VIDEO. România Sufocată. Cum ne omoară poluarea aerului și ignoranța autorităților

Un bucureștean pierde în medie doi ani din viață, iar 23.400 de români mor anual, mai devreme decât ar trebui, din cauza poluării, arăta un studiu din 2018 al Agenției Europene a Mediului. 

O statistică pe care dacă o traducem altfel ar însemna că în fiecare an, în România, din cauza nerespectării limitelor impuse de lege la diverse emisii, dispare, de exemplu, populația orașului Roșiorii de Vede – sau a oricărui alt oraș mic, de provincie.

Am vrut să vedem care sunt mai exact sursele de poluare care ne intoxică aerul și ne fură din viață și ce măsuri au luat autoritățile române, din 2018 până în prezent,  ca să reducă cifrele din statisticile europene. 

Și am descoperit instituții responsabile cu protecția mediului care dau răspunsuri diferite la aceleași întrebări – pentru că nimeni nu s-a preocupat până acum de colectarea corectă și coerentă a datelor despre factorii de poluare. 

În reportajul de mai jos explicăm modul în care Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu și administrații locale au reușit, pe rând, să ignore probleme vechi de ani de zile și să închidă ochii la ilegalități repetate, care se întâmplă, de multe ori zilnic, chiar la marginea sau în sânul Bucureștiului. 

De la incendieri a tone de gunoaie și a kilometri pătrați de vegetație, la șantiere pentru care regulile de protecție a mediului sunt doar pe hârtie și mașini vechi care poluează de cinci ori mai mult decât unele cu filtru de particule activ – acestea sunt doar câteva ingrediente dintr-un cocktail nociv pe care ni-l pun pe tavă autoritățile indiferente. 

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează