Huawei se luptă cu Apple pentru o felie mai mare din piața americană.
20/02/2018
SUA vs Huawei: riscuri de securitate și bătălia cu Apple
Când, săptămâna trecută, membrii unei comisii a Senatului le-au cerut să ridice mâna dacă le-ar recomanda cetățenilor americani să folosească produse Huawei sau ZTE, oficialii de la CIA, FBI și NSA chemați la audieri n-au schițat nici un gest.
Agențiile de securitate au dat, astfel, un avertisment celor care folosesc tehnologie chinezească, scrie CNN.
Pentru o parte a publicului, acțiunea concertată împotriva Huawei reprezintă un nou episod din războiul pe care compania chineză îl duce cu Apple pentru o cotă cât mai mare din piața americană.
Există un risc în a permite oricărei companii îndatorate unui guvern străin să penetreze infrastructura de telecomunicații a Statelor Unite, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, la audierile din Senat.
Un terminal Huawei are capacitatea de a introduce un virus de tip malware într-un sistem informatic. „Poate fi folosit pentru spionaj”, a precizat directorul FBI.
În Statele Unite, Huawei − care este lider global în echipament de rețea − nu a avansat la fel de puternic cum a făcut-o pe alte piețe. În mare măsură, asta se explică prin atenția pe care guvernul american o acordă folosirii telefoanelor inteligente, considerate device-uri care adună date pentru serviciile de spionaj.
Încă din 2012, un raport al Congresului american plasa cele două companii chineze, Huawei și ZTE, în zona de suspiciune.
De ce? Din cauza legăturilor dintre board-ul companiei Huawei și guvernul chinez.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Într-o analiză din 2011 a celor de la The Guardian, se spune că fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a fost, până în 1983, șeful departamentului de cercetare în telecomunicații din armata chineză.
„Compania a dezvăluit pentru prima dată cine sunt membrii consiliului de administrație și cifrele de vânzări din străinătate.
Studiindu-le biografiile, nu veți găsi legături evidente cu armata sau cu guvernul chinez − cu siguranță, nu în cazul președintelui, Sun Yafang, care s-a alăturat companiei în 1989.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Este ciudat, având în vedere că știrile chineze sugerează că a lucrat la Ministerul Securității de stat”, scria cotidianul britanic.
În 2012, conducerea Huawei a contestat puternic raportul Congresului, susținând că nu are nicio bază reală.
În zone precum Europa Centrală și de Est, vânzările telefoanelor Huawei le surclasează pe cele ale companiei Apple, date fiind caracteristicile similare și prețul mai mic.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Operăm în 170 de țări. Nu prezentăm un risc de securitate cibernetică mai mare decât orice alt producător de telefoane mobile”, susțin cei de la Huawei.
În 2017, Huawei a devenit al doilea producător global de telefoane mobile de tipul smartphone. Pentru chinezi, piața americană este una cu potențial uriaș, deoarece până acum a avut de-a face cu restricții de vânzare a unor dispozitive și cu opoziția fățișă a autorităților, interesate în protejarea brandurilor proprii.
De altfel, acum câteva săptămâni, partenerul din SUA al Huawei, gigantul AT&T, care trebuia să îi asigure intrarea pe piața americană în acest an, s-a retras în ultimul moment din această asociere.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this