Foto: Unsplash.com/Luca Bravo
16/08/2017
Dacă vrei să-ți simplifici viața, fă-ți curat pe birou
Îmi aduc aminte cu exactitate de revelația pe care am avut-o acum câțiva ani, când am văzut o fotografie cu biroul legendarului designer italian Massimo Vignelli.
Simplu, curat și auster, acest birou negru era atât de diferit față de birourile încărcate pe care le știam din viața reală, încât mi-a lăsat impresia că posesorul face parte dintr-un soi de civilizație avansată, care a descoperit că nu e obligatoriu să fii înconjurat de agende, capsatoare și pixuri pe care nu le folosești niciodată.
Între timp, mobilierul spartan a devenit standard în sediile corporațiilor, însă designul minimalist nu este apreciat de toată lumea. Oamenilor le place să-și decoreze singuri spațiul în care lucrează, ceea ce înseamnă că unii angajați se simt frustrați din cauza politicilor corporatiste care impun ca birourile să arate impecabil.
Potrivit unor studii, un birou curat îi face pe oameni să fie mai convenționali și mai generoși, în timp ce un birou dezordonat încurajează creativitatea. Fiecare angajat ar trebui să aibă libertatea de a-și amenaja biroul după cum îi place, fără să fie obligat să respecte normele designului scandinav.
Vorba lui Einstein: „Dacă un birou încărcat este semnul unei minți încărcate, atunci un birou gol ce semnalează?” ?
Lucrând toată viața printre artiști, Massimo Vignelli și-a dat seama că stilul de organizare a biroului este o alegere subiectivă, dar el însuși prefera calmul și ordinea unui birou curat:
Unii oameni au nevoie de îngrămădeală și dezordine, iar alții nu pot să le suporte. Mie îmi place să încep ziua proaspăt. Dacă încep ziua cu lucruri rămase pe birou, e ca și cum aș începe cina cu resturi de mâncare – îți strică pofta.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Analogia culinară este nimerită. Nu întâmplător, unul dintre cele mai folositoare concepte legate de organizarea spațiului de lucru este împrumutat de la bucătarii profesioniști. Munca într-un restaurant este atât de intensă și de haotică, încât bucătarii au nevoie ca ingredientele și uneltele pe care le folosesc să fie mereu la locul lor, mereu la îndemână.
Acest sistem riguros de organizare, numit mise-en-place, nu se referă doar la un spațiu de lucru bine pus la punct, ci și la rutina de a lucra îngrijit și eficient.
În ultimii ani, mentalitatea mise-en-place a fost adoptată și în munca de birou, pentru că oamenii ocupați nu-și permit să piardă timp zilnic căutând încărcătorul de la telefon sau parolele de la diferite conturi. Genul ăsta de probleme logistice pot fi prevenite prin organizare și printr-un workflow metodic, astfel încât timpul și energia mentală să poată fi alocate lucrurilor care contează.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this