Mozaic roman din Villa Romana del Casale, Piazza Armerina, Sicilia, Italia. Foto: Lucian Muntean
Mozaic roman din Villa Romana del Casale, Piazza Armerina, Sicilia, Italia. Foto: Lucian Muntean
23/03/2017
Tinere cu bikini pe vremea Imperiului Roman
Cine ajunge să viziteze Villa Romana del Casale din Sicilia este întâmpinat de tinere femei în bikini, de pe vremea Imperiului Roman. Surprinzător, acestea sunt reprezentate în niște mozaicuri care au supraviețuit timp de 1600 de ani, chiar dacă vila a ajuns în ruină și a fost acoperită de o alunecare de teren timp de secole.
În general, în cazul alunecărilor de teren, sub valul de pământ se găsește stratigrafia originară, formată probabil tot din alternanțe de nisipuri și argile.
O excepție este în Sicilia. Ceva cu totul extraordinar a fost descoperit în cazul unei vechi alunecări de teren: o luxoasă vilă romană, aflată în apropierea orașului Piazza Armerina, din zona centrală a insulei.
La poalele dealului înverzit, cu măslini, pini mediteraneeni și chiparoși, se află Villa Romana del Casale, clasată ca monument din Patrimoniul Mondial UNESCO.
În secolul al XIX-lea au fost descoperite inițial câteva fragmente de coloane. Săpăturile arheologice au continuat ocazional, iar între anii 1950 și 1960 acestea s-au finalizat, fiind scos la lumină întregul sit. O structură modernă înglobează într-un muzeu ceea ce a fost cândva o vilă romană.
În urma cercetărilor s-a stabilit că vila a fost construită în prima parte a secolului al IV-lea d.Hr. și i-a aparținut unui aristocrat, membru al Senatului. Un latifundiar roman, care avea aici un domeniu de vânătoare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De un lux și de o extravaganță uluitoare, toate încăperile vilei aveau pardoseala decorată cu mozaicuri. Curtea interioară era dotată cu fântâni arteziene, flancate de statui. În plus, vila avea și un mic templu.
În urma invaziilor vandalilor și ale vizigoților, vila a fost probabil jefuită, distrusă, iar mai apoi, în secolul al XII-lea, părăsită. Ulterior, o alunecare de teren a versantului din spate a acoperit întreaga ruină.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Din suflet, cu (mare) drag. Duioșia la români.
În aceste vremi tulburi pentru țară, așa cum au fost mai mereu în istorie, cu foarte puține excepții, trăim paradoxal o suspectă epidemie de bunătate și bună învoire. Pe conaționalii noștri i-a apucat un soi de tandrețe generalizată, de halviță înmuiată la soare, deși suntem mai divizați ca niciodată. Ai zice că suntem o nație compusă exclusiv din inimi frumoase de poeți, contaminați de patos și sensibilitate, cu accente simbolist-pășuniste.
De cum pășești în curtea interioară, descoperi milioanele de pietricele colorate aranjate meticulos. Acestea sunt cel mai bine păstrate mozaicuri din perioada romană aflate încă în sit.
Cel mai vestit mozaic din Villa Romana del Casale este cel de pe pardoseala unei mici camere, care reprezintă zece femei în costume de baie în timpul unei competiții sportive.
Se pare că preocuparea pentru o bună condiție fizică era prezentă și în viața cotidiană din Antichitate. Chiar și bikinii sunt mai vechi decât credeam.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În cel mai mare mozaic, pe zeci de metri lungime, sunt reprezentate, într-o dinamică uluitoare, scene de vânătoare a unor animale exotice, care apoi sunt încărcate pe corăbii, urmând să fie transportate la arenele unde se desfășurau luptele dintre gladiatori și fiarele sălbatice.
În zona unde erau baia interioară și apartamentele private se află superbe mozaicuri care redau scene mitologice și competiții între copii purtați de care miniaturale, trase de gâște sau de flamingi.
Traseul muzeului este conceput în așa fel încât toate aceste mozaicuri pot fi privite de deasupra, fără a călca pe ele. Pereții vilei erau de asemenea pictați în frescă, ceea ce se presupune și pentru plafoane. Acestea au fost însă distruse iremediabil.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this