Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, fondatorul Iniţiativei "România 3.0". Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, fondatorul Iniţiativei "România 3.0". Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
21/02/2018
Statul paralel stârneşte mişcări paralele: Partidul Neamul Românesc și Inițiativa Civică "România 3.0"
Un fenomen paradoxal prinde contur în România: tot mai multe voci critică aşa-numitul stat paralel, adică amestecul serviciilor secrete în politică, dar aceste voci sunt tocmai ale unor persoane care provin din sau care sunt conectate la structurile de forţă ale statului român.
Săptămâna trecută, aproape concomitent, la Bucureşti au fost lansate două mişcări naționaliste cu discurs victimizant: Partidul Neamul Românesc și Inițiativa Civică „România 3.0”. Ambele au printre iniţiatori ofiţeri sau foşti ofiţeri ai serviciilor secrete, precum şi persoane publice cărora DNA le-a întocmit dosare penale.
Partidul Neamul Românesc este înfiinţat de fostul deputat PSD Ninel Peia, doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii, şi are în conducere trei generali în rezervă.
Iniţiativa Civică „România 3.0” este lansată de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, care a devenit cunoscut după arestarea sa în dosarul Black Cube.
Alături de Dragomir se află, printre alţii, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, publicistul anti-globalist Iulian Capsali, dar şi politicieni cu probleme penale − foştii primari Andrei Chiliman (Sectorul 1) şi Tudor Pendiuc (Piteşti) şi foştii preşedinţi de consiliu judeţean Aristotel Căncescu (Braşov) şi Nicuşor Constantinescu (Constanţa).
Ambele formaţiuni reclamă eşecul actualei clase politice şi își propun salvarea ființei naționale de agresiunea dușmanului extern.
Am stat de vorbă cu liderii lor pentru a vedea ce îi „mână în luptă”, dar şi pentru a le descoperi eventualele tipare de gândire.
Deputat exclus din PSD
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fondatorul Partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, a fost deputat PSD de Ilfov în legislatura 2012-2016 şi este doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV).
A fost exclus din PSD după ce a sugerat pe blogul său că vaccinurile i-ar fi îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş care au decedat în 2016 din cauza sindromului hemolitic-uremic.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În Parlament, Peia s-a remarcat, de pildă, prin proiectul de lege în care propunea interzicerea educației sexuale în școli fără acordul părinților.
Alături de el, din conducerea noului partid fac parte trei generali în rezervă:
- Mircea Chelaru, fost șef al Statului Major al Armatei, condamnat la trei ani de închisoare, pentru participare improprie la abuz în serviciu, într-un dosar disjuns din cel al fostului ministru Corneliu Dobriţoiu;
- Nicolae Rotaru (profesor universitar doctor la ANIMV);
- Constantin Onişor (fost comandant al Garnizoanei Pitești și fost conducător al Şcolii Doctorale din cadrul ANIMV, schimbat din funcţie ca urmare a scandalului doctoratelor plagiate sub coordonarea lui Gabriel Oprea).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Prostituţia morală a terfelit morala creştină acceptând până şi împerecherea nefirească”
„PARTIDUL NEAMUL ROMÂNESC constată degradarea continuă şi periculoasă a societăţii postmoderne şi ia act cu maximă răspundere politică de starea de TURBULENŢĂ MONDIALĂ GENERALIZATĂ, asumându-şi categoric responsabilitatea producerii soluţiilor aplicabile, imediate şi pe termen mediu, necesare unei GUVERNĂRI INTELIGENTE pentru protejarea şi propăşirea Naţiunii Române.
Prostituţia morală a nimicit intimitatea sacră a credinţei, a terfelit morala creştină acceptând până şi împerecherea nefirească, reglementată printr-o lege impusă de Parlamentul României, dar sugestionată prin directive informale externe”.
Fragment din programul politic al Partidului Neamul Românesc
*
„Toate partidele politice românești sunt cangrenate de ideologia multiculturalist-progresistă de tip neobolșevic”
L-am contactat pe Ninel Peia pentru a-l întreba ce îşi propune Partidul Neamul Românesc (PNR).
Ne-a spus că partidul are „peste 3.000 de ofițeri în rezervă și în retragere” și că se vrea o alternativă la întreaga clasă politică. Însă nu partidele sunt vinovate pentru situaţia din România − consideră Ninel Peia −, ci miliardarul George Soros.
„Consider că toate partidele românești sunt cangrenate de ideologia multiculturalist-progresistă de tip neobolșevic inventată de Karl Popper și pusă în aplicare de Soros„, ne-a declarat Peia.
Dintre toate partidele, unul pare că s-a salvat, în viziunea sa:
„PSD nu este cangrenat, dar este infestat de această ideologie progresistă care distruge, în acest moment, nu numai credințe, familii, destine, dar distruge națiuni”.
Cum va crea Neamul Românesc o alternativă la clasa politică autohtonă? Peia spune că adaptând ideile Partidului Lege și Justiție (Pis) din Polonia la realitatea românească.
Modificările operate de PiS în sistemul legal din Polonia au determinat UE să activeze aşa-numita „opţiune nucleară” (Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona).
Cu toate acestea, Peia e un susținător al apartenenței la UE şi, mai mult, îşi propune ca PNR să câștige multe fotolii în Parlamentul European:
„La asta ne pricepem și cred că membrii partidului − nu mă refer numai la cei patru fondatori, sunt mii de oameni − știu să facă organizare ca la carte.
Știm să ducem mesajul către cetățeni, chiar dacă marea majoritate a presei scrise sau tv ne va bloca, pentru că acum avem rețelele de socializare”.
Contactat de PressOne pentru a comenta ideile noilor mişcări, politologul Andrei Țăranu spune că astfel de partide nu trebuie subestimate. El dă ca exemplu evoluția naţionaliştilor din Alternativa pentru Germania (AfD).
„În Germania nu au existat, până de curând, partide populiste, pentru că ţara a trecut prin denazificare. Însă, în momentul în care a apărut scandalul de la Köln cu migranții, AfD-ul, care era un partid de buzunar, cât al lui Ninel Peia, s-a aliat cu Pegida și au devenit al treilea partid al țării cu un mesaj de tipul − «Să ieșim din UE, să alungăm toți musulmanii din Germania noastră»”, a detaliat Țăranu.
„Eu nu am spus niciodată că statul paralel nu a infiltrat și puterea executivă, și pe cea legislativă”
Pe aceeași linie ultranaționalistă merge și Inițiativa Civică „România 3.0”, lansată de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.
El a ajuns în atenția publicului după arestarea preventivă în dosarul Black Cube: era acuzat că ar fi plătit cu un milion de lire sterline firma israeliană cu acest nume, ca să o spioneze pe șefa DNA, Laura Codruţa Kövesi.
Spre deosebire de Partidul Neamul Românesc, Inițiativa lui Daniel Dragomir își propune mai multe direcții de acțiune, pe care să le paseze ulterior societății civile și Parlamentului drept soluții la problemele României.
I-am adresat următoarea întrebare: dacă există un stat paralel care controlează România din umbră, cum se face că puterea executivă și cea legislativă sunt deținute de persoane care se declară împotriva acestui „stat paralel”?
„Ca să fiu foarte sincer, eu nu am spus niciodată că statul paralel nu a infiltrat și puterea executivă, și pe cea legislativă. Am spus asta și în Parlament, și la Comisia SRI: există influențe ale statului paralel în Parlament.
De asemenea, ultimul an, în care ați văzut guverne căzând așa, dintr-odată, pe niște elemente care sunt cel puțin suspicioase, ne arată încă o dată că statul paralel mai funcționează și prin puterea executivă”, a răspuns Dragomir.
În ceea ce privește poziția față de UE, el ne-a declarat că Iniţiativa „România 3.0” nu este eurosceptică. A precizat, totuşi, că nu va accepta ca românii să devină „sclavul modern al Angelei Merkel”. Cât despre parteneriatul strategic cu SUA, Dragomir a spus că nu poate fi pus la îndoială sub nicio condiție.
Politologul Andrei Țăranu vede în demersul lui Dragomir o tentativă de a-şi construi o imunitate politică.
„El vrea să fie perceput aşa: «Iată eroul care a fost sfâșiat de fiara apocaliptică DNA». E o acțiune puternică și mai radicală decât a PSD-ului la adresa DNA-ului, ceea ce devine o ideologie în sine”, este de părere Andrei Țăranu.
„A fost creat un stat paralel străin de orice aspirație națională”
„După aproape trei decenii de la Revoluție, vedem speranțele și visele unei întregi generații prăbușindu-se sub bocancul totalitar. Ne aflăm în acest punct din cauza iresponsabilității politice care ne-a condus la cangrenarea Statului, la blocajul instituțional, la dezvoltarea unui sistem represiv care trece vertiginos de la soft power la hard power, de la persuasiune la desființarea adversarilor Noii Utopii Globaliste.
A fost creat un stat paralel străin de orice aspirație națională, ce are ca ideal stăpânirea prin inocularea fricii și a abuzului de putere.
Țara ne-a fost arestată. Noi toți suntem arestați de o putere ascunsă, ilegitimă și abuzivă care, recurgând la subversiune, șantaj, amenințări, determină deciziile politice, subminând astfel mecanismele democratice stabilite de Constituție și de legile țării”.
Fragment din manifestul Inițiativei Civice „România 3.0”
*
„Presa și societatea civilă sunt pline de acoperiți”
Am stat de vorbă și cu alți membri ai Iniţiativei „România 3.0”, pentru a-i întreba de ce au aderat şi ce intenţionează să facă împotriva statului paralel.
Pictorul Paul Hitter ne-a declarat că s-a regăsit în programul Inițiativei:
„Având în vedere că și presa, și societatea civilă sunt pline de acoperiți, de data asta avem de-a face cu un descoperit. Cred că e un prim pas.
Cred că dezvăluirile domnului Dragomir vorbesc de la sine și e clar să se schimbă anumite lucruri.
Ideea e că trebuie să se schimbe un pic metodele.
Suntem de acord ca aceia care au greșit să plătească, dar nu suntem de acord cu metodele totalitare prin care se ajunge ca ei să plătească și mi se pare că avem mai mult de-a face cu execuții politice”.
În ceea ce privește relația cu UE, Paul Hitter a mărturisit că Inițiativa lansată de Daniel Dragomir îmbrățișează ideile Grupului de la Vișegrad.
„Nu știu dacă suntem tratați ca niște parteneri sau doar ca o simplă colonie. Aici e problema. Adică ne-am dori să discutăm oarecum de la egal la egal cu partenerii noștri”, a mai spus el.
„Decât să intre un om nevinovat la închisoare, mai bine să scape zece la mustață”
PressOne l-a contactat şi pe primarul municipiului Râmnicu-Vâlcea, Mircia Gutău, care apărea şi el în primul grup al Inițiativei fondate de Daniel Dragomir.
Gutău a precizat că nu a aderat la această mişcare, doar a purtat „o discuție”.
„Abuzurile care sunt în România se văd cu ochiul liber și am crezut că este o inițiativă în sensul ăsta – să scoată la iveală toate mizeriile, și oameni care au suferit ca mine, nevinovați, să nu mai sufere”, a punctat Gutău.
În cazul său, CEDO a decis că Înalta Curte de Justiţie a României i-a încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil.
Gutău a fost condamnat de Înalta Curte la 3 ani de închisoare, după ce alte două instanțe îl achitaseră.
„Să contribuim toți şi adevărul să iasă la liman. Știți cum se spunea pe timpuri la Facultatea de Drept: decât să intre un om nevinovat la închisoare, mai bine să scape zece la mustață”, a mai declarat Gutău.
„Un asemenea discurs poate epata, dar nu se va traduce într-o intrare în Parlament”
Statul paralel este o sintagmă asumată de conducerea PSD, care a transformat-o în chintesenţa inamicului său ocult.
Mai exact, în rezoluția adoptată anul trecut de Comitetul Executiv Național, PSD constata existenţa unui stat paralel şi ilegitim care încearcă abuziv să preia controlul asupra puterii constituite prin alegeri libere şi corecte.
În acelaşi context, miliardarul George Soros a devenit ținta coaliției PSD-ALDE, fiind acuzat că ar fi „creierul” şi finanţatorul protestelor de stradă din 2017.
Soros şi statul paralel ar fi, deci, ţintele noilor mişcări pe care vi le-am prezentat mai sus.
„România a mai avut «experimente» de acest tip. Dar dacă, în anii 1990-2000, pentru discursul naţionalist exista o masă critică de votanţi, între timp acest bazin electoral s-a micșorat. Părerea mea este că un asemenea discurs poate epata, dar nu se va traduce într-o intrare în Parlament”, a comentat, pentru PressOne, analistul politic Radu Magdin.
Politologul Andrei Țăranu consideră că România are nevoie de partide cu adevărat noi, cu oameni care să nu mai fi făcut politică şi care să nu fie captivi unor teorii ale conspiraţiei:
„Niciuna dintre cele două mişcări nu rezolvă probleme importante ale României – sărăcia, lipsa infrastructurii, lipsa de orizont. Ele rezolvă «statul paralel».
Ar putea să prindă în anumite categorii sociale care sunt extrem de nemulțumite şi care caută vinovați. Și, pentru că vinovații nu mai sunt așa de ușor de găsit, partidele astea pot să atragă 2-3-4%”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this