Câteva sute de persoane au protestat la Bucureşti în seara Zilei Naţionale. Fotografii: Raluca Pancu
Câteva sute de persoane au protestat la Bucureşti în seara Zilei Naţionale. Fotografii: Raluca Pancu
02/12/2017
1 Decembrie în stradă. "De multe ori m-am gândit să plec. Deocamdată mai rezist"
În seara de 1 decembrie, aproximativ 800 de persoane au ales să protesteze la Bucureşti față de modul în care este condusă țara.
Începând cu ora 18, oamenii au început să se strângă, pe o ploaie rece, în Piața Victoriei, acolo unde Primăria Capitalei va organiza un târg de Crăciun în următoarele zile.
Manifestanții au dat din nou dovadă de inventivitate:
- „Firea, nu uita, asta nu e piața ta!”;
- „Vrem sărbători, fără infractori!”;
- „România, la mulți ani, fără hoțomani!”;
- „Nu vrem târguri de Crăciun, vrem demisia acum!”;
- „Șobolanul cu mustață cum se fură ne învață”.
Spre deosebire de alte proteste, când doar două-trei persoane foloseau megafoane pentru a da tonul scandărilor, de această dată manifestanții au fost invitați la microfon „să-și spună păsul”.
„Avem bebeluși morți la Iași, avem un dosar pentru Colectiv care nu e soluționat”
Unul dintre primii sosiți în Piața Victoriei pentru protestul anunţat pe Facebook sub sloganul „România moare” a fost Cristian, în vârstă de 31 de ani.
El purta o pancartă mare, în formă de mână, pe care era inscripționat mesajul: „O palmă mare revoluției fiscale”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Nu mai are importanță că e 1 Decembrie. Am fost de Paști în Piaţă şi cred că şi Crăciunul, şi Revelionul îl facem aici.
Nemulțumirile sunt foarte multe. Avem bebeluși morți la Iași, avem un dosar pentru Colectiv care după un an jumate nu este soluționat, avem penali la conducere, infractori, de fapt, care au a treia funcție în stat”, și-a motivat el prezența în Piaţa Victoriei.
Copiii pe care România îi doare: de ce avem nevoie de un spital pentru îngrijire paliativă pediatrică
În România, peste 22.000 de copii au nevoie de îngrijire paliativă, dar există doar 40 de paturi disponibile la nivel național. HOSPICE Casa Speranței vrea să schimbe această realitate construind primul spital de îngrijire paliativă pediatrică din țară, în Adunații Copăceni. Spitalul va oferi servicii integrate: îngrijire la domiciliu, kinetoterapie, consiliere psihologică și terapii pentru copii și familiile lor.
Asociația Sache: Locul unde toate animalele sunt vindecate până la capăt
În 2016, când a deschis cabinetul veterinar, Laura Fincu era convinsă că inițiativa lor de antreprenoriat social va rezolva problema câinilor din România. Aproape 9 ani mai târziu, după peste 100.000 de sterilizări făcute în campaniile aproape săptămânale prin țară, nu mai e atât de convinsă, dar crede în continuare cu tărie că lucrurile se vor îmbunătăți. Ca să contribuie la asta, asociația Sache construiește primul spital social pentru animale din România.
L-am întrebat pe Cristian dacă a luat în calcul varianta emigrării.
„De mai multe ori m-am gândit să plec din țară, dar am zis că deocamdată mai rezist”, a spus el.
În jurul orei 18.30, circa 250 de oameni scandau lozinci pe ploaie. Doar opt jandarmi se aflau între ei și clădirea Guvernului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Perimetrul în care se aflau manifestanții nu era delimitat prin garduri de protecție. În comparație cu proteste anterioare, trotuarul din fața Muzeului Antipa era de această dată gol.
„Nu am ieșit din casă, am venit în țară”
Adrian, în vârstă de 67 de ani, flutura drapelul Statelor Unite, ţara care i-a acordat a doua cetățenie.
Ne-a mărturisit că și-a luat concediu special pentru a putea veni în România să participe la protest.
„Nu am ieșit din casă, am venit în țară. Cred că ceea ce se întâmplă în momentul de față este o crimă la adresa României.
Este un motiv pentru orice om care se simte român să vină în stradă. Discuțiile care au avut loc în Parlament pe legile Justiției sunt fără efect. Singurii care pot rezolva problema sunt cei din stradă.
Ceea ce au făcut Dragnea și Tăriceanu este inadmisibil. Încearcă să devieze direcția bună a României, către Occident și către Statele Unite, în direcția Moscova. Asta fac”, a declarat Adrian pentru PressOne.
„Tot ce este aici, această demonstrație, se vede în America. Toate agențiile de presă transmit.
Poporul american trebuie să vadă că poporul român nu e reprezentat de cei doi și că noi suntem alături de America.
Mi-am luat concediu special ca să pot să fiu la București. Vineri plec înapoi”, a mai spus Adrian.
„Ziua de 1 Decembrie trebuie sărbătorită având nu doar viziunea trecutului”
În primul rând al protestului se afla o fată de 6 ani, însoțită de tatăl ei. Ținea mândră, cu brațele ridicate, litera M.
Ca ea, alte 11 persoane aveau fiecare o literă în mâini. „România moare” era mesajul lor.
„Cred că ziua de 1 Decembrie trebuie sărbătorită având nu doar viziunea trecutului, ci și viziunea viitorului.
Pentru asta, trebuie să spunem acum ceea ce este bine pentru România, ca să putem să mai sărbătorim și un alt 1 Decembrie bine, în România.
Motivul pentru care sunt aici cu fetița mea de 6 ani este tocmai că să îi spun că nu poate să permită să mai apară în administrația publică oameni ca aceia care ne fură bani de la școli, de la educație și de la spitale”, a mărturisit Cornel, tatăl fetei.
În vârstă de 43 de ani, Cornel spune că nu vrea să-și sfătuiască copilul să emigreze.
„O las să gândească singură pentru ea. Nu m-am gândit să îi zic să plece, însă pentru prima oară mă simt agresat, de un an de zile, de acești nenorociți.
Este pentru prima oară când mă gândesc serios că nu pot să îmi permit să o cresc într-un mediu pervertit în felul ăsta”, a mai spus el.
„Fiecare să vină să își spună păsul”
Aprinderea luminițelor de Crăciun − în mod normal, prilej de bucurie − a fost întâmpinată în Piaţa Victoriei cu huiduieli, în semn de protest faţă de decizia primarului Gabriel Firea de a amenaja aici târgul de Crăciun.
Manifestanţii au cântat apoi „Deşteaptă-te, române”, iar în jurul orei 19.30 au fost invitați la microfon.
Rând pe rând, ei și-au exprimat revolta, au făcut apel la mobilizare și la pichetarea Ministerului Justiției și a Parlamentului, după adoptarea noilor legi ale Justiției.
„Pancarta e pentru Dragnea”
Printre cei care au ales să privească de pe margine s-a numărat Alex, în vârstă de 28 de ani. El ținea în mâini o pancartă cu mesajul „Jilava studios presents: DNA”, având imprimată figura personajului Joker din seria Batman.
„Pancarta e pentru Dragnea„, ne-a precizat Alex.
L-am întrebat ce l-a făcut să vină la protest. „Problemele evidente”, a răspuns el, adăugând: „Parlamentul excepțional de corupt și Dragnea, în special”.
Alex recunoaşte că şi-a pus problema emigrării:
„Am zis că încă nu plec. Încă”.
„Nici până astăzi protestul început în februarie nu a avut răspuns satisfăcător”
În jurul orei 20, în Piaţa Victoriei se aflau circa 500 de protestatari.
Din mulțimea care intona „Treceți, batalioane române, Carpații” ieşea în evidență o pancartă albă pe care scria „Iordache, Dragnea, Tăriceanu, Toader – Demisia de urgență! PSD+ALDE – Ei sunt sfârșitul vostru”.
Unul dintre autorii acestui mesaj este Mihai, în vârstă de 34 de ani.
„Nici până astăzi protestul început în februarie nu a avut un răspuns satisfăcător. Ba, dimpotrivă: în Parlament se joacă cărțile cele dure provind modificările legilor Justiției, care ar scoate țara asta din clubul țărilor libere, instaurând un regim autoritar.
Noi, poporul, nu suntem ascultați, nu suntem parteneri de dialog cu ei. Se pare că și-au luat mandatul și acum uită cine i-a trimis„, a declarat Mihai pentru PressOne.
El consideră că emigrarea nu e o soluție pentru România.
„Dacă tinerii s-ar gândi de două ori ce lasă în urmă, și-ar dau seama că, dacă pleacă și nu luptă, lasă în urmă părinți, bunici, rude și prieteni. Nu cred că cineva se poate bucura în afară când familia lui e destrămată”.
Protestul din seara de 1 decembrie s-a încheiat cu Hora Unirii, la care s-au prins zeci de oameni.
În difuzoare, aproape de ora 21, când în Piaţă mai rămăseseră circa 100 de persoane, s-a auzit un ultim îndemn: „Ne vedem duminică. De la ora 18!”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this