Suporterii lui Trump din Pennsylvania Foto: Marcello Sgarlato | Dreamstime.com
19/08/2024
Veridica: Campaniile electorale din SUA, showuri de miliarde de dolari. De unde vin banii
Când te uiți la campania electorală din Statele Unite, pe lângă exercițiul democratic ridicat la cel mai înalt nivel al spectacolului politic, nu poți face abstracție de faptul că acest show costă. Și costă sute de milioane de dolari. În campaniile electorale de peste ocean sunt rulate sume astronomice, care chiar și pentru americani par deja prea mult.
Revista Forbes scrie că doar comitetul pentru campanie al lui Trump a strâns, din ianuarie 2023 până pe 30 iunie 2024, 217,2 milioane de dolari. În visteria comitetului de campanie Biden/Harris (aceasta a preluat banii) s-au adunat 284,1 milioane de dolari.
În numai 24 de ore după anunțarea partenerului de campanie, Tim Walz, guvernatorul de Minnesota. Kamala Harris a mai adus în vistieria campaniei încă 36 de milioane de dolari. Banii acestor două comitete reprezintă însă doar un procent din total, întrucât fiecare candidat are numeroase alte grupuri de susținători care nu se subordonează comitetelor de campanie, dar fac campanie – în sensul că „pledează” pentru ei.
De unde vin banii care ung mașinăria electorală americană? Cetățeni, corporații, „comitete și comiții”
Sistemul american de finanțare a campaniilor electorale, destul de transparent, permite jonglarea cu sume atât de mari. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile este important să știm că legile în acest sens reglementează sumele de bani pe care candidații sau partidele politice le pot primi de la persoane sau organizații și sumele cumulate pe care persoanele sau organizațiile le pot dona.
Tot aceste legi definesc și cine poate face aceste contribuții, atenție, în bani sau activități. În general, bani vin din donații sau contribuții ale persoanelor fizice, comitetelor de partide politice și comitetelor de acțiune politică (PAC).
Așa numitele grupuri independente, adică, corporațiile , sindicatele sau organizațiile non profit nu pot contribui direct la campaniile federale. Cu toate acestea, ele pot influența alegerile federale prin crearea de comitete de acțiune politică, mai bine cunoscute sub numele de PAC. Aceste comitete solicită donații de la membrii și asociații pentru a contribui la campanie sau pentru a finanța activități de campanie, cum ar fi publicitatea. Fondurile strânse și cheltuite de PAC sunt supuse limitelor federale.
Prima limită federal a fost impusă în 1910 și definea o sumă maximă de bani pe care un cetățean o putea dona unei campanii politice. Impunerea acestei limite viza și vizează de fapt egalitatea de șanse a cetățenilor săraci, mai puțin bogați în fața celor avuți. Cu alte cuvinte, fără această limitare a contribuției, persoanele foarte bogate pot aduce contribuții financiare uriașe unui candidat pentru a încerca să își susțină astfel propiriile priorități politice. Prin urmare, legiuitorul American s-a gândit că astfel va elimina corupția.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ulterior, la începutul anilor 70, legea a fost modificată în sensul impunerii unor limite de cheltuieli ale echipelor de campanie în mass media.
Contribuția federală și limitele de cheltuieli au fost concepute pentru banii dați atât campaniilor oficiale , cât și grupurilor independente care cheltuiesc bani în alegeri.
Cheltuielile independente în timpul ciclurilor electorale au crescut deodată din 2010.
Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Reporterul PressOne a făcut o incursiune de o lună în industria self-help-ului masculin din România. Mai precis, a luat lecții despre femei, bărbăție și făcut bani de la consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Spotmedia.ro: În următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum. Ce să urmărim. Interviu cu Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford
Rusia intensifică atacul hibrid asupra României, folosind troli online, propagandă și rețele false pentru destabilizare și influență.
De ce 2010? În ultimele decenii, au existat o serie de decizii importante ale Curții Supreme care au influențat în mod semnificativ arena finanțării campaniei. Una dintre acele hotărâri de impact ale Curții Supreme a fost cazul Citizens United v. FEC, care a fost decis în 2010. Pe scurt, Curtea a hotărât că limitele legale privind câți bani ar putea cheltui un grup independent pentru campanie politică sunt neconstituționale, atâta timp cât grupul independent nu a coordonat cheltuielile direct cu candidații (deoarece asta le-ar submina independența).
Și așa au apărut așa-numitele SUPER-PACuri. Banii strânși de aceste comitete independente, sume colosale, sunt cheltuiți pentru publicitate sau alte acțiuni iar donațiile către acestea NU sunt limitate de legea federală. În teorie nu pot contribui direct la campaniile electorale și nici nu pot să se coordoneze cu echipele de campanie sau candidații. În practică, banii astfel strânși sunt destinați unor acțiuni de campanie ai unui candidat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Citește continuarea articolului pe Veridica.ro.
Redacțiile PressOne și Veridica fac parte din Ethical Media Alliance.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this