Foto: Gabriel Kolbay
10/09/2024
Rușinea din inima Capitalei. Palatul Voievodal Curtea Veche rămâne în ruină. Nicușor Dan nu a reluat, nici după 4 ani, lucrările la cel mai important monument istoric din București
Din iarna anului 2020, Palatul Voievodal Curtea Veche – care păstrează cele mai vechi mărturii despre București – e tot în ruină. E chiar în mijlocul orașului, pe unde trec aproape toți turiștii români și străini. Și arată din ce în ce mai rău.
Din păcate, nici nu sunt șanse ca lucrurile să se schimbe în bine, de azi pe mâine. spotmedia.ro vă spune astăzi de ce Primăria Municipiului București (PMB) mai are, încă, nevoie de timp până să reînceapă consolidarea și restaurarea monumentului.
Despre Palatul Voievodal Curtea Veche de pe Strada Franceză 19-23, arheologul Theodor Ignat – șeful Biroului de Arheologie al Muzeului Municipiului București – a explicat anterior, pentru spotmedia.ro:
„Istoria locului, în sine, începe undeva prin secolul IV. Dar acea perioadă nu are legătură cu Bucureștiul (....). Se pare că începutul (clădirii - n.red.) are legătură cu Vlad Țepeș. Sunt ziduri de pe la 1450 - 1460, cam așa.
Există posibilitatea ca una dintre structuri să fie chiar anterioară (mai veche - n.red.). Dar nu avem încă suficiente indicii care să ne confirme că e anterioară”, a precizat Theodor Ignat.
Istoricii Muzeului Municipiului București susțin că Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii despre oraș. Mențiunea o puteți găsi aici. Din acest punct de vedere, este cel mai important monument istoric al Capitalei.
Ce a făcut PMB până acum
În 2014 s-a realizat o expertiză tehnică a complexului format din 5 corpuri de clădire.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Doi ani mai târziu, Polarh Desig SRL a realizat un proiect tehnic în baza căruia să se facă lucrări pentru protejarea, consolidarea și restaurarea Palatul Voievodal Curtea Veche.
În prima parte a lui 2018 – adică la 4 ani de la întocmirea expertizei tehnice - Compania Municipală Consolidări SA înființată de Gabriela Firea a primit autorizație de construire și ordin de începere a lucrărilor.
Angajații companiei municipale au făcut curat în zonă și au ridicat structuri din lemn pentru punerea în siguranță a corpurilor de clădire.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this