Statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius de la Musei Capitolini din Roma.
Statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius de la Musei Capitolini din Roma.
07/06/2017
Dacă te-ai săturat de cărțile de dezvoltare personală, citește-i pe stoici
Stoicismul este o școală filosofică fondată de Zenon în Atena anilor 300 î.Hr.. Gândirea stoică s-a răspândit în următoarele secole, fiind adoptată de importanți oameni de stat din Roma, precum Seneca și împăratul Marcus Aurelius.
Principiul fundamental al stoicismului, de la Epictet citire, este că nu putem controla ce ni se întâmplă, ci doar felul în care reacționăm la ce ni întâmplă.
Drept urmare, stoicii credeau că virtutea este suficientă pentru a fi fericit, iar lucrurile care nu depind de noi − cum ar fi starea de sănătate, averea sau reputația − ar trebui să ne fie indiferente. Viața este grea și schimbătoare, așa că scopul este să devenim imperturbabili în fața dificultăților.
Stoicismul a revenit în actualitate în ultimii ani datorită unor autori precum Ryan Holiday și Tim Ferris, care au popularizat principiile stoice de viață printre antreprenori, militari și jucători de fotbal american, genul de oameni care aveau nevoie de sfaturi practice pentru a face față presiunii.
În felul ăsta, stoicismul a fost asimilat de industria de lifehacking, care servește obsesiei noastre de a ne îmbunătăți mereu viața.
Lăsând la o parte exploatarea sa comercială, stoicismul rămâne edificator pentru orice persoană care caută să-și trăiască bine timpul ce i-a fost dat pe pământ.
Toți ne întrebăm ce contează și ce nu în viață, cum putem să ne ținem în frâu temerile și nervii și, în unele zile, ce rost are să ne ridicăm din pat.
Răspunsurile stoicilor la aceste întrebări pleacă de la aspirația de a trăi o viața simplă, lipsită de truda celor care caută luxul și opulența pentru a-i impresiona pe ceilalți.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dacă v-ați săturat de viteza și consumerismul culturii contemporane, citiți-i pe stoici. O să descoperiți în scrierile lor adevăruri esențiale despre natura umană, care o să vă ajute să înțelegeți mai bine dezordinea lumii în care trăim.
O să găsiți și paragrafe obscure sau de-a dreptul absurde. Boethius scria că stoicii „au rupt bucățele din înțelepciune și au plecat convinși că au obținut întreaga filosofie”. Deși tind să-i dau dreptate, acele bucățele de înțelepciune pot deschide mintea și schimba cursul unei vieți.
Dacă vreți să-i citiți pe stoici, dar nu știți de unde să începeți, iată câteva sfaturi subiective.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Nu începeți cu Manualul lui Epictet, care este scurt, dar greu de digerat și pare scris de un mentor sever. Meditațiile lui Marcus Aurelius sunt mai accesibile și mai încurajatoare, fiind, de fapt, un jurnal care nu a fost scris pentru a fi publicat.
Însă preferatele mele sunt scrisorile lui Seneca către Lucilius, o colecție superbă de sfaturi despre prietenie, plăcere, înfrânare și viața bine trăită. Luați-vă câteva minute pe zi ca să citiți scrisorile lui Seneca! O să găsiți în ele mai multă înțelepciune practică decât în rafturi întregi de dezvoltare personală.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this