Foto: www.stocksnap.io
29/03/2017
O viață profundă este o viață bine trăită
Chiar dacă productivitatea ține mai mult de lucrurile pe care nu le faci, după ce ne eliberăm de povara emailurilor și notificărilor rămâne întrebarea: ce punem în loc? Ce merită să facem cu timpul și atenția pe care ni le luăm înapoi?
Cel mai bun răspuns pe care l-am găsit este cel propus de Cal Newport în cartea „Deep Work”, tradusă în românește sub titlul „Concentrat”. Cartea este o pledoarie pentru munca profundă, care „stoarce ultima picătură de valoare din capacitatea intelectuală” a fiecăruia.
Ipoteza lui Newport este că, într-o lume în care Internetul facilitează risipirea atenției, munca profundă devine tot mai rară și mai valoroasă, așa că „puținii oameni care cultivă această abilitate vor prospera”. Asta face munca profundă să fie un fel de super-putere a zilelor noastre.
Prin muncă profundă, Newport înțelege acea „stare de concentrare lipsită de perturbări, care împinge capacitățile cognitive până la limită”. Acest efort intelectual duce la inovație și la rezolvarea problemelor cu adevărat dificile.
Munca de înaltă calitate produsă = (Timp petrecut) x (Intensitatea concentrării).
Newport distinge munca profundă de cea superficială, adică trebăluiala care ne ține ocupați de-a lungul zilei.
Timpul nostru de lucru e ocupat de sarcini logistice, ședințe și emailuri, pentru că e mai ușor să ne aflăm în treabă, adică „să facem multe lucruri într-o manieră vizibilă”, decât să ne concentrăm asupra sarcinilor dificile pentru perioade lungi de timp.
După ce explică de ce munca profundă este esențială pentru oamenii care fac muncă intelectuală, Newport propune sfaturi concrete pentru integrarea acestui tip de efort mental în viața de zi cu zi.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Autorul pleacă de la premisa că abilitatea de a ne împinge mintea către limită este ca un mușchi care se atrofiază dacă nu este exersat, așa că primul pas este să ne facem timp pentru sesiuni zilnice de concentrare asupra problemelor importante.
Aceste perioade îndelungate de gândire neîntreruptă sunt imposibile dacă ne petrecem restul timpului într-o stare de „superficialitate frenetică”, lăsându-ne atenția să fie fragmentată de tot felul de mesaje și notificări.
De aceea, Newport crede că avem nevoie de un program riguros, bazat pe ritualuri care facilitează munca profundă și care elimină, pe cât posibil, munca superficială.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Mai mult, el scrie că cei care-și prețuiesc atenția și puterea de concentrare vor fi nevoiți să ia măsuri care par radicale, cum ar fi renunțarea la social media.
În spiritul acestei rubrici, Newport scrie că „viața profundă nu este profitabilă doar economic, ci este, totodată, o viață bine trăită”.
Cei care au preocupări superficiale se simt frustrați de lipsa de însemnătate a activității lor. În schimb, cei care cultivă profunzimea intelectuală și își fac treaba cu măiestrie tind să se simtă împliniți nu doar în timpul orelor de lucru, ci și în afara lor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă aveți nevoie de un model pentru a vă organiza timpul de lucru, citiți cartea lui Cal Newport. Nu e pentru toată lumea, nu e genul obșnuit de self-help motivațional, dar este o carte edificatoare pentru aceia care, prin munca lor, vor să lase ceva în urmă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this