturi pe site-ul competiției, peste 17.000. Echipa românilor va merge astfel la Berlin, în mai 2017, pentru a-și susține proiectul la REFRESH Food Waste 2017 Conference.
Demersul tinerilor a mișcat o comunitate întreagă. Aiudenii au aflat despre „mișcarea” inițiată de Ioana Man de pe fluturașii, broșurile și abțibildurile care au împânzit orașul. Și voturile lor au trimis Zero Waste la Berlin.
Studentă la Cluj, Ioana spune că se aștepta la o reacție ostilă în prima zi când s-a dus în piața municipală din Aiud. Nu s-a întâmplat deloc așa.
Ioana Bauer, eLiberare: A „decide” între a-ți vinde trupul sau a nu-ți hrăni familia nu este o alegere
Ioana Bauer s-a alăturat eLiberare în 2014. Timp de un an, a fost voluntară în cadrul asociației, apoi a avut roluri de project manager, de director pe advocacy și prevenire, de director executiv, iar la final de 2016 a preluat funcția de președintele al Consiliului Director.
Eugen Vaida, coordonator al Ambulanței pentru Monumente, pune „pălărie și bocanci” clădirilor istorice: „Doar să veniți, că avem tot ce e nevoie”
ONG-urile din România, precum Ambulanța pentru Monumente, transformă comunități prin protecția patrimoniului și implicare civică sustenabilă.
„Am știut că un astfel de proiect se poate organiza destul de ușor, chiar în oraș la mine. Îmi era puțin teamă de reacția piețarilor. Mă așteptam să găsesc oameni reticenți, dar am găsit destul de mult entuziasm. «În sfârșit, de când vă așteptam» – cam asta ne ziceau oamenii”, povestește Ioana.
Astfel, o dată sau de două ori pe săptămână, voluntarii Zero Waste se prezintă la spartul târgului pentru a-și lua „birul”: legume care n-ar mai rezista pe tarabă și care nu sunt compromise în totalitate.
Ele asigură masa unor familii sărace din zonă. În plus, o brutărie le oferă și pâine pentru oamenii ajutați de voluntari.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fără risipă are și un stand special amenajat, unde comercianții pot lăsa marfa de care nu mai au nevoie.
Pe lângă Ioana Man, din echipă mai fac parte mama ei, Laura Man – învățătoare, Raluca Popan – ilustrator, Diana Ioana Călin – consultant în dezvoltarea durabilă și cofondator al ONG-ului Societatea pentru Consum Responsabil, Anda Goia – specialist manager, Casandra Ioan – profesoară, Cosmin Georgiu – specialist recrutare și Andreea Mihăilescu, elevă într-a XI-a.
Ioana spune că Zero Waste a început să dea roade și chiar să genereze provizii pe timp de iarnă.
„Îi contactăm înainte pe oamenii care ar putea avea nevoie de ajutor și îi întrebăm dacă le putem duce din ceea ce strângem în piață.
S-a întâmplat să ajutăm o familie de mai multe ori. Când ne-am dus a treia oară, femeia ne-a invitat să gustăm din zacusca pe care o pregătise din legumele duse de noi. Ne spunea că e incredibil cât de bună i-a ieșit.
A fost un moment foarte emoționant. Asta m-a făcut să prind și mai mult curaj. Există oameni care prețuiesc ceea ce facem.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this