Cai și călăreți. O poveste veche de când lumea.

Caii sunt sinceri, nu mint.

Demény Elemér (cunoscut de toată lumea drept Öcsi) este un om îndrăgostit de cai. Ca orice om cu adevărat îndrăgostit, are darul de a-i contamina și pe alții sau măcar de a-i îndemna să devină mai atenți la obiectul iubirii sale. Îl puteți găsi pe http://lofo.ro/

Nu departe de Lupeni, a închiriat de la un prieten o secțiune dintr-o fermă și se ocupă (împreună cu toată familia sa) de lecții de echitație, organizează ture mai lungi sau mai scurte sau face terapie pentru persoane cu dizabilități.

El crede că un cal e un partener ideal, mult mai de încredere decât omul. „Un cal te învață trei lucruri: smerenia, răbdarea și disciplina. Un cal nu te minte, nu spune povești goale, el reacționează instantaneu la cerințele tale. Dacă te porți bine sau rău, el reacționează la fel – bine sau rău, în funcție de ce ai făcut tu.”

Ca orice secui care se respectă, Öcsi iubește nu doar caii, ci și natura, libertatea. În opinia lui, turele cu cai sunt experiențe profunde ale cunoașterii de sine. Relația ancestrală om-cal propune un tip de trăire decisiv. O generație tânără crescând pe lângă cai e o generație salvată, fiindcă învață să gândească.

Via Transilvanica nu e doar un parcurs liniar. E un traseu care propune multe sensuri, iar multe așteaptă să fie descoperite. Merită uneori să te oprești din drum și să explorezi lumea din jur. Dacă ai răbdare cu tine, s-ar putea să te trezești că unele întâlniri îți pot chiar schimba viața.

Această serie de articole despre redescoperirea la pas a țării noastre este susținută de Raiffeisen Bank, ca o contribuție la promovarea culturii și tradițiilor românești. Raiffeisen Bank este partener strategic al proiectului Via Transilvanica și al Asociației Tășuleasa Social și a susținut amenajarea a 300 de kilometri ai traseului, în ultimii trei ani.

Un reportaj de Voicu Bojan.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează