Foto: Przemyslaw Klos / Dreamstime
10/05/2017
Telefoanele ne ajută să fugim de noi înșine
„Toate necazurile omului se trag de la faptul că nu poate să stea singur, în tăcere, într-o cameră”, scria matematicianul și filosoful francez Blaise Pascal. Mi-am amintit acest citat săptămâna trecută, în timp ce eram scanat de un aparat de rezonanță magnetică pentru un RMN la genunchi.
Un RMN este o experiență incomodă. Procedura în sine nu e câtuși de puțin dureroasă, dar te face să te oprești și să te gândești la lucruri pe care ai prefera să le eviți.
N-ai voie să te miști, n-ai cu cine să vorbești și, mai rău, nu poți să iei telefonul cu tine în camera „magnetică”. Izolându-te complet de lumea din jur, un RMN e ca o frână de mână care oprește cursul frenetic al vieții de zi cu zi.
Pentru cei mai mulți dintre noi, astfel de pauze nu sunt binevenite. Acum câțiva ani, un studiu a confirmat că oamenii fac tot posibilul pentru a evita momentele de introspecție, ba chiar preferă să primească mici șocuri electrice decât să contempleze.
Cum explică psihologii treaba asta?
Poate pentru că oamenii, atunci când rămân singuri, tind să se gândească la problemele din viața lor. Evoluția ne-a învățat să rezolvăm probleme și să găsim înțelesuri. Ceea ce ne preocupă, atunci când nu ne updatăm pagina de Facebook sau nu suntem la ora de fitness, sunt lucrurile pe care nu le-am rezolvat − relațiile dificile, eșecurile personale și profesionale, problemele financiare, cele de sănătate și tot așa. Iar până când nu există o rezoluție, sau măcar un fel înțelegere sau acceptare, aceste gânduri reverberează în capul nostru.
Această explicație nu este complet nouă. Nietzsche credea că fugim de noi înșine, muncind mai mult decât trebuie și făcând tot posibilul să ne ținem ocupați, pentru că „atunci când suntem singuri și liniștiți, ne temem că s-ar putea să ni se șoptească ceva în ureche”.
Cred că asta e cea mai plauzibilă explicație pentru folosirea compulsivă a smartphone-urilor. Suntem atât de atașați de telefoanele noastre − pe care le luăm cu noi în pat, la baie sau la masă − pentru că ne ajută să evităm întrebările profunde ale vieții.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Acum câțiva ani, într-un segment de late night television neașteptat de profund, comediantul Louis C.K. a descris perfect impulsul de a pune mâna pe telefon pentru a astupa melancolia care tinde să iasă la iveală când suntem singuri și ne plictisim:
Tehnologia face posibilă umplerea momentelor de singurătate și plictiseală, dar continua distragere a atenției ne împinge către o viață superficială, în care, așa cum spune Louis C.K., nu suntem nici fericiți, nici triști cu adevărat, ci doar satisfăcuți de produsele pe care le folosim.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Cei care caută mai mult trebuie să cultive abilitatea de a sta singuri și de a nu face nimic, măcar pentru câteva minute.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this