Comemorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv. Foto: Lucian Muntean
13/09/2018
"Ziua pacientului ars" este o inițiativă a Asociației Colectiv
Proiectul de lege prin care ziua de 30 octombrie ar urma să devină „Ziua pacientului ars” − depus miercuri la Parlament de şapte deputaţi de la PSD şi PNL − este, de fapt, o iniţiativă a Asociației Colectiv GTG 3010, formată din răniţi şi din rude ale celor decedaţi în urma incendiului din 2015.
După apariţia ştirii privind proiectul de lege, numeroşi români s-au arătat revoltaţi pe Facebook, reclamând cinismul demersului şi mai ales al denumirii alese pentru ziua de 30 octombrie.
„Am citit și eu pe Facebook, după, și am văzut tot felul de comentarii că e zi de petrecere, nu! Este o zi în care noi trebuie să conștientizăm ce înseamnă pacientul ars”, a declarat pentru PressOne președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, al cărui fiu de 22 de ani a murit în urma tragediei din 2015.
„Pentru a marca impactul emoţional asupra pacientului ars”
Potrivit formei inițiatorului, „Ziua pacientului ars” ar consta în organizarea de evenimente dedicate prevenirii și îngrijirilor necesare pacientului ars. De coordonarea acestor evenimente ar urma să răspundă Ministerul Sănătății.
Ziua îşi propune să marcheze „impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate”.
Semnatarii proiectului de lege reamintesc, în expunerea de motive, tragedia produsă la Clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 64 de persoane au murit și alte 163 au fost rănite − „cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989”.
Cei şapte semnatari ai propunerii legislative sunt: Balint Liviu-Ioan – deputat PSD; Cherecheş Viorica – deputat PNL; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Cobuz Maricela – deputat PSD; Gavriliţă Bianca-Miruna – deputat PSD; Lupaşcu Costel – deputat PSD; Roşca Lucreţia – deputat PSD.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Eugen Iancu: „Trebuie să știm cât de greu se tratează un astfel de pacient”
Contactat de PressOne, președintele preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat că propunerea legislativă a apărut la inițiativa Asociației, în urma unor discuții purtate cu mai mulți parlamentari.
„Este inițiativa noastră. Ideea acestei zile – 30 octombrie, ca «Ziua pacientului ars», o avem de vreo doi ani de zile.
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
La sfatul unor parlamentari din toate partidele, chiar și din opoziție, mi s-a spus că, dacă vrem ca procedurile să meargă cât mai repede, trebuie să ajungem la Comisia de Sănătate.
Am avut o întâlnire cu Comisia de Sănătate din Parlament, m-am întâlnit și cu domnul Buicu (deputatul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Cameră − n.r.), i-am spus despre ce este vorba. Dânșii au reacționat destul de bine, pentru că au înțeles necesitatea acestei zile”, a spus Eugen Iancu.
El a insistat asupra faptului că instituirea acestei Zile anuale este necesară pentru ca românii să înțeleagă ce înseamnă un pacient ars și ce presupune procesul de vindecare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Eu vă spun sincer: până la Colectiv, îmi imaginam că arsura este probabil cum ne imaginăm cu toții când ne opărim cu apa fiartă, când ne ardem cu bățul de chibrit sau lumânarea acasă.
Nu! Trebuie să știm ce înseamnă pacient ars – și aici mă refer la mare ars, deci cu arsură de peste 10% pe suprafața corpului.
Trebuie să știm cât de greu se tratează un astfel de pacient, pentru că nu este ca la orice boală și cum s-a procedat în Colectiv − i-a pus în camere obișnuite, când un pacient mare ars trebuie ținut într-o cameră specială”, a explicat Eugen Iancu.
„O astfel de lege ne poate ajuta să facem presiuni mai mari”
Preşedintele Asociaţiei Colectiv și-ar dori ca, într-o astfel de zi, să fie invitați toți medicii din străinătate care s-au ocupat de victimele tragediei din România.
„Să facem un congres al pacientului ars, unde să aducem specialiști din afară care să îi învețe pe ai noștri. Dacă ați observat, ai noștri, în general, sunt chirurgi plasticieni. Avem prea puțini chirurgi în arsuri și este o problemă.
Uitați-vă , sunt atâția ani de când avem bani de la Banca Mondială și cât de greu ne mișcăm ca să construim acele secții de arși. O astfel de lege ne poate ajuta să facem presiuni mai mari, să facem lucruri”, a mai spus Iancu.
Deputatul Tudor Ciuhodaru (PSD): „Problema «marelui ars» încă nu este rezolvată”
Singurul dintre semnatarii proiectului de lege care şi-a făcut timp să răspundă câtorva întrebări este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic de profesie.
El consideră că o astfel de Zi anuală ar pune presiune pe autorități:
„Este un memento care se va repeta ca picătura chinezească până când problemele de natură legislativă și natură organizatorică vor fi rezolvate.
Sunt o sumedie de zile ale pacienților cu diverse afecțiuni, hematologice, oncologice, care aduc în prim-plan, pentru conștientizare, anumite probleme de sănătate publică.
E foarte simplu să pui problema sub preș sau să dai în cinism, cum spuneți dumneavoastră, dar, din punctul meu de vedere, acest proiect de lege este doar o componentă care reamintește că problema «marelui ars» încă nu este rezolvată în România”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this