Sibiu. Foto Lucian Muntean
02/11/2020
Sibiu, revoluția din spatele pozelor de Instagram
O treime din populația Sibiului a ieșit în stradă la unul dintre protestele legate de OUG 13, din februarie 2017. În orașul din sudul Transilvaniei s-a cristalizat celebra mișcare civică „Vă vedem din Sibiu”, cu protestul ei tăcut din fața sediului PSD, desfășurat de-a lungul a exact 669 de zile.
Grupul de voluntari organizat pe Facebook, „Vă ajutăm din Sibiu”, a fost extrem de activ în timpul crizei sanitare din acest an. Pentru că, înainte de a fi cel mai instagramabil oraș din România, Sibiul e un loc în care noțiunea de comunitate și-a regăsit sensul.
Transformarea spectaculoasă a orașului a fost generată de un eveniment cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii acordat în 2007, care a avut în centrul lui Festivalul de Teatru de la Sibiu. A început cu fațadele clădirilor, apoi i-au urmat oamenii și regăsirea bucuriei de a fi împreună la festivalurile care au adus o altă vibrație în oraș. Și mulți turiști.
Nu știți, probabil, numele primarului din Sibiu, nu ați văzut un exit poll în ziua alegerilor locale. Nu e scena unde să dea în clocot tensiunile politice, dar asta nu înseamnă că administrația orașului e complet diferită față de cea din restul România.
Recent, Primăria a inaugurat un teren multifuncțional de sport și n-a ezitat să-și lase vizibil „pecetea”, ca să nu se îndoiască nimeni ea că l-a construit. Prefectul din Sibiu i-a reproșat unui medic ATI, într-o ședință, că ar face de rușine județul prin expunerea lipsei de locuri la ATI și că oricum nu era pe ordinea de zi!
Sibiul a ieșit pe locul al doilea în topul celor celor mai bune orașe din România, în urma unui sondaj în care cititorii PressOne au putut ierarhiza în jurul unor criterii care țin de siguranță, spații verzi și de relaxare, costul vieții, curățenie, administrație, trafic, soluții de smart city sau calitatea vieții. Am încercat să aflăm în ce constă prețul succesului unui oraș care a crescut simțitor în ultimul deceniu și care sunt atuurile lui în competiția cu marile orașe din România.
„Cele mai bune orașe din România” este un proiect susținut de Free Now, aplicația de mobilitate urbană. Deocamdată, poți apela la serviciile de ride hailing Free Now în orașele București, Iași, Cluj‑Napoca, Brașov, Târgu‑Mureș, Arad, Timișoara, Ploiești, Oradea, Constanța, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Tulcea, Vaslui, Bacău, Galați, Suceava, Baia Mare și Botoșani. Alte orașe vor fi adăugate acestei liste în curând.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this