Omul care a dat breaking news-ul cu Revoluția

Dacă v-ați întrebat pe ce canale au ajuns în Occident și în lumea liberă știrile că la Timișoara și în România are loc o revoluție, în lipsa internetului, a story-urilor de Instagram și a rețelelor necontrolate de telefonie, atunci trebuie să îl cunoașteți pe Mirko Atanacković.

El a fost omul care, în decembrie 1989, a trimis cu mașina la granița sârbo-română rapoartele cu informații despre evenimentele din 16-21 Decembrie 1989 către Ministerul de Externe al Iugoslaviei și către agențiile de presă străine. Mirko Atanacković a fost Consulul General al Iugoslaviei la Timișoara.

Tot el a primit corespondenții străini care au început să curgă în România după ce s-a deschis granița în 22 Decembrie și a anunțat, pentru prima dată, că Timișoara este primul oraș liber de comunism din țară. În 20 martie 1990, Primăria Timişoara şi Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională al Municipiului Timişoara i-au acordat lui Mirko Atanacković unul din primele titluri de cetățean de onoare „pentru curajul cu care s-a angajat din prima zi în Revoluţia Noastră şi justelor informaţii difuzate în toată lumea”.

30 de ani mai târziu, Mirko Atanacković ne-a acordat un interviu, în care a rememorat acele zile agitate, pline de violență și moarte, dar din care a dispărut, în mod misterios, frica.

(Reporter: Bianca Felseghi, imagine: Mircea Gherase, montaj: Mircea Gherase, Bianca Felseghi)

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea scrie de două ori mai mult decât acum. Vrei să ne ajuți?

Donează