Fotografie: Radu Taloș
16/10/2017
Școala 9 de fotografie: când joci cu jucători buni, înveţi repede
Școala 9 din Baia Mare este un proiect experimental − premieră în România − prin care doi „veterani”, Silviu Gheție și Vasile Dorolți, vor să le transmită liceenilor interesaţi ce au învăţat ei despre fotografie.
Am vorbit cu Silviu Gheţie despre Școala 9 și despre rostul unei școli de fotografie pentru adolescenţi.
*
− Ce este Școala 9?
− Școala 9 este un experiment pe care eu, Vasile Dorolți și, inițial, Hajdu Tamás l-am inițiat pentru elevii de liceu din Baia Mare, ca să vedem dacă suntem în stare să-i învățăm limbajul fotografic și să le împărtășim din experiența noastră. Nu cred că au mai existat proiecte asemănătoare, cel puțin nu în această manieră.
Într-un anume fel, Școala 9 continuă tradiția Grupului fotografic „7 zile” din care facem parte eu și Vasile, în sensul că aici se regăsește același spirit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
− De unde vine numele?
− Numele l-am pus fără să mă gândesc prea mult și nu conține prea multă filosofie în el. Vroiam ceva simplu și ușor de ținut minte.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
− Care este structura cursurilor?
− În general, ne întâlnim o dată pe săptămână pentru teorie și încă o dată pentru practică, dar, în mare parte, comunicarea este online pe o pagină privată de Facebook.
Vorbim mult despre compoziție, facem cunoștință cu fotografi celebri, punem filme de profil și învățăm cum se organizează o expoziție.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cursurile țin trei luni, după care putem primi alți cursanți. Unii renunță repede, alții mai greu, dar câțiva rămân cu Școala 9 pentru toată viața. Acum vreo trei dintre membri sunt studenți, dar fac fotografii cu entuziasm în continuare.
− Ce are de „câștigat” un licean care participă?
− Scopul școlii este să descopere și să formeze tineri fotografi. Un tânăr își poate face aici prieteni, poate învăța un limbaj nou sau un nou mod de a privi lumea. În același timp, învață cum se interpretează o fotografie din punct de vedere compozițional sau ce șmecherii folosești atunci când vrei să fotografiezi oameni.
Cursul este interactiv și fiecare învață de la fiecare. Cea mai importantantă este experiența directă de pe teren, pentru că acolo poți să compari felul în care privești tu cu felul în care privesc alții și vezi, de asemenea, cum sunt interpretate fotografiile tale de către alte persoane.
Exemplul direct este foarte important, ca la ping pong; când joci cu jucători buni, înveți repede. Este și multă distracție, am satisfacții pe măsură, chiar dacă, uneori, cursanții fac poze mai bune decât mine.
− De ce Școala 9 le este destinată doar liceenilor?
− Adolescența este o vârstă dificilă și o pasiune ca fotografia îți poate oferi multe satisfacții. În plus, sunt proaspeți și nu trebuie dezvățați prea mult: ai șansa să îi formezi corect de la început. Cei care se atașează de noi devin studenți, așa că ne adresăm, indirect, și studenților.
− De ce este important să existe o astfel de școală?
− La un moment dat ajungi la o vârstă la care simți nevoia să transmiți lucruri în care crezi și despre care crezi că sunt importante. În Baia Mare există o amplă mișcare fotografică și singura modalitate de a o menține vie e să te ocupi de tineri care sunt pasionați, oferindu-le șansa să învețe de la cei mai experimentați.
*
Oana Brîndușe, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din București, îşi aminteşte experienţa pe care a trăit-o la Şcoala 9:
„Şcoala 9 a fost o experienţă marcantă a adolescenţei mele. A reprezentat prima mea întâlnire serioasă cu fotografia şi, implicit, începutul pasiunii mele pentru aceasta. Mi-a deschis ochii în multe privinţe şi mi-a dat ocazia să întâlnesc oameni pasionaţi şi deschişi. Ieşirile de grup şi discuţiile care deseori depăşeau sfera fotografiei ne-au făcut să legăm prietenii strânse”.
Vasile Dorolţi a început să fotografieze la începutul anilor 1980. În studenţie a făcut parte din grupul de creație de pe lângă fotoclubul „Universitatea” din Cluj-Napoca şi a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (până în 1989). În 1983 a publicat un reportaj dintr-un orfelinat comunist, material unic în acea perioadă.
Este membru fondator al Grupului fotografic „7 zile” din Baia Mare. Proiectele sale au fost publicate în mai multe reviste de specialitate, printre care PHOTO magazine, Foto4All (România), Lens Work (SUA) şi Minolta Mirror (Japonia).
Silviu Gheție, membru şi el al Grupului „7 zile”, a ales fotografia în 1991. De atunci a publicat, printre altele, în Dilema, Gazeta Sporturilor, Academia Cațavencu, Formula AS, Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria). A participat la expoziții personale și de grup în România, Germania, Ungaria, Olanda ș.a.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this