25/02/2021
Via Transilvanica: desant gastronomic în Secuime
Via Transilvanica unește oameni, culturi, etnii. Trece prin pustiețăți, locuri uitate sau prin unele foarte animate. Uneori, trece și prin stomac. Străbătând regiuni istorice foarte diverse e inevitabil să nu întrebi de bucătăria specifică. E o bucurie să descoperi că aceasta există, se diversifică, iar vechile rețete sunt reînviate și puse pe masă. Dacă tot ești în Secuime, în loc de sarmale, nu mai bine încerci un Székelygulyás?
Descălecatul nostru culinar a bifat un han tradițional pe nume Gizi Csárda, unde ne-am simțit într-o atmosferă atât de prietenoasă, de parcă eram în epoca pre-pandemie. Am mai oprit la Helyénvaló Helyi, care s-ar traduce prin „magazin cumsecade”. Așa și este. Plecat din ideea simplă de a încuraja producătorii locali să ofere direct produse proaspete spre vânzare, acum magazinul găzduiește peste o sută de sortimente din cele mai diverse.
Iar Ambrus Levente din localitatea Dealu a fost o surpriză amețitoare. E un maestru multipremiat, care are un palmares de 42 de feluri diferite de pălincă, toate din fructe, toate naturale și maturate după rețete secrete, vechi de câteva generații.
Mulțumim, Via Transilvanica fiindcă în drumul tău treci prin astfel de locuri surprinzătoare și ne ajuți să le descoperim nu doar cu pasul, ci și cu papilele gustative. Drumurile frumoase au gust bun!
Această serie de articole despre redescoperirea la pas a țării noastre este susținută de Raiffeisen Bank, ca o contribuție la promovarea culturii și tradițiilor românești. Raiffeisen Bank este partener strategic al proiectului Via Transilvanica și al Asociației Tășuleasa Social și a susținut amenajarea a 300 de kilometri ai traseului, în ultimii trei ani.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this