REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

The Curse e imposibil de descris altfel decât ca genul de serial care face carnea să se strângă pe tine. Pe Sky Showtime.

Zece seriale cu care să te plimbi în jurul lumii

E ianuarie, de-abia am scăpat de sărbători și afară e încă frig, dar cu siguranță mulți dintre noi visează deja la vacanțe. Însă o vacanță are nevoie nu doar de economii și timp liber, ci și  de inspirație, de imaginarul acela al vacanțelor pe care l-am internalizat de la Monsieur Hulot încoace. Altfel riscăm să ajungem într-un sejur de vis la Costinești sau Amara.

Dar nu de asta trăim în această epocă de aur a televiziunii, ca să ne lărgim orizonturile și să vedem locuri interesante și îndepărtate? Așa că, de dragul productivității sezoniere, am dat iama în serialele de pe serviciile de streaming ca să adun o listă de locuri, unele exotice, altele mai puțin, care pot servi ca inspirație pentru aceia dintre voi care au rezolvat deja partea cu timpul și cu economiile.


Black Spot/Zone Blanche

Țară: Franța

Unde: Netflix

Franța e cunoscută pentru multe lucruri – mâncare, vin, coasta de azur. Nu e cunoscută în schimb pentru crime supranaturale, fiori ecologici și duhuri celtice. Dar asta e ce oferă Black Spot – întâmplări bizare într-un orășel din munții Franței, atât de izolat că nici semnal la telefon nu ai. Un procuror nou sosit, alături de polițiștii locali, trebuie să rezolve mistere ce par să se întindă în negura vremii până la romani. Poate nu e o capodoperă, dar Black Spot e captivant și dovada că poți să ai noir și non-nordic. Și îți arată cât de verde și frumoasă e patria galică, chiar dincolo de plaje și de vii.


White Lotus

Țară: SUA (Sezonul 1), Italia (Sezonul 2)

Unde: HBO

Dacă nu v-ați plictisit după Succession de viețile bogătanilor, HBO are un alt serial despre bogați (bogați cu b mic de data asta, nu cu B mare). Un serial cu și despre vacanțe în locuri exotice și despre prostiile îngrozitoare pe care oamenii le fac ca să și le strice. Deci, dacă vă tentează o vacanță în condiții de lux, dar nu vă permiteți, încercați un city break de două-trei episoade la White Lotus. S-ar putea să nu mai vreți să reveniți.


El Encargado (și Nada)

Țară: Argentina

Unde: Disney / Hulu

Nada e un serial cu și despre traiul bun în Buenos Aires, despre un critic gastronomic burghez, bătrâior și cam lefter, care trebuie să-și rearanjeze viața brusc. Apare și Robert DeNiro în el.

Dar n-o să vă recomand serialul despre frumusețile celui mai european oraș de la sud de Ecuator. Ci un alt serial cu și despre Buenos Aires, El Encargado, care cred că  s-ar traduce liber ca „Administratorul”. Un serial spumos, despre un administrator de bloc de bogătani absolut sociopat, care află că va fi dat afară și înlocuit de o piscină și o firmă de curățenie și face tot ce poate ca să își salveze pielea. Un serial absolut hilar, care te face să-ți fie frică să mai pleci în concediu. Cine știe ce idei îi trec prin cap domnului Gicu, administratorul, cât sunteți plecați?


Tokyo Vice

Țară: Japonia

Unde: HBO

Tokyo Vice e un serial despre presă, poliție, Yakuza și viața de noapte dubioasă din Japonia, prezentat prin ochii unui american mutat în Tokyo ca să se facă jurnalist la un ziar japonez. Poate părea o premisă stupidă, dar e bazat pe fapte reale. Un serial superb, care te face să-ți fie un pic frică de Tokyo, dar în același timp să-ți dorești să mergi acolo.


Abbott Elementary

Țară: SUA

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Unde: Disney

Un sitcom clasic de tip „documentar fals” despre problemele unei școli din centrul Philadelphiei. Râzi mult și bine. Te prinde. Și e unul dintre serialele cu actori majoritari afro-americani de care e ușor să te apuci, spre deosebire, de exemplu, de Atlanta, unde tre să fii interesat de muzică și cultură ca să te prindă. Îți arată voalat America urbană, numai bine ca să vă pregătiți de ridicarea vizelor, să vizitați rudele de peste ocean.


Artful Dodger

Țară: Australia

Unde: Disney

Un serial cvasi-istoric despre începuturile Australiei de colonie penitenciară, care ne prezintă personajul lui Dickens, din Oliver Twist, crescut și devenit chirurg în colonii. O poveste tropicală cu furtișaguri, operații și povești de dragoste, Artful Dodger e bizar, dar extrem de interesant, și te face să-ți dorești să fii plecat undeva cu o carte bună, clasică.


The Curse

Țară: SUA

Unde: Sky Showtime

E imposibil de descris the Curse altfel decât ca genul de serial care face carnea să se strângă pe tine. The Curse e un blestem, te blesteamă să te uiți. Nu e o comedie clasică, ci genul care la care zici „nu, nu, te rog eu, nu” în șoaptă, în loc să râzi. Absolut fantastic, poate cel mai bun serial al anului care de-abia a început. Un serial care vă poate arăta nu atât America, cât mentalitatea americană. Nu dau mai multe detalii, dar e ceva aparte, atât de aparte că ați putea fi în Maldive și tot ați sta în casă cu serialul în loc să vă bucurați de apa azurie.


Boy Swallows Universe

Țară: Australia

Unde: Netflix

Australia e cunoscută pentru deșert, dingo, șerpi, scorpioni și Mad Max. Nu-ți sare mintea la sărăcie, droguri și criminalitate generalizată. Boy Swallows Universe, bazat pe o carte, e o povestire romanțată a unei copilării cu peripeții prin ochii unui copil optimist ai cărui părinți, altfel simpatici, consumă și fac trafic de droguri, undeva prin anii 80’. Un serial captivant, care te face să vrei să călătorești, dacă nu în Australia, atunci cu siguranță înapoi în propria copilărie.


Trapped/Entrapped

Țară: Islanda

Unde: Netflix

Trapped, la un loc cu cele două sezoane separate ce i-au urmat, sunt poate cea mai bună producție islandeză TV. Un serial polițist care ne prezintă fața nevăzută, nu cea turistică, a Islandei, ba ne mai și trece prin viscol și alte vremuri grele, în regia lui Basilur Kormankur, care ne-a oferit și excelentul Katla, un alt serial islandez care ne arată într-un mod sinistru peisajele extraterestre dintr-una din cele mai ciudate țări din Europa și una dintre cele mai căutate destinații turistice „alternative”.


The Terror

Țară: ???

Unde: Prime Video

În final, un serial istoric înspăimântător, care ne arată și pericolele călătoritului în exces. The Terror pleacă de la fapte reale – o expediție pierdută din secolul 19, care căuta „pasajul nordic” spre Pacific, ocolind Canada. Pe parcurs însă, apar demoni inuiți, canibalism, urși polari și o sumedenie de alte lucruri înspăimântătoare. Unul din cele mai bune horror-uri istorice, The Terror e numai bun de vreme rece și are șanse să vă convingă să nu mai plecați în niciun concediu.

Tot mai bine e acasă și nici nu sunt demoni polari pe aici.

Indiferent dacă rămâneți acasă sau vă aventurați în concediu anul acesta, serialele astea or să vă țină ocupați – pe plajă, acasă, în zbor sau la muncă, în pauză. Spor la vizionare!

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios