Foto: Gabriel Kolbay
04/09/2024
S-a aprins becul în 9 case izolate din Munții Apuseni. Poveștile oamenilor care au trăit și au crescut copii la lumina lămpii
Pe hârtie, Peste Valea Bistrei e un cătun al orașului Câmpeni. În realitate, nimic de aici nu te duce cu gândul la oraș.
E un vârf de munte până la care urcă, pe niște serpentine neasfaltate și abrupte, doar vreo 3 feluri de oameni. Cel mai puțin rămân prin zonă pasionații de off-road, care se opintesc până sus cu mașinile de teren, ca să se bucure de natură.
Ceva mai mult – adică vreo jumătate de an – stau oamenii care au aici „mutătura”. Adică pământurile cu iarbă grasă pe care-și pasc vacile. Ei urcă, odată cu animalele, în luna mai. Și coboară în octombrie.
Atunci, la jumătatea toamnei, rămân singuri, pe munte, puținii localnici. Și tot atunci începe cu adevărat greu: frigul, ploaia rece și ninsorile care cad în neștire, până când zăpada se așterne grea peste tot. Și face și mai greu drumul până jos.
Emilia Haiduc împlinește 41 de ani de când s-a mutat pe munte.
„Eu sunt din Certege. E acolo, după dealul ăla din față. M-am căsătorit, în 1983, și soțul avea casa asta. Aici ne-am stabilit. El a fost miner și făcea naveta, la Baia de Arieș. Eu am rămas acasă, să văd de gospodărie”, a povestit Emilia Haiduc pentru spotmedia.ro.
Casa de care s-a îngrijit femeia, o viață întreagă, arată ireproșabil. Nici fir de praf. Nici urmă de dezordine.
„Am avut 2 fete. Cel mai greu le-a fost în gimnaziu, că n-au avut școală aici, aproape. Și s-au dus la Certege. 2 ore la dus, în fiecare dimineață. Plecau la 6:00 dimineața, peste munte, ca să ajungă la școală la 8:00.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
La venit, alte 2 ore pe drum. Iarna, prin zăpadă mare, Abia mergeau. Iar acasă, cu lampa pe masă făceau temele.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu
Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.
Ce vinde Sorin Gadola în „clinicile” THC: 990 de lei pentru a fi scanat cu o baghetă metalică și aparate create de scientologi
Sorin Gadola vinde servicii de diagnosticare și tratament prin biorezonanță, folosind aparate create de scientologi și a căror eficiență nu este dovedită științific. Cu toate acestea, marketingul „clinicilor” susține că dispozitivele pot vindeca boli foarte grave.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this