Zona deșertificată acoperă 6% din suprafața județului Dolj. foto: © M-sur | Dreamstime.com
Zona deșertificată acoperă 6% din suprafața județului Dolj. foto: © M-sur | Dreamstime.com
11/08/2024
Seceta ca boală terminală. Cum se vede, din satelit, „Sahara Olteniei”
„Potelu... un sat așezat pe malul lacului cu același nume, pierdut în înșiruirea de sate ale patriei noastre. (...) Potelu este un sat pe jumătate de pescari, iar restul muncesc pămîntul”, consemnează un reportaj publicat în luna mai a anului 1955, în ziarul Înainte.
Articolul vorbește despre un sat pescăresc din sudul Olteniei aflat la 10 km de actuala Capitală a Lubenițelor, Dăbuleni. În anii '60, lacul despre care se vorbește în articol și celelalte bălți din vecinătatea Dunării aveau să fie secate, iar pădurile de pe malurile lor tăiate pentru a crește suprafața agricolă.
Satele pescărești din zonă s-au transformat în sate de agricultori, în așa-zisa „incintă agricolă Dăbuleni-Potelu-Corabia”. De altfel, reportajul despre lac/sat este publicat în jumătatea de jos a unei pagini în care găsim și un articol ce laudă reformele agricole implementate de comuniști „în sprijinul țăranilor muncitori”. Una dintre aceste reforme: extinderea „științifică” și cu orice preț a suprafeței agricole.
Nisipul lăsat în urmă de desecări și despăduriri avea să fie luat pe sus și răspândit de-a lungul zonelor agricole create de comuniști, arată o analiză G4Media. De aceea vorbim astăzi despre „Sahara Olteniei” , adică despre 100 de mii de hectare de pământ care au fost acoperite de nisip și care-s afectate de perioade de secetă tot mai lungi.
Despre Sahara Olteniei se discuta și înainte de Revoluție, pentru că măsurile luate de comuniști au schimbat aproape instant microclimatul local. Astăzi, însă, accelerarea procesului de aridizare poate fi observată din satelit. În 2017, imaginile capturate de programul UE de observare a Pământului, Copernicus, arătau o Oltenie de sud încă acoperită, pe alocuri, de pete verzi. În iulie 2024, aceeași regiune era îngălbenită aproape complet de secetă.
Zona Bechet-Dăbuleni-Corabia în iulie 2017 (sus) vs aceeași zonă în iulie 2024 (jos). Capturi foto via Copernicus
Pentru a combate fenomenul, comuniștii au plantat perdele forestiere de protecție și au construit un sistem extins de irigații care îi ajuta pe agricultorii din zonă să producă în continuare ce le cerea regimul. După Revoluție, sistemul de irigații a fost lăsat mai întâi în paragină, ca apoi să fie reabilitat cu bani de la Banca Mondială, iar multe pământuri au fost retrocedate. Noii proprietari au tăiat mii de hectare de păduri, fapt ce a accelerat, împreună cu schimbările climatice globale, procesul de deșertificare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă tot imaginile din satelit ne permit să vedem cum arăta zona înainte de secarea lacurilor/bălților din zonă, dar și cum ar putea arăta din nou, dacă ar fi supusă unui proces de „reconstrucție ecologică”. În 2006, în urma inundațiilor și distrugerii strategice a digului de la Corabia, Lacului Potelu i s-a permis, din nou, să existe pe harta României. Schimbarea - care a durat 9 luni, până autoritățile au secat din nou lacul, potrivit unui reportaj VICE - a fost capturată și de sateliții Google Earth.
Astăzi, Lacul Potelu mai există doar cu numele. În 2006 (sus), a existat, preț de câteva luni, și fizic. Capturi foto via Google Earth
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Pentru a opri/încetini procesul de deșertificare, experții propun de ani buni reîmpădurirea și refacerea ecologică a zonei. Un astfel de demers ar urma să fie finanțat inclusiv prin fonduri PNRR, anunța Ministerul Mediului în urmă cu un an, odată cu lansarea Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026. Între timp, agricultorii din zonă s-au adaptat la noile condiții climatice și au început să cultive, pe ogoare invadate de nisip, curmali, kiwi și kaki.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this