REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Toți în aceeași barcă. Suferințele unui bugetar care a trecut de la PSD la PNL, ca să revină la PSD după ce a căzut guvernul Cîțu

Noi stăm cu toții în aceeași barcă, spune un vechi proverb suedez. Înțeleptul jurist al primăriei din Focșani, Liviu Pogorevici, a schimbat plăcuțele în ziua în care a căzut guvernul Cîțu. Și-a pus vesta de salvare și a sărit în barca câștigătoare. Sau, mai bine zis, s-a mutat pe partea care n-a luat atâta apă. Pe scurt, a demisionat din PNL, pentru a se întoarce în PSD, prima lui dragoste și partidul în care primise cu mulți ani în urmă botezul implicării sale în politică.

Revenind în PSD a făcut pace și cu primarul Cristi Misăilă, căruia i-a stat ca un ghimpe în coaste vreme de un mandat și un pic. Edilul îi spusese în 2016 că-l „va desființa definitiv și irevocabil”, juristul l-a înregistrat proferând amenințările și l-a făcut de rușine în presă. În prezent au redevenit colegi de partid și au „semnat” o pace definitivă și irevocabilă.

*

Bugetar, înainte de a fi liberal sau pesedist

Liviu Pogorevici s-a săturat să mai fie bătaia de joc a liberalilor. Spune că a îndurat destule. A izbucnit când au încercat să se atingă de salariul său de bugetar. Lupta politică din Focșani – primarul e de la PSD, Consiliul Local este format în majoritate de consilieri USR-Plus și PNL – a produs consecințe „dezastruoase”, bugetul local nefiind aprobat nici până în prezent, deși a trecut un an de la alegeri. Acest lucru îi afectează și pe angajații Primăriei care-și primesc cu întârziere salariile. În iunie au organizat un protest în fața instituției, la care a participat și juristul Pogorevici:

„Faptul că nu există un buget local legal și că nu s-au încasat salariile timp de mai bine de o săptămână, determină incapacitatea personalului primăria Focșani și din instituții subordonate de a-și asigura traiul zilnic, de a-și plăti facturile și ratele curente. Situația creată de ambițiile politice ale coaliției majoritare din Consiliul Local i-a forțat pe funcționarii publici din Primăria Municipiului Focșani să apeleze la o măsură extremă și să iasă în stradă”, susțineau angajații Primăriei în vara lui 2021 (grafia le aparține, n.r.).

Pentru a aproba bugetul, consilierii locali i-au cerut primarului reducerea salariilor angajaților din Primăria Focșani cu 30 la sută și înjumătățirea retribuțiilor din poliția locală. „Ne dorim să le explice oamenilor care se trezesc la 5 dimineața, muncesc 12 ore pe zi și care la finalul unei luni primesc doar 1700 de lei, în timp ce ginerele edilului (n.r. – Dorian Alecsandrescu, șeful Poliției locale Focșani) are 150 de milioane de lei vechi pe lună la Poliția Locală? De ce consilierul său personal își umple conturile cu aproape 200 de milioane de lei vechi lunar, tot din banii focșănenilor?”, a fost reacția grupului consilierilor din PNL și USR-PLUS.

„Adevărul eliberează!”

Situația nu s-a deblocat nici până în prezent. O nouă întârziere la plata salariului l-a făcut pe juristul Pogorevici să întoarcă armele, să-și renege colegii din PNL și să treacă în cealaltă tabără. Juristul a făcut anunțul pe 5 octombrie. Era a doua mare lovitură pentru partid într-o singură zi, după căderea guvernului Cîțu.

Declar, oficial și public, că îmi dau demisia din PNL Vrancea și mă reînscriu în PSD Vrancea, acolo unde am activat 18 ani și unde îmi este locul”, a mărturisit Pogorevici într-o postare lungă pe Facebook, la începutul căreia a pretins că „adevărul eliberează” și că nu credea că la vârsta și experiența lui să mai poată fi păcălit și mințit de oamenii în care crezuse. „Nu credeam, dar vă sfătuiesc să credeți”, avertizează juristul.

Pogorevici îl consideră vinovat pentru scandalul de la Focșani pe fostul ministru al Dezvoltării din guvernul Orban, actualul deputat Ion Ștefan. Acesta a fost poreclit Grindă, după ce s-a dovedit că mințise în legătură cu dimensiunea casei în care locuiește (910 metri pătrați), pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor. Ștefan candidase în 2016 la primăria Focșani, pierzând în fața actualului primar, Cristi Misăilă.

Juristul îl arată cu degetul pe Ștefan, fostul său coleg de partid, pe care l-a ajutat în campanie atunci când a candidat la Focșani.

De ce trebuie să fim umiliți, batjocoriți și considerați sclavi? De ce interesele și răzbunarea unui singur om, care nu a fost ales la cârma orașului trebuie să fie lăsată să se manifeste? De ce răzbunarea lui, trebuie să nu ne permită să ne achitam taxele, impozitele, facturile, împrumuturile, medicamentele, hrana, însăși viața de zi cu zi?

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Și apropo, Ionuț (n.r. – Ion Ștefan), de ce eu și alții ca mine, care te-am votat, din primărie și din Focșani, trebuie să suferim???

Domnule deputat, sătulul nu crede flămândul!

Mergeți la activitatea dumneavoastră privată, lăsați administrația publică! Sincer, și fără supărare, nu e pentru domnia voastră! Vă rog, cu respect, să vă plătiți impozitul la zi, nu să eludați legea statului român, pe sub grindă!!!”, a scris Pogorevici în manifestul său (grafia îi aparține, n.r.).

Consilierul juridic spune că își merită toți banii câștigați la primărie și că în prezent are peste 3.200 de dosare pe biroul său, care vizează transformarea amenzilor contravenționale în muncă în folosul comunității. Se laudă cu un palmares de 99,9% în privința cazurilor câștigate. Conform ultimei sale declarații de avere, a încasat puțin peste 53.000 de lei din salariile pe anul 2020.

Dezicerea de PNL l-a apropiat subit de primarul PSD Cristi Misăilă, pe care Pogorevici îl acuza până de curând că îl hărțuiește la locul de muncă și că vrea să-l scoată cu orice preț din instituție. În 2016, juristul l-a înregistrat pe primar în timp ce acesta din urmă își amenința subalternul. „O să te desființez definitiv și irevocabil”, îi urla Misăilă lui Pogorevici la acea vreme. Scandalul a continuat și în ultimii ani. La un moment dat, în 2019, Pogorevici a acuzat că e umilit de primar și declara în editiedevrancea.ro că acesta l-a pus să numere baxurile de hârtie igienică și să facă munci sub demnitatea lui, pentru a-l desființa pe bază de „stimă de sine”.

„Vrea să scape de mine umilindu-mă. Într-o zi poate mă pune să schimb gresia și caloriferele din primărie. Nu este posibil așa ceva. Atitudinea primarului este una necorespunzătoare față de mine. Probabil mă consideră incomod și vrea să scape de mine”, declara juristul.

Toți în aceeași unitate sau unitate subordonată

Juristul a avut un conflict și cu baronul de Vrancea, Marian Oprișan, când erau colegi de partid în PSD. În 2016, angajatul primăriei a fost acuzat că a sesizat niște nereguli care au dus la descinderea DNA la primăria Focșani. Pogorevici a fost demis din funcția de director al Direcției Administrației Publice Locale din cadrul Primăriei, la intervenția lui Oprișan, pe atunci președintele CJ Vrancea.

„Acest funcționar (Pogorevici) a venit la mine și m-a rugat foarte mult să insist și să vorbesc cu primarul municipiului (Debebal Bacinschi) să-i angajeze băiatul la primărie. Eu sunt un adversar al nepotismului în administrația publică”, a declarat Oprișan.

Pogorevici a parat cu legea în mână și cu realitatea din teren. „Nu există în legislația în vigoare vreo interdicție sau îngrădire prin care să se stipuleze că rude de orice grad nu au dreptul să fie angajate în cadrul aceleiași unități administrative. Mai mult, menționez că în Primăria Focșani sunt aproximativ zece familii care au doi membri în aceeași unitate sau unitate subordonată”, a fost dreptul la replică al juristului, care a demisionat din PSD și s-a mutat la PNL.

Între timp, Oprișan a pierdut „județul” la alegerile din 2020, iar primarul Misăilă a devenit noul star al politicii PSD în Vrancea. Transferul de putere a fost consfințit simbolic de faptul că Misăilă s-a însurat cu fosta iubită a lui Oprișan și fosta soție a șoferului baronului PSD, Lucreția Dumbravă. Suntem toți în aceeași barcă, spune un vechi proverb suedez.

Cârmaciul pare a fi abilul Pogorevici. Simțind de unde bate vântul, s-a întors subit la prima lui dragoste, PSD. Și-a îmbrățișat cel mai înverșunat dușman, pe primarul Misăilă, cel în care lovise până deunăzi, dar doar prin „natura campaniei electorale”.

„De ce, focșăneni? Să vă explic. În campanie, anul trecut, întâlnindu-ne pe stradă, echipele de campanie, l-am întrebat pe Cristi Valentin Misăilă dacă și-a făcut bagajele!!! Iar el, cu scârba în suflet, dar cu zâmbetul pe buze, nu a replicat. A strâns din dinți și a tăcut, răspunsul lui a fost votul cetățenilor din Focșani, a oamenilor ce nu s-au lăsat mințiți și păcăliți de promisiuni deșarte. Oameni care au intuit că se vor scumpi toate prin venirea la guvernare a PNL.

Nu știu câți dintre voi ați fi avut puterea iertării depline. Mare om, mare caracter. MI-A ÎNTINS O MÂNĂ ȘI MI-A DAT O ȘANSĂ, nu m-a șicanat, nu m-a dat afară din primărie, mi-a dat enorm de mult de muncă, dar m-a și apreciat pe măsura muncii mele! Nu îl laud gratuit, nu îl ridic în slăvi, nu aștept nimic de la el, nu vreau bile albe, doar vreau să îmi justific votul, fie și la modul figurat, pe care îl acord omului Cristi Valentin Misăilă!”, și-a declarat Pogorevici noile simpatii și adeziunea la PSD.

L-am rugat joi să-mi ofere un interviu. A cerut întrebările, „chiar și cele incomode”, pentru „a le pregăti răspunsul în cântarul minții”.

I-am spus că vreau să discutăm despre reîntoarcerea lui în PSD. A zis că mă va căuta el și mi-a urat o „seară desăvârșită și binecuvântată”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...