Foto: Evgeny Glazunov / Dreamstime.com

2019: anul în care merită să treci de la canalele TV la YouTube

O treime dintre români au trei televizoare în casă, iar aproape jumătate dintre gospodăriile care plătesc servicii de televiziune dețin aparate HD smart. Fiindcă prețul lor scade și devin tot mai accesibile, în 2019 aceste televizoare vor deveni majoritare în casele românilor.

Ar fi, deci, un moment bun să ne descotorosim de posturile învechite, care ne consumă prea mult timp, și să trecem spre un univers mult mai interesant și mai eficient, indiferent că vorbim despre știri, divertisment sau documentare.

În definitiv, termenul smart nu se referă doar la tehnologia capabilă să se conecteze la internet, ci și la efectul pe care ar trebui să-l aibă asupra noastră.

Aici avem o problemă: petrecem, în medie, 5,46 ore pe zi în fața televizorului, aproape dublu decât media globală, iar trei sferturi dintre noi urmăresc în special canale de știri sau divertisment, conform Indexului de Consum de Televiziune în România pe 2017.

Calitatea știrilor și divertismentului din România este, însă, extrem de scăzută.

Un televizor smart poate ajuta la îndepărtarea acestor neajunsuri, de exemplu prin funcțiile de înregistrare a emisiunilor favorite, însă mulți români nu știu să folosească aceste facilități.

E adevărat, există acces rapid la serviciile de streaming precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime, iar abonamentele rămân accesibile, însă aceste televizoare oferă acces gratuit la o sursă mult mai mare de conținut de calitate: YouTube.

Foto: Wave Break Media Ltd / Dreamstime.com

De ce să renunți la posturile TV clasice în favoarea YouTube

Dacă până acum nu te-ai gândit să te uiți la YouTube pe televizor, ai avut doar de pierdut. Toate televizoarele smart au acces la aplicația YouTube − fie nativ, fie prin descărcarea acesteia odată cu instalarea televizorului.

Diferențele dintre un canal TV clasic și navigarea pe YouTube sunt majore:

Când vine vorba despre știri, YouTube îți permite accesul la materiale video ale marilor canale internaționale, multe dintre ele neaccesibile altfel în România;

→ Divertismentul de calitate este de găsit cu ușurință tot pe YouTube, atât cel produs de mari comedianți americani, cât și prin câteva canale românești;

→ Documentarele sunt cel mai mare câștig: pe YouTube, acestea durează între 5 și 20 de minute, condensând mult mai bine informația față de formatul documentarelor de la TV;

→ Reclamele, atunci când apar, pot fi oprite după 5 secunde;

→ Pentru copii, părinții pot găsi pe YouTube majoritatea desenelor animate, dar și canale speciale care îi pot educa mult mai rapid decât o fac orele interminabile de la școală;

→ Există foarte mult conținut în rezoluție 4K, o calitate a imaginii mult superioară chiar și celei de pe canalele TV HD;

→ Conținutul este, în general, în engleză, dar poți activa subtitrări la majoritatea acestor clipuri video.

Majoritatea acestor canale sunt finanțate prin sponsorizări de tipul Patreon și prin plasare de produse (de obicei, reclamă la servicii disponibile tot online).

Doar o mică parte a banilor provine din reclamele de pe YouTube și din abonamentele de tip YouTube Red.

Din acest motiv, conținutul este disponibil gratuit, dar dacă apreciezi cu adevărat un anumit producător, îl poți sprijini prin abonare sau chiar prin sume donate lunar − un model de business care începe să susțină materiale de calitate.

Pe scurt, în doar 30 de minute, YouTube îți poate oferi informații pe care, de obicei, le afli în multe ore de privit la canale clasice. Iar conținutul este, practic, inepuizabil: totul e să știi cum să-l filtrezi.

Aici apare o problemă: există mii de canale de YouTube cu conținut foarte prost, iar pagina de Tendințe arată că românii preferă să se uite la mizerii chiar și în acest mediu.

Pentru cei care vor, totuși, informații de foarte bună calitate, am pregătit o listă care sper să fie utilă.

Câteva canale de YouTube la care ar trebui să te abonezi

Dacă ești pasionat de știință și tehnologie sau vrei să-ți extinzi cultura generală, ar trebui să-ți notezi aceste canale de YouTube:

B1M

Cele mai noi tendințe în arhitectură. Un ritm de prezentare relaxat te va duce într-o lume aflată deja în secolul XXI, cu soluții mult mai avansate decât ce întâlnim în România.

În doar câteva minute poți afla despre zgârie-norii de o subțirime incredibilă din New York sau despre cele mai impresionante proiecte de infrastructură din lume. De arătat oricui vrea să construiască România modernă.

Real Engineering

Un canal care îți explică pe îndelete cum funcționează tehnologiile din jurul nostru, dar și care sunt cele mai noi descoperiri în domeniul ingineriei.

O foarte bună introducere în cele mai interesante tehnologii din istorie, cu diagrame ușor de înțeles.

Cold Fusion

Foarte multe informații pentru cei care vor să afle rapid ce se află în spatele celor mai importante tehnologii și companii ale momentului, cu accent pe impactul lor social și politic.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

PBS Eons

Este canalul pe care ar trebui predate toate orele de biologie, însă nu e doar pentru copii.

Dimpotrivă, veți afla enorm de multe lucruri despre trecutul planetei, printre care și faptul că cele câteva mii de ani de viață umană sunt un fir de păr la scara istoriei.

PBS Space Time

Dacă nu-ți ajunge planeta, cei de la PBS au un canal dedicat și spațiului, precum și științei, în general. De la nașterea universului la cum ne-ar putea salva mineritul pe asteroizi, nimic nu este lăsat neatins de tocilarii simpatici de la PBS Space Time.

Seeker

Un canal dedicat științei, care încearcă să redea într-un limbaj accesibil ultimele descoperiri din domeniu.

Te ține la curent cu ce se întâmplă la nivel global în știință, dar are și o serie de documentare despre lucrurile mai puțin cunoscute din spatele marilor evenimente, precum aselenizarea.

Vox

Acest Reader’s Digest video al timpurilor actuale, Vox are subiecte care acoperă o plajă foarte largă, de la istorie la tehnologie și dedesubturile ultimelor evenimente. Dacă vrei informația pe scurt, este exact ce trebuie.

PolyMatter

Unul dintre cele mai interesante canale pentru cei care vor informații sintetizate și livrate rapid.

Subiectele sunt concentrate pe modul în care statele și companiile folosesc tehnologia, cu accent pe dimensiunea economică. Bun de ascultat și la căști.

Recorder

Nu putea lipsi un canal video românesc, care se remarcă prin reportaje ce pătrund dincolo de ceea ce vedem la televizor.

Nu este axat pe tehnologie, dar am vrea să avem cât mai multe astfel de canale produse la noi în țară.

TEDx Talks

Nu putea lipsi un canal care îți mărește exponențial înțelegerea asupra lumii, în general. Pentru că nu pune accentul pe vizual, poate fi ascultat și la căști.

World From Above HD

Un canal specializat în filmări aeriene spectaculoase. În circa 15-20 de minute, poți vedea cele mai frumoase zone ale Europei și nu numai.

Deși nu au mai actualizat conținutul de ceva vreme, sunt o sursă foarte bogată de imagini − nu ratați Germania văzută de sus, și nici peisajele din Scoția sau Danemarca. Există mai multe canale similare, le veți descoperi din recomandările YouTube.

HistoryMarche

Dacă vrei să înveți istoria altfel decât în manuale, acest canal îți prezintă cele mai importante și interesante bătălii din trecut, cu tot cu contextul istoric.

Cele trei documentare referitoare la Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș aduc foarte multe informații necunoscute publicului larg din România, iar producătorii promit că vor reveni și cu altele similare.

Mike Olbinski

Închei lista cu un canal care nu oferă informații, ci doar filmări spectaculoase în 4K și 8K.

Plecând de aici, veți putea descoperi alte zeci de canale care cuprind sute de ore de imagini în timelapse, de o frumusețe care-ți taie respirația.

Ce motiv ai mai avea să te întorci la plictisitoarele canale TV după ce vezi așa ceva?

Evident, universul canalelor de YouTube este mult mai divers, iar în listă puteam să le adaug pe toate cele dezvoltate de marile reviste de știință și tehnologie − de la Wired la Engadget sau TechCrunch, dar rămâne să le descoperiți și singuri.

Un lucru e sigur: odată ce descoperi calitatea, pertinența și frumusețea acestor materiale video, te vei întoarce foarte greu la realitatea gri și kitsch a canalelor TV.

De fapt, vei renunța să-ți mai pierzi vremea (și viața) în fața acestora. Iar 2019 e tocmai anul potrivit să faci așa ceva…

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...