Coperta albumului "Grey Area", al artistei engleze Little Simz.
21/03/2019
Cinci albume: muzica lunii martie
Salutare!
În fiecare lună îți voi prezenta cinci albume − unele pe care nu trebuie să le ratezi sub nicio formă, altele care merită o șansă.
Scriu despre toate tipurile de rock, electronică, hip-hop, experimental, pop și despre orice alt gen muzical care merită băgat în seamă.
Spor la ascultat!
*
Little Simz: Grey Area
Al treilea album al britanicei este, fără doar și poate, cel mai bun de până acum. Zece melodii, 36 de minute, despre probleme în relații, probleme psihice și emoții, pe un instrumental melodios și curat.
Atitudinea ei tupeistă, versurile inteligente, negativul de jazz-rap, când bombastic, când melancolic, îmi aduc aminte că astea sunt motivele pentru care m-am îndrăgostit de hip-hop în liceu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cel mai bine merge să-l asculți dimineața la cafea, când te pregătești să-ți începi ziua.
8.5/10 ★
Cinci albume: muzica lunii mai
Rammstein revine cu un nou album, al șaptelea din cariera lor.
Cinci albume: muzica lunii aprilie
Spor la ascultat!
Various Artists − Kankyō Ongaku: Japanese Ambient, Environmental & New Age Music 1980-90
O bijuterie de album, o compilație care aduce la un loc mai mulți producători de muzică ambientală și experimentală.
Partea electronică a melodiilor este asemănătoare cu muzica lui Brian Eno, tăticul muzicii ambientale, peste care se aud influențe de muzică tradițională japoneză, clopote sau sunetul apei curgând.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Rezultatul e un album minimalist și visător care îmbie și relaxează, perfect pentru o zi liniștită de duminică.
9.1/10 ★
The Cinematic Orchestra: To Believe
După un 12 ani de pauză, una dintre cele mai apreciate trupe de nu-jazz revine cu un album decent, dar nu la înălțimea celor precedente.
To Believe sună bine, e melancolic, gentil, cu influențe jazz și trip-hop, dar parcă-i lipsește ambiția, creativitatea și lovitura de final care existau pe Man with a Movie Camera, Every Day sau Ma Fleur.
De fapt, sună ca și cum noul album ar fi o adunătură de resturi rămase de la cele precedente, iar londonezii ar fi zis − hai să le lansăm și pe astea, să nu moară pe calculatoarele noastre.
7.2/10 ★
VC-118A: Inside
Ah, albumul acesta îmi amintește de motivul principal pentru care scriu despre muzică: aproape sigur nu l-aș fi observat − și mare pierdere aș fi suferit.
Samuel Van Dijk, aka VC-118A, a meșterit 13 melodii, aproape o oră, de muzică techno și electro.
Cu sunete metalice și spațiale, cu sintetizatoare hipnotizante care produc melancolie și anxietate, artistul te face să dansezi și să accepți cele două stări neplăcute.
Tonul straniu pe care-l creează este laitmotivul albumului, o rețetă pentru mister, introspecție și dat din cap și din picioare la club.
7.9/10 ★
Foals: Everything Not Saved Will Be Lost, Part 1
Englezii de la Foals au lansat cel de-al cincilea album și are cam același ton ca precedentele: nu sună rău, pe unele melodii dai din cap sau dansezi, dar nu are niciun element care să mă facă să vreau să mai ascult albumul încă o dată.
Trupa de indie și dance rock trage în noi cu riff-uri electrizante de chitară, ritmuri explozive și versuri bune de cântat la concerte pe stadioane.
Temele sunt făcute bine, problema este că totul sună banal, previzibil și nememorabil.
6/10 ★
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this