05/11/2024
Se pregătește un satelit românesc care va monitoriza tăierea pădurilor. Interviu cu Adrian Dumitrescu, director tehnic la Romanian Space Initiative
Într-o eră în care explorarea spațială devine tot mai accesibilă și necesară, România își caută locul printre stele prin inițiative curajoase și inovative. Într-un interviu cu Adrian Dumitrescu, 27 de ani, director tehnic la Rospin – Romanian Space Initiative, aflăm despre provocările și ambițiile unei organizații care deschide noi drumuri pentru tinerii români pasionați de științele spațiale.
Misiunea de a lansa un satelit românesc are scopul de a monitoriza vegetația și sănătatea pădurilor din România și de a oferi oportunități educative.
Compania Astroscale, unde lucrează Adrian Dumitrescu, este implicată în curățarea spațiului și reciclarea sateliților prin colaborări internaționale.
Proiectul Rospin își propune să inspire și să-i determine pe tinerii talentați să lucreze în România, pentru a contribui la dezvoltarea industriei spațiale locale.
Avem plăcerea să discutăm cu Adrian Dumitrescu. El este director tehnic la Rospin, Romanian Space Initiative. O să-l rog pe el să ne prezinte cu ce se ocupă această organizație și care sunt obiectivele?
Rospin este un ONG care s-a înființat acum cinci ani, când am venit cu ideea de a pune un satelit realizat de un grup de studenți pe orbită. Între timp, organizația a crescut și avem o serie de programe educaționale pentru studenți și elevi, evenimente și prezență în peste 13 orașe din întreaga țară, având scopul de a aduna tineri din România pasionați de explorare și științe spațiale.
Am observat că aveți două arii de acțiune: Rospin Academy și Rospin School. Adică aveți o direcție în care organizați concursuri și proiecte pentru studenți și o alta dedicată elevilor de liceu. Ce înseamnă această împărțire a activităților și cum vă ajută?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Noi am început, după lansarea proiectului pentru realizarea unui satelit, cursuri la Rospin Academy, tocmai în ideea de a pregăti propriii membri ai echipei.
Acesta a fost scopul principal al Rospin Academy: să facem un curs prin care să pregătim studenți care doreau să lucreze la satelitul nostru. Însă, fiindcă am început în perioada pandemiei, am decis să-l facem online și gratuit și am avut participanți din toată țara.
Ne dorim mult să pregătim studenți din România, deoarece există foarte puține cursuri axate pe inginerie aerospațială, iar cele existente în universități nu sunt întotdeauna actualizate la cerințele industriei.
Când jocurile video te fac campion. La 24 de ani, Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume
„Mintea este unealta de bază și arma unui jucător profesionist și totul începe de aici”, povestește Ana Dumbravă care, la 24 de ani, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive din lume.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
Așadar, invităm specialiști care activează în industrie sau în universități, atât din România, cât și din străinătate, cursul fiind oferit în limba engleză.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this