Liviu Dragnea, după ședința Camerei în care s-a decis eliminarea taxei radio-TV. Foto: Lucian Muntean
Liviu Dragnea, după ședința Camerei în care s-a decis eliminarea taxei radio-TV. Foto: Lucian Muntean
25/10/2016
Șmecheria lui Dragnea: taxa radio-TV nu dispare, ci devine "tarif aferent fiecărui cetățean"
Proiectul de lege care prevede eliminarea a peste 100 de taxe – inclusiv a taxei radio-TV și a taxei de timbru pentru autovehicule – a fost adoptat în unanimitate de parlamentarii prezenți la ședința de marți, 25 octombrie, a Camerei Deputaților.
Aceste taxe ar urma să fie eliminate de la 1 ianuarie 2017.
Proiectul – depus de președintele PSD, Liviu Dragnea – a parcurs procedura legislativă într-un timp record. În doar două săptămâni de când a ajuns în Parlament, a trecut de analiza comisiilor de specialitate și de votul ambelor Camere.
Deși fusese scoasă din lege, prevederea privind eliminarea taxei radio-TV a fost reintrodusă chiar în ziua votului final, în urma unei adevărate pledoarii susținute de Liviu Dragnea la tribuna Camerei Deputaților.
Chiar dacă taxa radio-TV va dispărea, Guvernul va aloca în continuare celor două instituții de presă o sumă similară din bani publici, fără ca aceasta să fie percepută ca taxă și fără ca sursele de finanțare să fi fost indicate.
Mențiunea a fost făcută chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit despre un posibil tarif.
PressOne a participat la ședința de marți a plenului Camerei Deputaților și vă prezintă filmul zilei în care PSD a plasat, practic, posturile publice de radio și televiziune sub controlul Guvernului.
„Dacă românii nu se uită la TVR, care e scopul?”
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ședința a debutat într-o neobișnuită armonie: probabil pentru că, la ora 11, când discuțiile asupra propunerii inițiate de Liviu Dragnea au luat avânt, proiectul PSD prevedea că taxa radio-TV rămâne în vigoare.
Cu nici 24 de ore înainte de ședința plenului, Comisia pentru buget din Camera Deputaților hotărâse să scoată din proiect prevederea privind eliminarea taxei.
Drept urmare, parlamentarii care au luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților nu au făcut altceva decât să își exprime, după caz, regretele că ideea privind eliminarea celorlalte taxe nu le-a aparținut sau să își arate chiar admirația față de președintele PSD.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Deputatul ALDE Octavian Popa, vicepreședinte al Comisiei pentru exercitarea controlului asupra SRI, s-a numărat printre cei care și-au exprimat regretele:
„Legi bune zac ani de zile fără a fi introduse și fără a fi puse în dezbatere. Părerea mea de rău se îndreaptă către președintele Comisiei de buget-finanțe, care a blocat în comisie propunerea mea legislativă luni de zile. Să sperăm că toate se vor sfârși cu bine și, poate, din acest exercițiu de voință Parlamentul va învăța ceva”.
Cu obidă a vorbit și liderul grupului parlamentar al UDMR, Máté András Levente, care a ținut să amintească și inițiativele Uniunii în direcția eliminării taxelor:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Să ne gândim un pic la multe alte inițiative similare. Noi am solicitat reducerea sau chiar eliminarea impozitului pentru clădiri-monumente istorice care, din păcate, au rămas impozitate în noul Cod Fiscal”.
Reprezentantul minorităților, Adrian-Miroslav Merka, a ținut să precizeze că votează legea din convingere, nu pentru că ar avea „o afinitate față de o persoană”:
„Facem ceva pentru România, pentru popor, pentru noi. N-o facem pentru că avem o afinitate față de o persoană. Avem o datorie de a asculta colegii. Într-adevăr, cum spunea colegul de la UDMR, sunt multe propuneri și viziuni, dar cred unele s-au îngemănat în această propunere. Da, e necesar pe repede-înainte. Lumea așteaptă poate un pas mai rapid din partea noastră”.
Apoi, pentru că liberalii, UDMR-iștii și deputații minorităților vorbiseră, a venit rândul PSD, iar Liviu Dragnea a urcat la tribuna Parlamentului pentru a-și susține propunerea.
În discursul său de aproximativ 10 minute, Dragnea a păstrat pentru final cireașa de pe tort: propunerea ca taxa radio-TV să fie eliminată, pentru că „se plătește cu japca, iar românii nu se uită la TVR”.
Soluția sa? Banii alocați TVR ar urma să provină direct din bugetul de stat, eliminându-se astfel legătura cu cetățeanul.
„Noi propunem altă soluție, pentru că discutăm tot de bani publici. Pe de o parte, se ia taxa radio-TV din buzunarul stâng al românului, iar pe de altă parte, de la bugetul de stat, se ia din buzunarul drept.
Noi propunem ca finanțarea să fie una predictibilă – atunci nu mai au teamă de control politic și, față de tarifele care sunt stabilite, începând cu anul viitor, prin Legea bugetului de stat, să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetățean pentru radio, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de lei în numele fiecărui cetățean – în total, 680 de milioane de lei.”
Această propunere – de transformare a taxei radio-TV într-un tarif perceput individual – nu apare deocamdată în proiect.
Dragnea s-a arătat deranjat de aprecierile televiziunii publice la adresa Parlamentului și a declarat că TVR „manipulează” astfel opinia publică.
„Acest «odios Parlament» – eu nu am văzut, am înțeles că, duminică, la TVR apăreau niște cartoane negre cu mesajul ăsta – care a aprobat o sumă mare pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor, este «odios».
Poate această imaginație care este folosită pentru manipularea opiniei publice ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un program de redresare a TVR și a mări interesul românilor pentru această televiziune. Dacă românii nu se uită la TVR, care e scopul?”, s-a întrebat el, retoric, spre finalul discursului.
Dinspre liberali, propunerea lui Dragnea a fost primită cu un freamăt de neliniște, mai ales după ce amendamentul privind eliminarea taxei radio-TV fusese adoptat cu majoritate de voturi.
Deputata Andreea Paul Vass (PNL) a urcat la tribuna Parlamentului, dar intervenția i-a fost curmată de președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD):
„Acest vot este o uriașă greșeală!”, a strigat Andreea Paul Vass.
Întreruptă de Iordache, liberala a mai continuat discursul preț de câteva momente, încheind cu un țipăt dramatic:
„După campanie veniți cu noi taxe! Ce vă doriți este să puneți pumnul în gură Radioului! Ați venit să vă plângeți că sunteți criticați! Li-ber-ta-tea presei!”
Ca să calmeze spiritele, Liviu Dragnea a cerut o pauză de consultări cu șefii celorlalte grupuri parlamentare și a dispărut în biroul președintelui Camerei, Florin Iordache, împreună cu câțiva colegi de partid.
Zece minute a zăbovit Dragnea în birou, timp în care, într-o tentativă de a mima opoziția, deputata liberală Andreea Paul Vass a ieșit din sala de plen și, în fața presei, s-a declarat împotriva eliminării taxei radio-TV, ba chiar a vorbit despre o posibilă contestație la Curtea Constituțională.
Niciun alt liberal nu s-a raliat însă demersului ei.
Dragnea: „Directorul postului de radio a amenințat un lider PSD”
La ora 12.10, Dragnea a trecut, fără alte declarații, de cordonul format din jurnaliștii care așteptau în fața intrării în sala de plen. Era însoțit de colegul său de partid Marian Neacșu, cunoscut mai ales pentru intervențiile sale asupra legilor penale în ziua rămasă cunoscută sub numele de „Marțea neagră”.
Votul final asupra legii inițiate de Liviu Dragnea a dovedit că liderii politici ajunseseră la o înțelegere în biroul lui Florin Iordache: proiectul a fost adoptat cu unanimitatea celor 225 de parlamentari prezenți.
Un vot „pentru” a dat și Andreea Paul Vass, deși apoi a acuzat PSD de „escrocherie electorală”.
„PNL a votat pentru acest proiect de lege pentru că, în ansamblu, este unul bun, dar există două riscuri majore care s-au strecurat. Eliminarea taxei radio-TV este o uriașă greșeală, ba, mai mult, riscăm să intrăm în mecanismul de ajutor de stat care trebuie notificat la Comisia Europeană, iar același PSD ne propune înlocuirea cu alte taxe. Asta se numește escrocherie electorală!”, a spus Andreea Paul Vass.
La câteva momente de la această intervenție, Dragnea a luat din nou cuvântul, dornic să ofere o replică:
„Am înțeles aici că unii colegi din sală au votat o escrocherie. De ce au votat?”, a întrebat el, retoric.
„Îl întreb pe domnul Miculescu (președintele Radioului public – n.r.), cum și-a permis acum câteva minute să îl amenințe la telefon pe liderul de grup al PSD (Florin Pâslaru – n. r.)? Directorul postului de radio public i-a spus: «O să vedeți voi ce pățiți!»”
Reacția lui Miculescu
Directorul general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a reacționat la acuzațiile președintelui PSD printr-un comunicat de presă transmis după încheierea ședinței de plen a Camerei Deputaților.
Miculescu a susținut că nu ar fi existat nici o conversație telefonică între el și deputatul social-democrat Florin Pâslaru și a respins acuzația că ar fi amenințat vreun parlamentar.
„Declar acum, public, că această pretinsă discuţie telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc şi subliniez încă o dată că toate afirmaţiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de faţă este în egală măsură înfricoşător şi revoltător. Asistăm la o incredibilă ambuscadă politică, cu unicul scop de a vulnerabiliza şi, ulterior, acapara politic Radio România.”
Dragnea: „Cioloș și Iohannis, doi mincinoși!”
La finalul ședinței, Liviu Dragnea a părut să dezvăluie și miza eliminării taxei radio-TV: o contraofensivă la decizia PNL de a-l anunța pe Dacian Cioloș drept candidatul partidului la fotoliul de prim-ministru, după alegerile parlamentare din decembrie.
De altfel, într-o declarație de presă care a semănat izbitor, pe alocuri, cu discursurile fostului președinte Traian Băsescu la adresa ex-premierului Victor Ponta, Liviu Dragnea l-a numit „mincinos” pe Dacian Cioloș, insistând să îi rostească, în repetate rânduri, numele întreg:
„Dacian Julien Cioloș este un mincinos!”, a spus Dragnea în fața presei, după ce ședința de plen se încheiase.
„Un mincinos și el, și Klaus Iohannis! Doi mincinoși! O să îi spun (n. r. – lui) Klaus Iohannis, pentru că e membru al PNL, la fel și Dacian Julien Cioloș! Amândoi ne-au cerut să îl sprjinim pe Dacian Julien Cioloș! Dacian Julien Cioloș a spus că nu va candida!
Lucrul ăsta l-a garantat și domnul președinte Klaus Iohannis. S-a dovedit că sunt doi mincinoși, nu au curaj să își asume că susțin PNL, că susțin aceste lucruri!”
Întrebat, la final, cum vor fi acoperite costurile de funcționare ale radioului și televiziunii publice, Dragnea a răspuns că, odată cu eliminarea taxei, nu va apărea una nouă, ci „un calcul”.
„Eu am spus ceva simplu și ușor de înțeles: pentru TVR se face un calcul, care e deja pus în Legea bugetului de stat, și anume: pentru fiecare cetățean român se calculează un cuantum de 21 de lei, și acea sumă va fi pusă din bugetul de stat pentru Radio. Pentru TVR este de 34 de lei, deci 680 de milioane de lei, dar nu se pun taxe. E un calcul.”
Ce prevede legea adoptată de Parlament
Proiectul inițiat de Liviu Dragnea prevede, între altele, eliminarea taxelor privind timbrul pentru autovehicule, a taxei radio-TV, a tarifelor percepute la eliberarea permiselor de pescuit, a celor pentru eliberarea cazierului fiscal/judiciar, a taxelor percepute de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la înființarea firmelor și a taxei suplimentare pentru eliberarea pașapoartelor temporare.
În expunerea de motive, Dragnea și colegii săi social-democrați au precizat că:
Impactul bugetar pentru anul 2017 este de 0,07% din Produsul Intern Brut (PIB) și va fi susținut de creșterea economică aferentă anului 2016.
Pe de altă parte, Guvernul a transmis un punct de vedere în care susține că:
Proiectul de lege conduce la un impact bugetar negativ de aproximativ 1,673 miliarde de lei, din care aproximativ un miliard de lei reprezintă diminuarea veniturilor bugetului consolidat, iar 545 milioane lei ar reprezenta creșterea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care se propune acoperirea necesarului de finanțare a Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune de la bugetul de stat.
Separat, Guvernul a precizat că nu susține eliminarea taxei radio-TV, pentru că o astfel de măsură „modifică radical existența autonomă și independentă a serviciilor publice de media, având și un impact bugetar semnificativ”.
Într-o anexă la punctul de vedere al Guvernului, reprezentanții Televiziunii Române îl citează pe Richard Burnley, directorul juridic al European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume –, care comentează astfel inițiativa lui Liviu Dragnea:
Este soluția cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puține țări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanțării în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând planurile Televiziunii Publice, și putem vedea asta într-un anumit număr de țări unde s-a întâmplat deja asta.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this