Casa Hintz, Cluj-Napoca
07/04/2023
Comoara ascunsă a Clujului. Muzeul Farmaciei din Casa Hintz
Praf de Mumie împotriva ciumei și holerei? Sau Bezoar ca antidot pentru otravă? Elixirul Dragostei și alte afrodiziace create după rețete misterioase? Praf de spălat pe dinți?
Pe toate acestea le putem regăsi într-o sumedenie de recipiente și sticluțe aflate în cufere, răftulețe și dulăpioare din lemn superb restaurate, într-un loc legendar, de neratat pentru orice localnic sau străin amator de atmosferă locală cu parfum medieval.
Casa Mauksch-Hintz este una dintre clădirile emblematice aflate în centrul orașului Cluj. Ea ascunde o sumedenie de vechi povești suprapuse. Dar mai mult decât orice, la parter și în subsol ascunde o comoară incredibil de bine păstrată – Muzeul Farmaciei.
Naționalizată de comuniști în 1949, această casă a găzduit vreme de 200 de ani cea mai importantă farmacie a orașului. Era dotată chiar cu un scripete exterior cu care plantele medicinale erau ridicate pentru a fi uscate într-un pod vast și misterios, unde copiilor familiei le era absolut interzis să intre.
Dr. Georg Hintz, unul dintre urmașii familiei care a deținut casa și farmacia, a părăsit România plin de amărăciune, cu gândul de a nu mai reveni vreodată. Vreme de 40 de ani după naționalizare casa familiei s-a degradat progresiv până aproape de ruină. Însă pe fostul copil visul de a se întoarce în vechiul pod interzis nu l-a părăsit niciodată.
Astăzi, după exact 40 de ani de la emigrarea sa în Germania, cu un curaj remarcabil, dublat de răbdare și un efort financiar pe măsură, Dr. Hintz a răscumpărat, reabilitat și restaurat întreaga clădire care va găzdui, pe lângă Muzeul Farmaciei, o librărie, o cafenea și alte spații culturale.
Acest mini-documentar încearcă să concentreze două istorii paralele, interconectate. Pe de-o parte povestea proprietarului acestei case renăscute din propria cenușă, iar pe de alta detalii fascinante legate de muzeu, oferite chiar de către curatorul acestui spațiu pregătit de relansare în cursul anului 2023.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Precizăm că Muzeul Farmaciei din Cluj face parte din Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Mulțumim pentru permisiunea oferită de a filma câteva piese din cele peste 3000 aflate pe inventar.
Fotografiile de arhivă fac parte din Colecția familiei Hintz, Asociația Audiovizuală Transilvania și Arhiva Bisericii Unitariene din Cluj. Ele sunt cuprinse în albumul intitulat Imagini interioare coordonat de Melinda Blos-Jáni, publicat de Editura Exit, Cluj, 2022.
Un film de Voicu Bojan și Serestely Szilard.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this