Foto: Ian Schneider / Unsplash.com
27/09/2017
De ce merită să ții un jurnal chiar dacă nu mai ești adolescent
Socrate ne învață că viața necercetată nu merită trăită, însă cine mai are răgaz pentru gânduri profunde într-o lume în care există Facebook și Netflix? Mai nimeni, în afară de oamenii care s-au obișnuit să țină un jurnal. Când simți că viața devine frenetică și superficială, un jurnal te poate ajuta să vezi lucrurile în perspectivă.
Cel mai mare beneficiu al unui jurnal este că te ajută să-ți limpezești gândurile. Jurnaliștii și scriitorii știu asta din experiență: scrisul nu este doar un mijloc de a capta gândurile care ți se plimbă prin minte. Ideile se formează și se cristalizează atunci când sunt puse pe hârtie. De cele mai multe ori, e greu să știi exact ce gândești înainte de a te apuca de scris.
Pe lângă asta, beneficiile terapeutice ale obiceiului de a ține un jurnal sunt bine documentate. Studiile arată că „scrisul expresiv”, adică transcrierea gândurilor și a emoțiilor, reduce stresul și îi face pe oameni mai sănătoși și mai fericiți.
Însă argumentele utilitariste sunt rareori suficiente pentru a-i convinge pe oameni să țină un jurnal. Punerea în scris a celor mai intime gânduri și sentimente este oarecum jenantă, fiind percepută ca o preocupare potrivită mai degrabă pentru adolescenți neînțeleși sau pentru personajele lui Jane Austen.
Iată trei sfaturi pentru cei care găsesc intimidantă ideea de a ține un jurnal în anul 2017:
Un jurnal nu trebuie să fie neapărat sentimental. Unii oameni își folosesc jurnalul pentru a ține socoteala listelor zilnice cu lucruri de făcut și a obiectivelor pe termen mai lung. Pentru lideri, jurnalul poate fi o metodă de a prioritiza lucrurile care contează și a găsi soluții creative la problemele cu adevărat dificile.
Ținerea unui jurnal nu trebuie să fie o corvoadă. Nu există nicio regulă care îți cere să aloci zilnic 15 minute pentru scrisul în jurnal. Dacă simți că n-ai nimic semnificativ de adăugat, poți să iei pauze de câteva zile, sau chiar săptămâni.
Scrisul în jurnal nu este versiunea pentru adulți a temei pentru acasă, ci o șansă de a te deconecta de la iureșul cotidian. Tot ce ai nevoie pentru a ține un jurnal este un loc tihnit și câteva minute pentru a reflecta.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Scrie ca și cum nimeni n-o să-ți citească vreodată jurnalul. Tot rostul unui jurnal este libertatea de a fi sincer și autentic, de a pune pe hârtie orice îți trece prin cap. Nimic nu inhibă mai mult acest impuls decât gândul că cineva ar putea citi lucrurile pe care le scrii.
Acela e momentul în care vrei să pari înțelept și încerci să scrii doar aforisme. Decât să stai cu grija că balivernele tale ar putea fi descoperite, mai bine îți pui jurnalul într-un loc sigur sau folosești o aplicație precum Day One (iOS) sau Journey (Android).
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this