Declaraţiile noilor parlamentari lasă să se întrevadă câteva averi colosale. Foto: Lucian Muntean
Declaraţiile noilor parlamentari lasă să se întrevadă câteva averi colosale. Foto: Lucian Muntean
17/01/2017
Recordurile noului Parlament: cel mai bogat, cel mai dator, latifundiara şi colecţionara
O vilă cu suprafața utilă de 2.000 de metri pătrați, o colecție de ceasuri în valoare de 300.000 de euro sau investiţii în străinătate de 23 de milioane de euro – sunt trei dintre elementele care ne-au atras atenţia în declaraţiile de avere ale noilor parlamentari.
Cei mai „săraci” dintre ei – printre care figurează, neaşteptat, ministrul Muncii, deputata Lia Olguța Vasilescu – nu au pe numele lor nici o casă şi nici un teren. Ba chiar sunt unii care nu au trecut nimic la rubrica Venituri.
PressOne a studiat proaspetele declarații de avere completate de parlamentari și vă prezintă câteva cazuri surprinzătoare.
Fără griji și fără bani
Deputatul Mihai Botez (30 de ani), de la Uniunea Salvați România (USR), nu şi-a scris decât numele în declarația de avere. Potrivit documentului, el nu deţine terenuri şi nici vreo locuință, nu are autoturism sau alt tip de autovehicul, nici conturi care să depășească 5.000 de euro, dar nici datorii.
La capitolul dedicat veniturilor obţinute în ultimul an, Mihai Botez a recurs la aceeași formulă care apare peste tot în declarația sa de avere: „NU ESTE CAZUL”.
Mihai Botez este deputat USR de Vaslui şi se află la primul mandat de parlamentar.
Nu departe de tânărul USR-ist, din punct de vedere financiar, se află fosta primăriţă a Craiovei Lia Olguța Vasilescu, proaspăt instalată ca ministru al Muncii și Justiției Sociale.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nici ea nu declară locuință, terenuri, automobil sau bijuterii a căror valoare să depășească suma de 5.000 de euro. Are, în schimb, circa 6.000 de euro și încă 140.000 de lei în conturi.
Dator vândut
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Deși, la prima lectură a declarației sale de avere, deputatul de Maramureş Sorin Bota (PSD) apare ca un tip înstărit, date fiind cele cinci terenuri și trei locuințe pe care le deține împreună cu soția sa, datoriile par să-i depășească serios agoniseala.
Astfel, deputatul Sorin Bota datorează:
- 430.000 de euro către Banca Transilvania,
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- 35.000 de lei către BancPost,
- 42.000 de lei către Build & PR Consulting,
- alți 70.000 de euro și 465.000 de lei către persoane fizice.
Casa mare
În noul Parlament, aleșii cu șapte, opt sau nouă case se întâlnesc la tot pasul. Un record stabileşte, totuşi, deputatul de Hunedoara Lucian Heiuș (PNL).
Nu pentru numărul de locuințe – care este întrecut de alți colegi –, cât pentru dimensiunile acestora: două dintre casele sale au, împreună, peste 3.000 de metri pătrați.
Astfel, potrivit declarației sale de avere, Heiuş are:
- o casă de locuit de 1.211 metri pătrați, deținută împreună cu un alt membru al familiei, în oraşul Orăștie,
- o casă de vacanță de 182 de metri pătrați în satul Voia din comuna Balșa, judeţul Hunedoara,
- un spațiu comercial de 376 de metri pătrați,
- un apartament de 86 de metri pătrați,
- un apartament de 47 de metri pătrați,
- o casă de 2.000 de metri pătrați.
Heiuș este deputat PNL de Hunedoara și, înainte de a ajunge în Parlament, a fost director general al Direcției Regionale de Finanțe Publice Timișoara. În 2012, Heiuș a candidat, fără succes, pentru funcția de primar al oraşului Orăștie.
De spațiu nu se poate plânge nici deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Ea a menționat în declarația sa de avere patru locuințe care, însumate, au aproximativ 1.300 de metri pătrați și o casă de vacanță de aproximativ 200 de metri pătrați.
Latifundiara
La capitolul Terenuri, mai mulți parlamentari își dispută titlul de „Cel mai înstărit moșier”, dar senatoarea liberală Siminica Mirea pare să câștige detașat: ea deține, împreună cu familia, 28 de terenuri în județul Olt.
Siminica Mirea a fost președinte al PDL Olt și, până să ajungă în Parlament, a mai deținut funcția de consilier județean.
Milionară în euro
În ciuda informațiilor de mai sus, cel mai înstărit membru al Parlamentului pare să fie deputata PSD Ana Birchall (foto), numită ministru delegat pentru Afaceri Europene.
Ea şi soţul ei au investit 23 de milioane de euro în străinătate.
Potrivit declarației de avere, Birchall mai are: trei terenuri, cinci case – dintre care două în Statele Unite –, un lingou de aur și bijuterii în valoare de aproximativ 46.000 de euro.
Colecționarii
Senatoarea de Hunedoara Carmen Hărău (PNL) se afla, încă din legislatura trecută, în topul colecționarilor cu dare de mână.
Potrivit declarației sale de avere, ea deține lucrări de artă contemporană în valoare de 250.000 de euro. Carmen Hărău se află la al doilea mandat de parlamentar și este doctor în economie.
O secondează deputatul de Bucureşti Damian Florea (ALDE), care menţionează în declarația de avere că deţine lucrări de artă, obiecte decorative și icoane în valoare de aproximativ 210.000 de euro.
Senatorul de Constanţa Liviu-Tit Brăiloiu (PSD) deține o colecție de ceasuri în valoare de 300.000 de euro și una de bijuterii în valoare de 80.000 de euro.
Carmen Hărău și Liviu-Tit Brăiloiu sunt parlamentarii care au acordat și cele mai mari împrumuturi în nume personal: 200.000 de euro, respectiv 450.000 de euro către persoane fizice.
Liviu-Tit Brăiloiu a fost prefect de Constanța și este fratele lui Ovidiu Brăiloiu, fost primar al localității Eforie. De altfel, cei 450.000 de euro împrumutați de senatorul PSD au ajuns chiar la fratele său.
Precizare
La o zi de la publicarea acestui material, deputatul USR Mihai Botez ne-a transmis un email în care spune că a rectificat declarația de avere, după ce a omis să completeze secțiunea dedicată veniturilor.
Aș vrea să vă spun că am rectificat declarația de avere și acolo am trecut veniturile din salarii, dar si contribuțiile la campania electorală, atât din venituri proprii, cât și din donații, 14000 RON contribuție personală și 24000 RON contribuție din donații.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this