Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash
18/04/2018
Politețea nu este o slăbiciune
Dacă v-ați săturat de bălăcăreala politică din zilele noastre și aveți impresia că înainte exista mai mult respect între oamenii cu opinii diferite, căutați documentarul lui Laurențiu Calciu intitulat „După revoluție”.
Filmat pe străzile din București la începutul lui 1990, documentarul captează ostilitatea dintre susținătorii Frontului Salvării Naționale (FSN), condus de Ion Iliescu, și cei ai partidelor istorice, ai căror candidați la primele alegeri prezidențiale au fost Radu Câmpeanu și Ion Rațiu.
Aceleași lucruri care ne îngrijorează astăzi − știrile false, tribalismul, xenofobia − apar în acele filmări în forma lor brută.
Oamenii care se opun FSN-ului sunt acuzați că au primit 200 de lei ca să protesteze, sunt puși să se legitimeze și luați la întrebări:
„De ce ești împotriva noastră? De ce avem nevoie să ne conducă străinii? Cine sunt indivizii ăstia, țărăniștii, de unde vin ei? De ce vor să le acceptăm noi ideile? De ce să facem 19 partide? Să facem doar unul singur”.
Un bătrân care îndrăznește să spună că nu mai vrea teroare și nici comuniști la putere este bruscat pentru că „vorbește prostii”.
Ce s-a schimbat de atunci până azi nu este mentalitatea oamenilor − nu s-ar zice că am devenit mai rezonabili sau mai îngăduitori −, ci câmpul de luptă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fanatismul s-a mutat din stradă pe ecrane. Propaganda televiziunilor de știri și bulele ideologice de pe rețelele de socializare amplifică și mai mult disprețul față de cei care au alte valori sau opțiuni politice.
Acest război cultural obositor dintre stânga progresist-seculară și dreapta conservator-creștină duce la dispariția dezbaterilor civilizate. Oamenii nu mai au răbdare să-și asculte interlocutorii sau să-i convingă cu argumente, ci îi batjocoresc și îi demonizează pentru a semnala puritatea morală a grupului din care fac parte.
La fel ca în primele luni din 1990, ceea ce avem acum este o hărmălaie generală, în care mitocănia este folosită pentru a le închide gura adversarilor.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
De vreme ce nu-i putem opri pe alții să fie mitocani, singurul lucru pe care îl putem face, dacă vrem să nu contribuim la degradarea discursului public, este să fim noi înșine mai amabili și mai blânzi cu cei din tabăra cealaltă.
Editorialistul conservator David French scrie că cele trei virtuți esențiale pentru participanții la dezbateri publice sunt smerenia, convingerea și simțul măsurii.
Smerenia intelectuală înseamnă să-ți dai seama că abilitatea ta de a percepe adevărul este limitată și să cauți cele mai puternice, nu cele mai șubrede, argumente contrare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Convingerea presupune să nu abdici de la ideile în care crezi, chiar dacă ești amenințat sau batjocorit din cauza lor.
Simțul măsurii este refuzul de a reacționa cu alarmism și indignare de fiecare dată, indiferent de context. Cei care se grăbesc să-și discrediteze adversarii numindu-i neoneomarxiști sau fasciști ajung să nu mai fie luați în serios atunci vorbesc despre extremismul autentic.
La fel ca moderația, politețea este percepută drept o slăbiciune de către războinicii culturali, însă aceste „slăbiciuni” stăvilesc barbaria pe care societatea românească a cunoscut-o în anii ’30 și, mai apoi, în anii ’90.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this