Paznicul și prietenul urșilor

Babos Zsolt e un personaj cu totul interesant. Dacă te uiți un pic atent în ograda lui, începi să-l înțelegi. Curtea îi e plină de vietăți interesante, iar pereții casei îi sunt tapetați cu fotografii doar cu animale. Peste tot în jur, ursuleți de pluș sau bibelouri. Pe vremuri, când a primit de la cineva o poză ștearsă cu un urs a păstrat-o ca pe o icoană. Aceste animale mitice au devenit pasiunea vieții lui.

Când îl însoțești la observatorul de urși creat și construit după planuri proprii, îl înțelegi și mai mult. Pușca de pe umăr e doar un accesoriu obligatoriu pentru un paznic de vânătoare. În zece ani nu a tras nici un foc cu ea în acea zonă. S-a împrietenit cu sălbăticiunile datorită găleții cu mălai pe care o aduce constant, la aceeași oră, așteptând ca animalele să răsară din păduri. Se plimbă lejer printre urși iar aceștia sunt liberi, sălbatici, jucăuși și frumoși.

Teoria lui e că există o singură problemă cu urșii – noi. Noi suntem cei care i-am invadat, îi provocăm constant, îi hrănim din mașini și mai ales, îi agresăm construind în pădure, defrișând, distrugând habitate cu vehicule off road, fiindcă suntem însetați de confort, distracție și exotic. Ajunși acasă în fața televizoarelor ne revoltăm: Iar a atacat ursul! Acest video e o invitație sinceră la un moment la reflecție.

Traseul propus de Via Transilvanica ascunde popasuri surprinzătoare pentru cei dispuși să aibă răbdare și să caute povești memorabile în arealul acestui drum inițiatic.

Această serie de articole despre redescoperirea la pas a țării noastre este susținută de Raiffeisen Bank, ca o contribuție la promovarea culturii și tradițiilor românești. Raiffeisen Bank este partener strategic al proiectului Via Transilvanica și al Asociației Tășuleasa Social și a susținut amenajarea a 300 de kilometri ai traseului, în ultimii trei ani.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează