REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: © Justoomm | Dreamstime.com

Repetiție la vaccinare: Farmaciștii vor să ne protejeze de gripă. Statul nu se grăbește să-i ajute

Din această iarnă, românii se pot vaccina antigripal în farmacii. Puțini o mai fac – e târziu și mulți habar n-aveau că se poate. În timp ce gripa se răspândește, farmaciștii se uită deja spre sezoanele viitoare, când am putea ști mai clar câți români se imunizează de fapt.

Era vinerea de dinainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2022, în orașul Codlea din Brașov. Dimineață, undeva în apropiere de primărie, o femeie de vreo 70 de ani a coborât din blocul său de patru etaje și a intrat în farmacia de la parter. Situată între un supermarket și un magazin de mochete și linoleum, farmacia independentă funcționează din 2003. 


Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.Redacția PressOne


Femeia s-a obișnuit să-și ia medicamentele de acolo. De data aceasta voia să-și cumpere vaccinul antigripal, așa cum a făcut-o și în alți ani. Când a aflat că se și poate imuniza în farmacie, a zis pe loc da. Medicul de familie își terminase programul, urmau sărbătorile, cazurile de gripă se înmulțeau. Farmacistele au rugat-o să revină peste câteva ore, ca să se mai elibereze și să poată pregăti toate cele necesare. Era, până la urmă, primul vaccin antigripal pe care-l făceau. 

Într-un birou separat, în spatele unui paravan, au pus o masă ca la cabinetele medicale. Sus au așezat o tăviță cu dezinfectant și plasturele de aplicat după injecție, jos un recipient pentru „înțepătoare”, care trebuie strânse separat și date la final unei firme specializate.

Farmacista Mirela Zamfirescu. Foto: arhiva personală

Farmacista Mirela Zamfirescu, cea care s-a ocupat de imunizare, nu avea emoții. Făcuse un curs în noiembrie, cu probă practică pe manechin. O știa pe pacientă ca hipertensivă, dar a găsit-o cu tensiune bună. La fel și temperatura. „Eram mai mult atentă la reacția dânsei, nu la ce făceam eu. Cunoșteam procedeul, știam ce am de făcut.” Apoi a stat de vorbă cu ea 15 minute, cât să se asigure că nu are vreo reacție adversă. Era puțin probabil, pentru că femeia se mai vaccinase antigripal în alți ani, iar asta era una din condițiile pentru a se imuniza în farmacie. Între timp, Mirela Zamfirescu introducea datele pacientei în Registrul Național Electronic de Vaccinări. 

Ca farmacist, m-am simțit util”, spune Mirela Zamfirescu. Fiind o farmacie de cartier, își cunoaște clienții. Unii vin cu prăjituri de sărbători. „Eu cunosc de la bunici, la stră-nepoți, stră-bunici, stră-stră-stră.” Crede că mulți ar veni la vaccinare în farmacie cu mai multă deschidere ca la medic, fără „teama de halat alb”. A văzut cât de utile pot fi astfel de servicii de când a făcut testarea anti-COVID în unitate. „Când vin oamenii și sunt îngrijorați și tu îi liniștești.” 

După acea primă pacientă, doar trei persoane s-au mai vaccinat antigripal în farmacia din Codlea. 

Iar tabloul a fost similar și în restul țării. „Procentul e mic, din păcate”, spune Mirela Zamfirescu. „Și sezonul antigripal de vaccin, sezonul de vaccinare cam trece. Luna asta și pa.” Și-ar dori să meargă mai bine, dar speră că, pe măsură ce se răspândește vestea, în anii viitori va fi mai bine.

Aproape 100 de farmacii din țară vor să vaccineze împotriva gripei. Doar câteva au și început să o facă

Imunizarea antigripală în farmacii a pornit la finalul anului trecut ca program pilot, menit, între altele, să-i mai degreveze pe medicii de familie.

În total, 92 de farmacii din București și 15 județe sunt înscrise. Dintre ele, doar 29 au și făcut vaccinări, în total 85 de persoane, transmite Ministerul Sănătății pentru PressOne. Cu alte cuvinte, aproximativ o treime dintre farmaciile autorizate au și imunizat, fiecare în medie cu câte 3 persoane vaccinate.

Pe măsură ce își școlesc farmaciștii și se autorizează, mai multe farmacii pot fi adăugate la lista care poate fi consultată pe site-ul ministerului. 

Spațiu de vaccinare într-o farmacie din Codlea. Foto: Mirela Zamfirescu

Farmacia din Codlea e prima în tabel. A observat asta și Mirela Zamfirescu. „Probabil am urmat cursul mult mai repede față de alte farmaciste din țară.” Zamfirescu, care are 51 de ani și e din 2016 și președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov, spune că s-a implicat pentru că farmacistul trebuie să fie prezent în comunitate. „Farmacistul este cel care se întâlnește cu foarte mulți pacienți zilnic. Și noi trebuie să ne implicăm în ceea ce înseamnă sănătate publică.” Pe de altă parte este și un serviciu care poate fi taxat. La farmacia din Codlea imunizarea costă 35 de lei. În total, în județul Brașov, 99 de farmaciști au pregătirea să facă vaccinul antigripal. 

Doi dintre aceștia lucrează la o farmacie din Sânpetru, chiar în apropiere de centura orașului Brașov. Reprezentantul unității, Bogdan Petrescu, spune că au autorizația de imunizare de la sfârșitul lunii decembrie, dar nu au vaccinat pe nimeni până acum. „De 30 de ani, după Revoluție, toate serviciile astea erau implementate prin medicii de familie. Ei primeau vaccinurile, ei vaccinau, ei raportau și ei făceau tot. De anul ăsta se pare că ne-au mai dat și nouă o bucățică din jobul medicilor de familie. Încă nu se știe. Încă nu s-a aflat.” 

Petrescu spune că a ieșit târziu și ordonanța de la Ministerul Sănătății care permite vaccinarea în farmacii. În mod normal, oamenii se imunizează împotriva gripei toamna, ca să apuce să dezvolte anticorpi. „Noi am pierdut trenul de vaccinare acum.” Se concentrează, prin urmare, pe sezonul viitor. E convins că vor exista doritori. Se bazează pe experiența cu testările COVID, când veneau și câte 100 de pacienți pe zi în farmacie. „Noi suntem pregătiți pentru orice. Că nu ne-au ieșit actele sau că nu s-au mișcat cei de la minister cu ordonanța și să putem să facem vaccinarea toamna anului 2022… Ne-au întârziat, OK. E și 2023, și 2024, și 2025.

Unele farmacii pe care le-am contactat, printre care și cea din Sânpetru, spun că în sezonul acesta au decis să administreze vaccinul gratuit, doar să vină și pacienții.

Un lanț de farmacii din Iași a stabilit un preț de 39 de lei, dar, fiind proiect pilot și vârf de epidemie, l-a redus în această perioadă la zero. „Noi așteptăm ca pacienții să vină să se programeze, dar momentan nu avem nicio programare”, mi-a spus o farmacistă din Breaza, Prahova. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Alte farmacii încă nu au tot ce le trebuie. În Hărman, Brașov, am fost prima persoană care a sunat la o farmacie să se intereseze de imunizare. Nu începuse încă, le lipseau „câteva lucruri tehnice” și nu se știa când vor veni. O farmacie din județul Cluj nu avea container pentru înțepătoare, iar farmacista care a răspuns la telefon spunea că nu știe la ce să se aștepte privind doritorii. „Nu ține de noi. E prima oară când se face, deci nu știm nici noi ce o să fie.” 

Ionuț Hidișan, reprezentantul unei farmacii din Florești, Cluj, mi-a spus că au făcut până acum aproximativ cinci vaccinuri antigripale. Puține, dar tot îl consideră un pas important pentru diversificarea muncii farmaciștilor, care „pot să demonstreze că pot să făcă mult mai multe”. Spune că mulți sunt pregătiți să ofere servicii ca în alte țări din Europa. „Adică și să ia glicemia și o grămadă de lucruri care ar ajuta foarte mult populația. Dar din păcate la noi nu, deocamdată.

Hidișan adaugă că lumea nu trebuie să vadă drept un lucru rău că farmaciile, ca băncile, sunt la tot pasul. „Bun, dacă tot sunt multe, hai să facem ceva cu ele. Altfel nu-ți folosești la maxim până la urmă o resursă pe care o ai.

În procedura de vaccinare antigripală ar eficientiza partea de comunicare cu medicul, care trebuie să dea recomandare de vaccin pentru ca acesta să fie făcut în farmacie. E bine să fie implicat și medicul, pentru că el cunoaște istoricul pacientului, spune Hidișan, mai ales în condițiile în care a constatat că unii dintre cei care vin la farmacie își încurcă medicamentele. „N-aș scăpa, să zic așa, de tot, de medic, să nu mai trebuiască să intervină în proces, dar aș încerca să-l tehnologizez un pic, sau să fie o comunicare un pic mai eficientă pe partea asta.” Ar putea de exemplu să dea recomandarea online, pe WhatsApp sau pe email.

Farmaciștii vor mediatizarea programului. Spun că în alte state astfel de vaccinări au crescut semnificativ acoperirea vaccinală

Ce și-ar dori cei mai mulți farmaciști cu care am vorbit ar fi o mai bună mediatizare a faptului că se poate face vaccinarea și la ei. De la autoritățile sanitare, cum ar fi Direcțiile de Sănătate Publică, așa cum s-a întâmplat la testările COVID, dar și de la presă. „Să faceți mai multă vâlvă,” mi-a spus Mirela Zamfirescu de la Codlea. „Noi putem să degrevăm partea aia de urgențe medicale.” Crede că farmaciștii sunt pregătiți, știu când să le zică pacienților să meargă la medic și când să le dea sfaturi. „În momentul în care eliberez o rețetă, eu nu i le pun în pungă sau în brațe și îi zic la revedere.” 

Am întrebat Ministerul Sănătății dacă plănuiește vreo campanie de informare a populației privind posibilitatea de vaccinare antigripală în farmacii. „Campania de informare a populației este în desfășurare”, mi-a transmis biroul de presă al instituției și a făcut trimitere la documentul de tip Excel care conține lista farmaciilor în care se poate face imunizarea. În plus, „ministrul Sănătății a făcut declarații de multe ori în spațiul public despre acest subiect”.

Cât despre criticile că programul a început târziu, explicația ministerului este că, fiind un program în premieră, a trebuit instruit personalul responsabil și a fost nevoie de „pregătirea și autorizarea spațiilor pentru desfășurarea activității”, fără să clarifice de ce acest lucru nu s-a făcut mai din timp.

Nu știm nici criteriile în funcție de care programul va fi considerat de succes, în afară de faptul că proiectul „urmărește creșterea acoperirii vaccinale în rândul populației generale, prin facilitarea accesului cetățenilor la vaccinare.”

În ceea ce privește sezoanele viitoare, ministerul pune totul în cârca farmaciilor. „Succesul depinde de cât de multe farmacii se vor arăta interesate în a-și pregăti personalul și spațiul pentru această activitate.” 

Spațiu de vaccinare într-o farmacie din Codlea. Foto: Mirela Zamfirescu

Într-un comunicat de la mijloc de ianuarie, Colegiul Farmaciștilor din România anunța că vaccinarea este posibilă și în farmacii și îndemna lumea să se programeze. „Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.” 

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că de la sfârșitul anului trecut numărul de cazuri de gripă a crescut de la o săptămână la alta, cu peste 5.000 de cazuri înregistrate în săptămâna 9-15 ianuarie 2023. Au început să scadă chiar la ultima raportare (16-22 ianuarie), cu aproximativ 500 la nivel național. De remarcat însă că în timp ce în București și în județul Timiș au apărut mai puține cazuri față de săptămâna precedentă, în Iași și Cluj sunt mai multe. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, autoritățile din sănătate au strâns până acum doar informații în legătură că serurile distribuite gratuit la medici pentru populația care riscă să dezvolte complicații în caz de îmbolnăvire. „Nu deținem date referitoare la numărul de persoane vaccinate antigripal cu vaccin achiziționat din fonduri proprii (din farmacii)”, mi-a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit datelor existente, rata de vaccinare antigripală a oscilat în ultimele sezoane, între o acoperire de 6,8% în rândul populației în sezonul 2018-2019 și 12,9% în sezonul 2020-2021, deci în plină pandemie de COVID. Ca număr total de persoane vaccinate, în acest sezon am ajuns la 1.454.884, deci probabil că va fi o acoperire similară cu cele din sezonul trecut și de acum trei ani, de 8% la un total de aproximativ un milion și jumătate de vaccinări. Acesta este de altfel și numărul total de doze gratuite distribuite de stat în acest an.

Gradul de acoperire a vaccinului antigripal în România, sezonul 2022-2023. Grafic de Ani Sandu

Am întrebat-o pe Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România, cum crede că a mers programul până acum. Nu i s-a părut rău, având în vedere perioada scurtă și „lipsa unei comunicări la nivel național”. Crede că e important că programul a început, iar ce trebuie făcut mai departe e ca din sezonul viitor să nu mai fie unul pilot.

Farmaciștii vor ca Ministerul Sănătății să dea un ordin prin care imunizarea antigripală să devină serviciu farmaceutic avansat. „Diferența este că nu suntem limitați în timp ca la un program pilot și se va desfășura în fiecare sezon vaccinare antigripală în farmacie de acum înainte.” 

Iar rezultatele e convinsă că se vor vedea în timp. „Avem experiența statelor europene care, după zeci de ani de vaccinare în farmacii, au avut și creștere de 30-40% a acoperirii vaccinale.” E sigură că și în sezonul viitor va fi un impact.

Pe de altă parte, ar fi normal ca acesta să apară în statisticile oficiale, dacă autoritățile vor culege și aceste date. Pentru că farmaciștii sunt obligați să înregistreze imunizările în Registrul de Vaccinări, statul va putea strânge și aceste statistici și să aibă astfel o evidență mai clară a numărului de persoane imunizate în România, nu doar a celor care au folosit vaccinul gratuit trimis în teritoriu. 

Alternativă la vaccinarea prin „vecina asistentă”

Medicii care administrează serul cumpărat de pacienți din farmacii nu sunt obligați să facă și raportarea în Registru, deși moral ar fi să o facă, explică medicul de familie Daciana Toma, secretar la Societatea Națională de Medicina Familiei. „Nu e un act medical care să se deconteze.” Plus că destui pacienți se vaccinează în afara cabinetului. „Că au o vecină asistentă, că știe unul să facă, nu-i mare lucru. Și-o fac între ei, unul, altul. Asta se întâmplă dintotdeauna.

De aceea vede imunizarea în farmacii drept o alternativă, deși adaugă că vorbește în nume personal, n-a făcut un sondaj să afle și părerile altor medici. „Obiectivul meu ca medic, ca cetățean, e să avem cât mai mulți pacienți vaccinați antigripal.

Și ea crede că s-a pornit târziu în acest sezon cu imunizarea în farmacii, pentru că în această perioadă nu mai sunt solicitări. „Noi știm asta de ani de zile. Dacă am mai rămas cu doze pe ianuarie… Și alea din decembrie, de obicei le-am făcut greu. Și dacă ne-au mai dat în ianuarie, de-abia ne-am scăpat de ele. Oamenii nu se mai alertează așa tare acum în ianuarie: hai să ne vaccinăm.” Adaugă însă că e bine că s-a pornit și s-au organizat farmaciile. „Nu au acum mari rezultate, dar e începutul de-abia. E mult mai bine să fie gata, pregătiți pentru sezonul următor. Și să înceapă din bună vreme.” 

Pentru farmacista din Codlea, imaginea programului de până acum rămâne cea a primei femei pe care a imunizat-o. Își amintește cum a ieșit pe ușă bucuroasă, cu certificatul de vaccinare în mână. 

Ne vedem la anul!”, i-a zis farmacistei în semn de rămas bun. 

Era o promisiune că și în sezonul viitor se va imuniza tot la ea.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios