Toate calculele opoziției pentru desemnarea unui candidat unic la Primăria Generală depind de cum va acționa Nicușor Dan FOTO Lucian Muntean

Trei scenarii pentru București cu PNL, USR PLUS și Nicușor Dan

Nu vom avea două tururi pentru alegerea primarilor, pentru că opoziția nu poate impune în timp util o schimbare a legii electorale. Nu are majoritate în Parlament iar șansele de a o obține până la alegerile locale sunt aproape zero. Și chiar dacă am avea parlamentare anticipate (cum cere USR PLUS), tot nu e timp suficient. Conform unei decizii a Curții Constituționale din 2012, nu pot avea loc modificări ale legilor electorale cu mai puțin de un an înainte de termenul oficial, care e undeva pe la mijlocul anului viitor.

Așadar, în bătălia pentru primăria Bucureștiului totul depinde de cum se va așeza la start actuala opoziție, mai exact, în cazul Capitalei, PNL și USR PLUS, pentru a obține cel mai mare număr de voturi.

Teoretic, avem două mari scenarii:

  • PNL și USR PLUS vin cu un candidat comun, fie de la PNL, fie de la USR PLUS. Uitându-ne pe sondaje și pe rezultatele înregistrate de cele două forțe la euro-parlamentare în București, candidatul comun are șanse foarte mari să ajungă viitorul primar general.
  • PNL și USR PLUS merg cu candidați proprii. PNL ar putea considera ca fiind sub demnitatea lui de ”cel mai mare partid din România” să nu aibă candidat chiar în Capitala țării, USR s-ar putea prevala de cele peste 40 de procente obținute la euro-parlamentare pe București, pentru a încerca să-și fructifice potențialul cu un candidat propriu. În acest caz, riscul de a lăsa Capitala pe mâna Gabrielei Firea pentru încă patru ani e extrem de mare.

Concluzia logică ar fi, așadar, că singura șansă reală de a scăpa de Firea este ca PNL și USR PLUS să meargă împreună cu un singur candidat. Dar lucrurile nu sunt nici pe departe atât de clare pe cât par.

Ca să ajungă la un candidat unic, ar trebui ca PNL și USR PLUS să aibă ambele de câștigat din scenariul ăsta. Ceea ce nu pare să fie cazul. La fel ca la prezidențialele din noiembrie, deși în vorbe au un adversar comun, în fapt adevărata competiție are loc nu între cele două forțe și PSD ci chiar între ele. Pentru că cine câștigă Bucureștiul, câștigă și un imens bonus pentru parlamentare. Cu alte cuvinte, cei doi, PNL și USR PLUS, ar putea gândi cam așa: decât să câștige celălalt, mai bine pierdem amândoi.

Exact pe falia asta care desparte interesele celor doi mari și-i țin blocați în propriul calcul egoist, își joacă cartea Nicușor Dan. Și omul are un atu fantastic. Pentru că indiferent ce calcule își fac PNL și USR PLUS și ce decizii vor lua, Nicușor Dan nu are nimic de pierdut și în aproape orice scenariu are doar de câștigat.

Dacă PNL și USR PLUS merg separat cu candidați proprii, pierd ambii. E drept, în acest scenariu, nici Nicușor Dan nu poate câștiga primăria de unul singur, candidând independent, dar nu la el va fi paguba ci la cei doi mari. Nu spre el va arăta lumea cu degetul pentru că Firea a fost lăsată să distrugă Bucureștiul pentru încă patru ani, ci chiar spre PNL și USR PLUS, pentru că n-au fost în stare să vină cu o soluție câștigătoare.

Pe de altă parte, nici dacă PNL și USR-Plus vin cu un candidat comun, dar altul decât Nicușor Dan, acesta din urmă nu are nimic de pierdut. Dimpotrivă, ținând cont de popularitatea lui printre bucureșteni, nu-i exclus să-l bată la procente pe candidatul PNL-USR-PLUS, ceea ce, pentru cele două forțe politice ar fi o umilință uriașă.

Dar nici dacă iese pe locul trei, după candidatul PSD și candidatul comun PNL-USR-PLUS, Nicușor Dan nu are motive să-și pună cenușă în cap. Omul a mai pierdut de două ori competiția pentru primăria Bucureștiului. A treia oară n-ar fi niciun capăt de țară pentru el. Rușinea și paguba de imagine vor ajunge tot în cârca PNL și USR PLUS, că de ei depindea în primul rând soarta alegerilor pentru București, nu de unul ca Nicușor Dan care n-a făcut altceva decât să-și mai încerce odată puterile, de data asta, din nou, ca în 2012, pe cont propriu.

Trăgând linie…

Singurul scenariu în care Firea pierde primăria pare să fie cel în care PNL și USR PLUS merg pe mâna lui Nicușor Dan. Dar ce ar avea de câștigat PNL și USR PLUS din asta? Mai nimic. Pentru că eroul va fi Nicușor Dan. Dar, spre deosebire de primele două scenarii, în acesta din urmă, cei doi mari nu vor avea nici mare lucru de pierdut. Până la urmă, sunt cei care au susținut soluția câștigătoare, chiar în pofida strictului interes de partid sau de grup, iar ”patria” le va fi măcar un pic recunoscătoare.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...