logo
Susține
Oamenii fainiDezinformareInternaționalTineriProject FIstorieViitorulEnglish Section
  • Știri
  • Opinii
  • Mediu
  • Viața
  • Orașe
  • Oamenii faini
  • Dezinformare
  • Internațional
  • Tineri
  • Project F
  • Istorie
  • Viitorul
  • English Section
Valentin Șchiopu

Valentin Șchiopu

Redactor

Viața

04/10/2018

Un bucătar chilian în România: "Lumea de aici știe să trăiască bucuriile simple"

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2019/09/24174420/Valentin-Schiopu.jpg

Valentin Șchiopu

Redactor

Cesar Alonso Velasquez Baez (33 de ani) e un bucătar chilian care lucrează de patru ani în România. Născut în orașul lui Pinochet, Valparaíso, Cesar a absolvit un institut culinar în țara natală și a plecat la aproape 20 de ani în Spania pentru a-și îmbogăți experiența.

S-a stabilit la Dénia, un orășel aflat la jumătatea distanței dintre Valencia și Alicante, principalul port de unde pleacă feriboturile spre Ibiza.

A muncit pe toate pozițiile în bucătărie. În cei 9 ani petrecuţi în Spania a ajuns să conducă un restaurant foarte bine cotat (Republic), dar a şi ridicat unul „casi muerto” la un nivel acceptabil (Sharme).

Spania, 2011. Foto: Arhiva personală

Spania, 2011. Foto: Arhiva personală

„În plin sezon, nu găsești loc de parcare, iar localurile sunt pline la Dénia.

Eu învățasem să gătesc de nevoie, de la 8 ani, când părinții ne lăsau acasă, în prima parte a zilei, pe mine și pe fratele meu, pentru că mergeau la muncă.

Spania a fost locul perfect ca să evoluez. Era o bucurie să lucrez acolo, cu produse proaspete, de calitate.

Au venit și provocările profesionale − am condus bucătăria unui restaurant foarte bun, menținând nivelul, și-apoi am preluat un restaurant aproape mort aducându-l la cifre pe care nu le mai avusese niciodată”.

În România a ajuns în 2014, la Constanța. S-a căsătorit cu o româncă pe care o cunoscuse în Spania.

„Am venit pentru ea. Simțeam că mă pot descurca și în țara ei, era mai important să-i fie ei bine, să fie cu prietenii și familia. Deși plecasem din Chile cu gândul de a mă întoarce după câțiva ani, drumurile s-au cam încurcat.

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!

România mi-a plăcut din prima, cu oamenii ei calzi și prietenoși. Poate nu vă dați seama de asta, dar știți că voi sunteți cel mai festiv popor din lume?

Românii sunt prietenoși, iar lumea de aici știe să dea o însemnătate lucrurilor mărunte, să trăiască bucuriile simple. Sigur că sunt și părți negative, dar mi se reconfirmă mereu prima impresie, din urmă cu patru ani.

De atunci tot văd oameni calzi, primitori și săritori. Mai puțină invidie și răutate ca în alte părți, deși voi susțineți contrariul”, spune Cesar.

*

Chiar dacă mariajul său n-a rezistat, chilianul a rămas în România. S-a mutat la București, iar în prezent lucrează pentru 5ENSI, oferă consulanță gastronomică și participă la evenimente private.

Ilustrație realizată de Simina Popescu, colaj de Lavinia Niță, PressOne

Soldați

Scriu cu un creion de grafit pe care mi l-a dat tata la încorporare. A zis că a făcut armata cu el în buzunar. Îl folosea ca să adnoteze hărțile și pozițiile inamice în tot felul de teatre de război imaginate pe care le utilizau în timpul exercițiilor tactice. A zis că o să-mi poarte noroc.

This image captures not only Vera C. Rubin Observatory, a Program of NSF NOIRLab, but one of the celestial specimens Rubin Observatory will observe when it comes online: the Milky Way. The bright halo of gas and stars on the left side of the image highlights the very center of the Milky Way galaxy. The dark path that cuts through this center is known as the Great Rift, because it gives the appearance that the Milky Way has been split in half, right through its center and along its radial arms. In fact, the Great Rift is caused by a shroud of dust, which blocks and scatters visible light. This dust makes the Great Rift a difficult space to observe. Fortunately, Rubin is being built to conduct the Legacy Survey of Space and Time (LSST). This survey will observe the entire visible southern sky every few nights over the course of a decade, capturing about 1000 images of the sky every night and giving us a new view of our evolving Universe. The LSST is set to probe four areas of science, one of which is mapping the Milky Way to answer questions about its structure and formation. Once Rubin Observatory comes online in 2024, scientists will be able to access the data taken every night of operation. Rubin Observatory is a joint initiative of the National Science Foundation and the Department of Energy (DOE). Once completed, Rubin will be operated jointly by NSF NOIRLab and DOE's SLAC National Accelerator Laboratory to carry out the Legacy Survey of Space and Time.

Cum s-au redefinit Universul, roboții și medicina în 2025. Cele mai importante 5 descoperiri științifice și evoluții tehnologice din anul care se încheie

Anul 2025 pare a fi marcat de marșul tot mai abrut al prostiei militante și vehemente, însă pentru cine nu-și petrece toată viața pe social media, în realitate omenirea a reușit să avanseze și în acest an în mai multe domenii.

E convins că, deşi trăieşte la peste 13.000 de kilometri de casă, această ţară este locul potrivit pentru el.

„Sincer, aici mă simt ca acasă, ca în America de Sud. Sigur că sunt lucruri care îmi displac.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Legile nu sunt corecte și pare un fenomen faptul că nu poți rezolva mai nimic dacă nu cunoști pe cineva.

Să-ți facă intrarea, nu, sau cum se spune? Altfel nu se deschide nicio ușă.

Voi vorbi însă despre domeniul meu. Problema cea mai mare e că lipsește mâna de lucru.

Salariile sunt mici, iar bucătarii preferă să lucreze în Vest. Degeaba plătești un bucătar chef la un nivel decent și îi vei ignora pe cei care lucrează în echipa lui”.

Cesar crede că soluția pentru industria ospitalității din România e alegerea meniurilor sezoniere.

„Ideea este să găteşti produse românești, cu ingrediente pe care știi că le găsești aici. Și atunci nu trebuie să mai aștepți să vină tirul din Grecia sau de unde o veni.

Știi că nu ai tot timpul roșii, atunci le folosești doar când e vremea lor, când le găsești la piață sau supermarket. Vei avea un meniu mai scurt, dar vei păstra standardul de calitate.

Dacă faci asta, marile firme care ne vând pește congelat − de nici nu mai știi ce pește e când ajunge −, o să fie obligate să aducă produse de calitate. Acum mizează pe faptul că și clienții lor caută cel mai ieftin produs. E un cerc vicios.

Sunt câțiva furnizori în București care cumpără pește proaspăt tot timpul. Ai avea de unde să iei, dar cu niște prețuri pe care nu ți le prea poți permite, pentru că asta ar însemna să ridici prețul la farfurie.

Clientul, foarte probabil, ar ocoli acel produs mai scump, iar tu vei fi nevoit ca, până la urmă, să-l scoți din meniu.

Sunt însă și locuri care se respectă, pentru că prestigiul și respectul în această industrie, odată pierdute, greu se mai întorc.”

Ceviche de biban de mare cu avocado, lime şi ardei iute

− rețeta lui Cesar Alonso Velasquez Baez −

Ingrediente:

Biban de mare – o bucată, 400-600 de grame;

Ceapă roşie – 100 de grame;

Coriandru – 3 grame;

Ardei gras roşu – 80 de grame;

Ardei iute verde – 10 grame;

Avocado – o bucată;

Lime – două bucăţi;

Ulei de măsline – 50 ml;

Sare, piper – 2 grame.

Porţie pentru două persoane.

Mod de preparare: se curăţă peştele de solzi şi se filetează.

Se taie în cubuleţe sau în fâşii, după cum preferaţi.

Legumele se taie julienne subţire, ardeiul iute – foarte mărunt, avocado se taie brunoise (în cubuleţe).

Se amestecă într-un bol peştele cu legumele şi se condimentează cu suc de lime, sare, piper şi coriandru foarte mărunt.

Se lasă la marinat în jur de 10 minute, la frigider, şi înainte să servim, se adaugă uleiul de măsline. Putem să-l mâncăm cu nişte felii de pâine prăjită sau pur şi simplu ca o salată foarte răcoritoare.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

3€5€10€

Share this

PressOne
  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții

© 2025 PressOne.ro

  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții