Imagine de la o manifestaţie a comunităţii LGBT. Foto: Lucian Muntean
12/08/2024
„Acces interzis” în 7 parcuri din Oradea pentru comunitatea LGBT. Primăria refuză să aprobe manifestările publice ale minorităților sexuale
Autoritățile locale și comunitatea creștină din Oradea încearcă să blocheze, din nou, manifestările publice ale comunității LGBT din oraș. Primăria invocă un calendar supraîncărcat deja de alte evenimente și refuză să aprobe orice întrunire a comunității gay, în oricare dintre parcurile din oraș.
- Primăria Oradea, condusă de liberalul Florin Birta, este acuzată de Asociația Ark Oradea că interzice întrunirile comunității LGBTI cu ocazia Zilelor Pride, în spațiile publice ale orașului. Membrii asociației susțin că le-au fost refuzate două solicitări înaintate primăriei pentru a putea organiza un eveniment în oricare parc din Oradea.
- Primăria se apără și susține că spațiile erau alocate anterior altor evenimente.
- Reprezentanții asociației susțin că evenimentele sunt fictive și că în spatele refuzului s-ar afla influența organizațiilor creștine locale.
- 50 de persoane s-au strâns sâmbătă pentru a protesta împotriva deciziei primăriei. Alte 30 de organizații au semnat o scrisoare în care se solidarizează cu demersul și condamnă refuzul autorităților de a dialoga pe marginea acestui subiect.
- Primarul Florin Birta nu a răspuns nici încercărilor PressOne de a fi contactat.
Sâmbătă, 10 august, aliați ai comunității LGBTI au protestat în fața primăriei Oradea, ca reacţie la decizia municipalităţii de a respinge cererile Asociației Ark Oradea pentru organizarea unei întâlniri publice în oricare parc din oraș, cu ocazia Oradea Pride 2024.
Conform publicației locale Bihoreanul, organizatorii protestului au fost amendați cu suma de 5.000 de lei. Cu 1.000 de lei a fost amendat și un bărbat recalcitrant care a adresat injurii participanților la protest. Reprezentanții organizației susțin că aceasta a fost ultima cale pe care o aveau la dispoziție pentru a-și arată nemulțumirea față de decizia primăriei.
„S-a refuzat orice fel de comunicare cu noi și așa ne-am trezit în situația actuală”, spune pentru PressOne Andrei-Iulian Dițiu, reprezentantul Asociației Ark.
Toate parcurile din oraș, ocupate
„E regretabil pentru Oradea, un oraș care se pretinde a fi european și multicultural să ne refuze pentru o zi orice parc din orașul acesta.” Asociația Ark susține că a depus două solicitări pentru data de 11 august la Comisia de avizare a adunărilor publice din Primăria Oradea pentru avizarea unor evenimente în aer liber cu ocazia Oradea Pride 2024.
„Era vorba de ateliere și o proiecție de film pe seară cu care să se încheie cea de-a doua ediție Pride Oradea”, afirmă Andrei-Iulian Dițiu,
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Prima cerere a vizat Parcul Cetății din Oradea.
„Acesta este în administrarea unei ONG din subordinea Primăriei, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiuni. Când am depus cererea la primărie am fost nevoiți să facem o convenție cu cei de acolo ca să ne asigurăm că în ziua respectivă parcul este liber și că nu era altă cerere depusă. Mi s-a confirmat că spațiul este liber și am depus o cerere pentru aprobare adunării publice către primar”, adaugă Dițiu.
La acea solicitare Asociația Ark susține că a primit aviz negativ pe motiv că „nu se pot întâmpla două evenimente în același timp și în același spațiu.”
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
„Am întrebat despre ce alt eveniment este vorba, care deja are un aviz pozitiv. Mi s-a transmis că e un eveniment al comunității baptiste și al comunității penticostale din Oradea pentru care, chipurile, s-ar fi depus o cerere cu o săptămână înaintea cererii noastre”, relatează Iulian Dițiu.
„Am revenit cu a doua cerere către Primăria Oradea, în care am cerut unul dintre spațiile publice din oraș și am enumerat șase parcuri. Am transmis că vrem să participăm și noi la comisia de adunări publice. Am primit o altă dispoziție din partea primăriei, în care ni s-a spus că pentru niciunul dintre parcuri nu avem aviz pozitiv, pe același motiv”, conchide Iulian Dițiu.
Primăria susține că „nu se pune problema de discriminare”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Într-un punct de vedere trimis de către Primăria Oradea presei locale, instituția recunoaște că nu a aprobat desfășurarea evenimentelor în niciunul din cele șapte parcuri, dar susține că „nu din motiv de discriminare.”
„Acuzațiile aduse Primăriei Oradea sunt complet nefondate și din perspectiva spiritului multicultural al orașului nostru și a deschiderii demonstrate de administrația locală de-a lungul anilor. Oradea este un oraș recunoscut pentru diversitatea sa culturală și pentru respectul față de toate comunitățile sale. Primăria Oradea a fost întotdeauna deschisă și transparentă în colaborarea cu diverse organizații și asociații, indiferent de natura sau scopul activităților acestora, atât timp cât cererile lor respectă cadrul legal și administrativ”, se arată în mesajul trimis de primărie.
Reprezentanți ai comunității LGBTQIA+ si persoane care sprijină drepturile minorităților sexuale, la ediția 2019 a Cluj Pride, în Cluj-Napoca, 15 iunie 2019. Inquam Photos / Manases Sandor
Al doilea an consecutiv de încercări de sabotare a evenimentelor LGBTQ
„Când am organizat prima ediție a Oradea Pride, anul trecut, am avut o formă ceva mai simplificată. Toate evenimentele s-au desfășurat în spațiu închis și nu am depus cereri pentru spații publice. În schimb din partea comunităților creștine, în special din partea comunităților neoprotestante, a venit o reacție nejustificat de disproporționată. Ei au ocupat toate spațiile publice din Oradea fără excepție, pe întregul parcurs al lunii august, luna în care am organizat și noi timp de o săptămână, evenimente. Au încercat să se asigure că nu vom ieși în stradă, nu vom avea un marș și nu vom avea evenimente în spațiu public”, spune Iulian.
Conform Bihoreanul, în 2023, bisericile locale, indiferent de confesiune, au cerut de la Primărie avize pentru organizarea a peste 50 de activități religioase, educative, cultural-spirituale și recreative în toate zonele din oraș, pe toată durata lunii august.
Printre organizațiile care s-au aliniat acestui demers se numără Asociația Femeilor Ortodoxe din Oradea, Asociația Studenților Creștin Ortodocși, Biserica Penticostală Speranța, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Baptistă Emanuel și Comunitatea Regională Penticostală.
De asemenea, Asociația Sfânta Treime Oradea a inițiat inclusiv o petiție pentru anularea evenimentului Pride 2023. Petiția a fost semnată de peste 9.000 de persoane.
Totodată, episcopii și preoții aparținând mai multor culte din Oradea au publicat o scrisoare împotriva comunității LGBT, în care i-au chemat pe credincioși la rugăciune „pentru a îndepărta din poporul nostru sminteala și păcatul care atrag mânia și judecata lui Dumnezeu.”
Influența grupurilor religioase în Oradea
Bihorul a fost unul dintre județele fruntașe în ceea ce privește prezența la urne în ziua votului la Referendumul organizat de Coaliția pentru Familie în anul 2018. Atunci 27,32% dintre alegători, au votat „DA”, cu mult peste media națională de 19,32%.
În 2016, la Oradea, membrii asociațiilor creștine au organizat unul din cele mai mari mitinguri împotriva comunitații LGBT, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.
Alte manifestări au avut loc și în anul 2018, în preajmă Referendumului. Printre ele și o conferința de presă la care au participat principalele culte şi partide din judeţul Bihor. La eveniment a luat parte și liderul PNL Ilie Bolojan, actual președinte al Consiliului Județean Bihor și totodată predecesorul lui Florin Birta la primăria Oradea. Bolojan și-a afirmat deschis susținerea pentru referendum.
Probleme și la Iași sau București
Deși România a fost condamnată în mai 2023 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nerecunoașterea cuplurilor de același sex, statul nu a întreprins niciun demers în această direcție. Mai mult decât atât, comunitatea LGBT se confruntă în continuare cu discriminare, homofobie și transfobie, inclusiv din partea autorităților.
În 2021, o situație similară s-a întâmplat la Iași, unde primarul Mihai Chirica a refuzat să aprobe marșul Pride din acel an. Rise OUT și Asociația Accept au făcut atunci plângere penală pentru abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientării sexuale împotriva lui Mihai Chirica.
Și la București, în 2021, a fost nevoie de un protest inițiat de Asociația Accept, pentru ca Primăria Generală să aprobe marșul Pride.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this