REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

06/06/2017
Emilian Pavel (în prim-plan), la o acţiune a PSD Bihor. Foto: Facebook

Un eurodeputat PSD a angajat la Parlamentul European firmele de consultanţă a patru lideri din judeţul său

Patru dintre cele șapte firme pe care eurodeputatul PSD Emilian Pavel (33 de ani) le plătește cu bani de la Parlamentul European (PE) ca să îl ajute în activitate aparțin unor lideri ai PSD Bihor, județul său de baștină.

O altă firmă prestatoare de servicii pentru Emilian Pavel este a fostei deputate PSD Cătălina Ștefănescu, care a ajuns în Parlament la 24 de ani, după ce fusese secretara lui Liviu Dragnea.

Cine este Emilian Pavel

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel, ales în 2014 pentru primul mandat de europarlamentar, este de profesie inginer. A absolvit Facultatea de Tehnologia Informației de la Universitatea din Oradea.

Emilian Pavel. Sursa: europarlamentariisd.ro

Este fiul unui alt PSD-ist de frunte, Florian Pavel, fost șef al Direcției Agricole Bihor în mandatul de premier al lui Adrian Năstase.

Florian Pavel a fost instalat recent în funcţia de director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bihor.

Fiul său, Emilian Pavel, și-a început cariera politică în organizația de tineret − TSD Bihor.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul emilianpavel.ro, în 2006 a devenit președinte al TSD Bihor, iar în perioada 2008-2014 a fost consilier județean.

De asemenea, în perioada 2013-2014 a fost director administrativ și de patrimoniu la Ministerul Tineretului și Sportului, în mandatul de ministru al lui Nicolae Bănicioiu.

Fosta deputată Cătălina Ştefănescu, printre prestatorii de servicii de la PE

Cel mai cunoscut nume de pe lista prestatorilor de servicii care lucrează pentru europarlamentarul Emilian Pavel și sunt, deci, plătiți din bugetul Parlamentului European este cel al fostei deputate Cătălina Ștefănescu.

Cătălina Ştefănescu. Sursa foto: cdep.ro

Intrată în Parlamentul României în 2012, ca „pupilă” a actualului lider PSD Liviu Dragnea, ea a părăsit în 2016 fotoliile de la Casa Poporului, dar nu și partidul care a lansat-o.

Cătălina Ştefănescu a a devenit cunoscută mai ales pentru că a fost cel mai tânăr parlamentar din legislatura 2012-2016: avea 24 de ani când a intrat în Parlament.

Ea a înființat o firmă de consultanţă la finalul anului 2016, imediat după alegerile parlamentare. 

Astfel, potrivit datelor de la Registrul Comerţului preluate de portalul listafirme.ro, Cătălina Ştefănescu este unic asociat şi administrator la compania Real Politics Consulting PR.

Sediul acesteia se află la domiciliul Cătălinei Ștefănescu – așadar, vorbim despre o firmă de apartament.

Obiectul de activitate al firmei Real Politics Consulting PR constă în activități de consultanță în comunicare. În acest context, trebuie precizat că primul loc de muncă al Cătălinei Ştefănescu, înainte de intrarea în Parlament, a fost acela de consultant la o fermă de vaci.

Aproximativ în aceeaşi perioadă în care Ştefănescu şi-a înregistrat firma, mama sa a fost numită de premierul Sorin Grindeanu în fruntea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit Euractiv.ro.

Firma Cătălinei Ştefănescu – Real Politics Consulting – a fost introdusă de europarlamentarul Emilian Pavel în lista prestatorilor săi de servicii, deși era proaspăt intrată pe piaţă. 

Am vrut să aflăm de la Emilian Pavel în ce constă contractul, aşa că am sunat la cabinetul său din Bruxelles. O asistentă ne-a spus să trimitem o solicitare scrisă.

Am trimis: l-am întrebat pe eurodeputat pe ce criterii a selectat firmele care-i prestează servicii – inclusiv firma Cătălinei Ștefănescu –, dar și care sunt sumele pe care acestea le primesc.

Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Liderii PSD Bihor, plătiţi să-şi consilieze europarlamentarul

Celelalte patru firme deţinute de PSD-işti care îl consiliază pe Emilian Pavel aparţin unor lideri ai filialei PSD Bihor, din care face parte şi el.

Şef al PSD Bihor este Ioan Mang, care a fost ministru al Educaţiei pentru 8 zile. A demisionat ca urmare a acuzaţiilor că ar fi plagiat mai multe articole ştiinţifice. 

Președintele TSD Beiuș. Revenind la firmele care prestează servicii pentru Emilian Pavel, una dintre acestea este Impala Consult SRL, cu sediul în Oradea. Datele de la Registrul Comerţului arată că a fost înființată în noiembrie 2014.

Asociat unic și administrator al firmei este Szigeti-Pirtea Cosmin Alexandru, nimeni altul decât președintele TSD Beiuș și consilier local în oraşul Beiuş. 

În 2014, Impala Consult SRL figura la Registrul Comerţului cu zero angajați, iar în 2015 – cu un angajat. Obiectul de activitate este consultanţa în comunicare, la fel ca în cazul firmei deţinute de Cătălina Ștefănescu.

Președintele TSD Oradea. Consultanța în comunicare este obiect de activitate şi al firmei Key Consult SRL, altă prestatoare de servicii pentru Emilian Pavel.

Firma are sediul în Oradea şi îi aparține consilierului local Adrian Negrea.

Potrivit CV-ului, Negrea nu este specialist în comunicare, ci economist și membru în Comisia de Buget a Consiliului Local Oradea. De asemenea, este președintele TSD Oradea și lector la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea. 

Un fost președinte al PSD Oradea. Tot consilier local în municipiul Oradea este şi Liviu Mihai Sabău-Popa. Și el este prestator de servicii pentru Pavel. Şi firma sa are ca obiect de activitate − consultanța.

Până în acest an, Liviu Mihai Sabău-Popa a fost și administrator la Compania de Apă Oradea, de unde a demisionat recent, dar și președinte al PSD Oradea, până la instalarea în această funcție a ministrului Sănătății, Florian Bodog.

Potrivit declarației sale de interese, publicată pe site-ul Consiliului Local Oradea, Liviu Mihai Sabău-Popa este administrator al propriei firme, Sabău Popa Consulting SRL, și director economic al Serviciului de Ambulanță Bihor.

Președintele executiv al TSD Bihor. În sfârșit, cel de-al patrulea prestator de servicii care aparţine unui PSD-ist este Zwo Consult SRL – firmă înființată în 2011, la Oradea. Unicul asociat și administrator este Andrei Valer Bențe, preşedintele executiv al TSD Bihor.

Obiectul de activitate al firmei este ușor diferit: consultanță tehnică.

O portiţă pentru firme?

PressOne a solicitat Parlamentului European (PE) un comentariu faţă de situaţia descrisă mai sus.

În solicitare, am făcut referire la Articolul 43 al Statutului PE, care prevede că sumele achitate asistenţilor şi colaboratorilor nu pot fi utilizate − nici direct, nici indirect − „pentru finanţarea contractelor încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului European sau cu partide politice”.

Răspunsul primit de la Parlamentul European a fost unul evaziv. Ni s-a răspuns că asistenţii şi prestatorii de servicii pot avea şi alte activităţi”, în măsura în care notifică Parlamentul cu privire la activităţile pe care le desfăşoară şi au un program de lucru bine stabilit.

Nu ni s-a spus însă dacă Emilian Pavel a informat Parlamentul cu privire la activitatea politică a proprietarilor firmelor cu care a încheiat contracte şi nici dacă aceştia au completat declaraţii de interese.

Ca răspuns la solicitarea ce viza remuneraţia primită de colaboratorii unui europarlamentar, Biroul de Presă de la Bruxelles ne-a transmis-o notă internă. Potrivit acestei note, suma maximă pe care un europarlamentar o poate achita lunar către toţi colaboratorii săi este de 24.164 de euro, la nivelul anului 2017. (Între colaboratorii unui europarlamentar sunt incluşi atât asistenţii, cât şi prestatorii de servicii).

În aceeaşi notă se precizează că această sumă nu poate finanţa contracte încheiate cu o organizaţie care urmăreşte obiective politice, o fundaţie, o mişcare sau un grup politic aparţinând Parlamentului European”.

În ce priveşte prestatorii de servicii, nota prevede că aceştia nu pot încasa lunar mai mult de 25% din valoarea sumei destinate asistenţilor – aşadar, în jur de 6.000 de euro.

În sfârşit, documentul precizează că toţi asistenţii locali au semnat o declaraţie potrivit căreia nu se vor angaja în activităţi politice pe plan local, care să poată genera un conflict de interese.

Nu este limpede în ce măsură prestatorii de servicii sunt asimilaţi asistenţilor locali. Tocmai în această privinţă atât Statutul, cât şi reacţia PE la solicitarea PressOne sunt evazive.

Circuitul pus la punct de Emilian Pavel seamănă cu un mecanism de finanţare a PSD Bihor, fapt pe care l-am subliniat în solicitarea adresată PE.

Această schemă de scurgere a fondurilor destinate activităţii din Parlamentul European către filiale din ţară ale partidului – fapt care contravine prevederilor PE – a fost descrisă, printre altele, într-un material apărut pe site-ul Transparency International EU. 

În 2014, șefa Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a fost investigată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) după ce inspectorii antifraudă au constatat că asistenţii ei din PE nu lucrau, de fapt, la Bruxelles sau la Strasbourg.

Frontul Naţional a fost acuzat că încheiase contracte pe bani europeni cu membrii propriului partid – membri care, în schimbul salariului obţinut de la PE, deserveau partidul pe plan local.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios