Ilustrație: pixabay.com
03/10/2017
Softul care detectează dacă "vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți"
Cum ar fi ca mașinăriile să prezică dacă prieteniile sau relațiile de cuplu sunt făcute să dureze sau să ne furnizeze indicii sigure că nu merită să ne punem nădejde în cineva?
Este, oare, posibil un asemenea viitor, aparent „securizat” din punct de vedere emoțional?
Asta anunță o cercetare preliminară în domeniu, semnalată de publicația The Conversation după ce a apărut în revista științifică Plos (Public Library of Science), care funcționează ca sursă deschisă.
Astfel, cercetători de la University of Southern California au folosit un algoritm de tipul machine learning pentru a analiza cum vorbesc între ei partenerii din 134 de cupluri care făceau terapie.
Preluând și interpretând date privind tonul vocii, accent, intonație și intensitatea rostirii cuvintelor, softul a emis verdicte dacă acele cupluri se vor împăca sau nu. Acuratețea analizei a fost de 79%.
Transformarea în informații a datelor „încriptate” în vorbirea curentă nu a fost o sarcină simplă, fiindcă înregistrările audio conțineau simple conversații, răspunsuri și întrebări, nu neapărat strigăte și voci ridicate.
În esență, softul funcționează ca un detector de minciuni. Nu este capabil să înțeleagă ce se spune, de unde reiese că esențial se dovedește felul în care se spune. Tonul face muzica, cum zice o vorbă românească.
Ulterior, aceleași înregistrări, de această dată în format video, au fost date unor specialiști în psihoterapie, care au putut judeca, deci, și limbajul corporal.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Cu toate acestea, rata predicțiilor corecte a fost mai slabă decât a softului, de numai 75,6%. Cele mai bune rezultate s-au obținut când evaluările mașinii au fost combinate cu interpretările experților.
Participanții la terapia de cuplu nu au citit niște roluri preînvățate, așa cum fac actorii. Ei vorbeau natural. Și totuși, analiza computerului a dezvăluit ce sentimente aveau unul față de celălalt pe baza unor informații care le scăpau, fără să-și dea seama.
Ar putea să fie pentru prima oară când un computer este capabil să determine sentimentele unei persoane.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Importanța acestei descoperiri nu constă neapărat în implicarea inteligenței artificiale în consiliere matrimonială, ci în faptul că ne dezvăluie cât de multă informație neștiută se ascunde în felul în care vorbim, informație de care nu suntem conștienți nici măcar noi înșine. (…)
Cuvintele pe care le scriem pe o pagină sau pe un ecran au înțelesuri care derivă din definițiile lor de dicționar. Dar când sunt rostite cu voce tare, ele primesc sensuri suplimentare, în funcție de volum, ritm și tonul vocii.
Sursa: theconversation.com
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Imaginați-vă că, în viitor, o aplicație de smartphone va putea să ne analizeze conversațiile și să facă rapoarte despre ce gândim, de fapt, în momentul în care formulăm anumite fraze. Sau că aceeași aplicație va putea să deducă, din intonație, dacă suntem predispuși la comportament antisocial, violență sau depresie.
Ce chestiuni de securitate și intimitate ar ridica astfel de app-uri dacă ar fi disponibile în masă?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this