Foto: Nadya Spetnitskaya / Unsplash
28/03/2018
Satisfacția de a nu alege mereu calea ușoară
În fiecare primăvară, când vine vremea să tai iarba din grădină, îmi spun că motocoasa este una dintre marile invenții ale omenirii. Nici nu vreau să știu cât timp mi-ar lua să cosesc la mână o bucată de pământ pe care, cu o motocoasă veche și ruginită, o rezolv într-o dimineață.
Îmi dau seama că tehnologia îmi face viața mai ușoară în nenumărate feluri, însă un eseu publicat recent în The New York Times m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva am devenit prea comod.
Profesorul Tim Wu scrie despre tirania comodității, una dintre cele mai puternice forțe care influențează deciziile individuale și economia modernă.
Comoditatea nu este o forță a răului, după cum autorul însuși recunoaște. Mașinile de spălat și aspiratoarele au ușurat viața a generații întregi de femei, care au scăpat astfel de corvoada robotelii de dimineață până seara.
Pe măsură ce tehnologia evoluează, petrecem tot mai puțin timp făcând muncă fizică în casă sau în grădină. În teorie, automatizarea sarcinilor casnice ne dă șansa să stăm mai mult împreună cu familia și prietenii, să ne plimbăm și să mergem cu bicicleta, să citim cărți.
Însă, așa cum observă Tim Wu, tehnologiile noi tind să ocupe timpul eliberat de cele vechi:
Cele mai puternice și mai importante tehnologii create în ultimele decenii pun comoditatea în slujba personalizării și a individualității. Gândiți-vă la casetele video, la playlist, la pagina de Facebook, la contul de Instagram. Acest tip de comoditate nu este menită să ne scutească de efort fizic − mulți dintre noi oricum nu prea mai facem [efort fizic].
Scopul este împuținarea resurselor mentale, a efortului mental necesar pentru a alege între opțiunile care ne permit să ne exprimăm personalitatea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Contrar așteptărilor, eficiența desăvârșită a noilor tehnologii diminuează bucuria de a comunica cu cineva drag sau de a asculta un album muzical.
Sunt recunoscător că există aplicații ca Google Play Music sau Spotify, care în schimbul a 5 euro pe lună îți dau acces la aproape toate albumele care au apărut vreodată. Dar nu sunt singurul care are impresia că ceva se pierde în această tranzacție.
Când muzica este structurată în playlist-uri și posturi de radio bazate pe algoritmi, albumele individuale nu prea mai contează. Nimeni nu mai are răbdare să asculte un album de la cap la coadă, și de mai multe ori, ca să-i înțeleagă ritmul și subtilitățile.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Sfatul lui Tim Wu este să nu respingem activitățile incomode, ci să le cultivăm măcar în timpul liber:
Haideți să reflectăm la tirania comodității, să încercăm să rezistăm mai des puterii ei stupefiante și să vedem ce se întâmplă. Nu trebuie să uităm niciodată bucuria de a realiza ceva încet și dificil, satisfacția de a nu face doar ce este mai ușor.
Cred că această satisfacție profundă, de a nu face ce este mai ușor, explică de ce tot mai mulți oameni cu slujbe sedentare aleg să-și frământe singuri pâinea cu maia sau să alerge semi-maratoane în weekend.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Astfel de hobby-uri fac bine trupului și sufletului și ne păzesc de superficialitatea unei vieți comode.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this