06/03/2023
Kata Rudakova, pictoriță din Ucraina refugiată în România: viața va începe din nou
Kata Rudakova a ajuns în România pe 24 februarie, la granița cu Suceava. Pictorița în vârstă de 41 de ani și-a luat doar un ghiozdan la ea și câteva economii. Kata și-a părăsit casa și studioul din Kiev, dar credea că va reveni în două săptămâni înapoi. Visul nu i s-a îndeplinit și de atunci locuiește în București.
Familia artistei este în Belarus, dar la Kiev i-au rămas prietenii, cei care au și grijă de studioul ei. Deși vorbesc des, îi este dor să-i îmbrățișeze. Ea a ajuns la București cu trenul de la Suceava, iar din noiembrie lucrează într-un studio din cadrul Galeriei Form Art, din Bd. Magheru. Aici își petrece majoritatea timpului și se simte ca acasă, printre picturile sale.
Înainte de război, Kata a pictat decorul unui spectacol pentru Opera din Kiev, dar și o biserică, o sinagogă, o grădiniță, cât și un mural din oraș. I-a luat câteva luni să-și dea seama de modul în care războiul i-a influențat arta și ce vrea să transmită la rândul ei, prin talentul pe care-l are. Pe 14 martie plănuiește o expoziție în cadrul galeriei, iar fiecare tablou expus conține o parte din sufletul ei.
Un film de Ana Tepșanu și Mihai Eremia
Acest material face parte dintr-o serie de articole susținută de Asociația Zi de Bine, care urmărește să documenteze provocările întâmpinate de refugiații ucraineni în România, dezinformarea cu privire la acest fenomen, dar și soluțiile de integrare pe termen lung sau modelele punctuale de succes.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this