Florin, Dumitru, Horea și Daniel, pe Via Transilvanica, vara lui 2023
10/08/2023
„Am auzit un vultur”
Florin are 45 de ani, însă nu poate spune unde au zburat așa de iute. La 23 de ani, după un control oftalmologic a fost diagnosticat cu retinopatie pigmentară, o boală genetică ce duce la deteriorarea progresivă a celulelor din retină, urmată în cele mai multe cazuri de cecitate. Peste ani, Florin și-a pierdut vederea cu totul, însă nu și credința și nădejdea.
Alături de fratele său mai tânăr Dumitru, de nepotul lor Horea și de bunul lui prieten Daniel, având la rândul său o severă deficiență de vedere, au plecat de la Putna cale de 175 de kilometri, pentru a testa cea mai dificilă parte a Via Transilvanica, zona unde Obcinele Bucovinei scot sufletul din om. Le-a plăcut mult și se gândesc să o continue cândva exact de unde au lăsat-o, respectiv din Mureșenii Bârgăului.
Băieții au fost atât de generoși, încât ne-au îngăduit și pe noi alături preț de o etapă de traseu. A fost o zi toridă, dar cu o briză generoasă venind dinspre Rodnei și plină de peisaje de vis până departe, spre Călimani. Iar cele două izvoare de pe traseu au fost o mare binecuvântare.
Florin nu se mai sătura de diverse sunete și de mirosurile de fân, miere și flori care pluteau peste Ținutul cătunenilor dintre Lunca Ilvei și Tășuleasa. Horea nu putea uita urda și balmoșul de la o stână de lângă Sadova. Grijuliu, Dumitru bătea bețele una de alta pentru ca fratele său să-i poată urma după sunet. Iar Daniel, atunci când nu cânta și fluiera, ronțăia diverse plante de pe marginea drumului, explicând proprietățile lor curative. Uneori îi descria lui Florin peisaje pe care acesta doar și le putea imagina.
Am avut parte de o însoțire plină de căldură, povești, voie bună, sens și mai ales, de speranță. Determinarea și pasul hotărât al lui Florin pe poteci necunoscute și nevăzute ne-au impresionat. Vorba lui Dumitru: "Dacă Florin poate să facă Via Transilvanica, cred că poate oricine".
Ne dorim ca acest mic film să fie o încurajare pentru toți cei care încă nu au curajul de a porni la drum. Vă rugăm nu uitați: Via noastră rămâne vie doar dacă este parcursă de cât mai mulți drumeți. Doar așa o putem valida și prețui cu adevărat. Curaj deci, calea cea bună vă stă înainte!
Vă rugăm nu uitați să votați Via Transilvanica pentru Public Choice Award 2023: https://vote.europanostra.org/
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Instrucțiuni vot:
- Votați mai întâi Via Transilvanica.
- Alegeți și votați alte două proiecte.
- Completați datele dumneavoastră și notați o adresă validă de email.
- Intrați în email și validați înscrierea, dând click pe link-ul primit.
Vot finalizat! Mulțumim frumos!
Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu
Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.
Ce vinde Sorin Gadola în „clinicile” THC: 990 de lei pentru a fi scanat cu o baghetă metalică și aparate create de scientologi
Sorin Gadola vinde servicii de diagnosticare și tratament prin biorezonanță, folosind aparate create de scientologi și a căror eficiență nu este dovedită științific. Cu toate acestea, marketingul „clinicilor” susține că dispozitivele pot vindeca boli foarte grave.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this