Foto: Henry Be / Unsplash.com
19/04/2017
Podcast-urile dau dependență
Cititul și munca profundă merită atenția noastră întreagă, dar activitățile de rutină care ne consumă timpul nu lasă loc pentru concentrare intelectuală. În timp ce conduci spre serviciu, speli vase sau dai cu aspiratorul prin casă poți, cel mult, să asculți ceva. Dai drumul la radio și îți vezi de treabă.
De câțiva ani însă, plictisit de vorbăria goală și playlist-urile repetitive de la radio, am descoperit plăcerea de a asculta podcast-uri.
Nu zic vorbă mare: șansa de a asculta oameni deștepți vorbind despre lucruri interesante în timp ce-ți faci cafeaua și omleta e una dintre plăcerile accesibile ale vieții de zi cu zi.
Singura condiție pentru a face trecerea de la radio la podcast este să fii curios, să vrei să afli și alte lucruri decât ce-au mai zis Dragnea ori Trump.
Primul meu podcast − și singurul pe care l-am ascultat multă vreme − a fost Football Weekly, o conversație bisăptămânală între jurnaliștii sportivi de la The Guardian. L-am descoperit acum 7-8 ani, pe vremea când podcast-urile trebuiau descărcate manual pe telefon sau salvate la bookmarks şi ascultate pe laptop.
În ultimii ani, odată cu creşterea vitezelor de internet mobil și a calității semnalului bluetooth, piața podcast-urilor a „explodat”.
Astăzi există podcast-uri despre aproape orice subiect, de la istoria revoluțiilor până la deconstrucția unor piese semi-cunoscute.
Dacă vreți să începeți să ascultați podcast-uri, nu aveți nevoie decât de o aplicație. Eu folosesc Pocket Casts, care e disponibilă pentru iOS și pentru Android. Costă 4 dolari, dar e atât de bine lucrată, încât e o plăcere s-o folosești.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
După asta, tot ce aveți de făcut este să descoperiți ce fel de podcast-uri vă plac. Eu prefer interviurile, pentru că nu mă satur să ascult oameni inteligenți discutând despre aria lor de expertiză. Genul ăsta de podcast-uri este opusul talk-show-urilor de televiziune, unde oameni care nu se pricep la nimic își dau cu părerea despre orice.
Dacă n-aveți idee de unde să începeți, iată câteva recomandări:
Here’s the Thing − actorul Alec Baldwin discută cu alți artiști sau oameni de televiziune despre carierele lor;
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
The Ezra Klein Show − fondatorul site-ului Vox are drept invitați jurnaliști, politicieni și antreprenori remarcabili;
Conversations with Tyler − interviurile economistului Tyler Cowen cu intelectuali din diferite domenii;
The Knowledge Project − omul din spatele site-ului Farnam Street discută cu personalităţi care excelează în meseria lor: investitori, dirijori, sommelieri etc;
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Art of Manliness − interviuri despre istorie, literatură sau psihologie cu autori care au scris cărți relevante pentru bărbați;
The Tim Ferris Show − interviuri lungi, pline de lecții de viață și sfaturi de productivitate;
The Partially Examined Life − conversații erudite pe teme filosofice destinate ascultătorilor care nu știu mai nimic despre filosofie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this