Foto: Voicu Bojan
24/05/2019
Re(a)ctorul Academiei de Poliție
Joi, 23 mai, 2019, Direcția Națională Anticorupție a consemnat public dezastrul: punerea sub urmărire penală a rectorului și prorectorului Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, sub acuzația de „instigare la șantaj”.
Anunțul are toate ingredientele unei „nucleare”, cum se titrează, mai nou, în presa noastră, dezvelind miezul fierbinte și radioactiv al unei realități nocive, care va continua să producă efecte mulți ani de-acum încolo: rectorul și prorectorul școlii superioare care pregătește cadrele specializate în menținerea ordinii publice – polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii, pompierii și arhiviștii – au fost puși sub urmărire penală de către procurorii DNA.
Motivul ține mai degrabă de film: cei doi l-ar fi instigat pe un coleg să-i transmită amenințări cu moartea Emiliei Șercan, jurnalist de investigație, care dezvăluise un fapt pe cât de clar, pe atât de rușinos. Că rectorul Academiei, șeful, cum s-ar spune, și-a copiat mai bine de două treimi din lucrarea de doctorat – adică însăși cercetarea care i-a permis, mai târziu, să devină șef al Academiei.
De dragul evidenței, măcar acum putem să-i spunem plagiatului pe numele mic și familiar, pe care îl știm de la școală: copiat. Iar copiatul este furt. Când PressOne a publicat investigația Emiliei, reacțiile mediului academic au fost aproape inexistente. Dar acesta e planul doi al discuției, lașitatea mediului academic.
În planul întâi, lumina cade pe tot acest sistem care are în centrul său menținerea ordinii publice și siguranța cetățeanului și care a trecut cu seninătate, fără să clipească, pe lângă informația care ar fi trebuit să aprindă toate beculețele de avarie: omul pus în fruntea Academiei lor a ajuns acolo prin fraudă, adică exact acea faptă pe care ar trebui s-o cerceteze și sancționeze.
Altfel spus, ce garanție poate să aibă un „simplu cetățean”, cum le place oficialităților să ne identifice, că siguranța lui este protejată, când capul celei mai înalte instituții din domeniu trece ca o panseluță peste o acuzație de furt, de mână cu majoritatea colegilor săi?
În contextul acesta, anunțul DNA de aseară a avut toate ingredientele unei explozii întârziate de reactor nuclear. Deocamdată, ceea ce putem vedea e miezul dezvelit și radioactiv al realității – aceea că rectorul și prorectorul Academiei de Poliție au încurajat un subaltern, angajat și el la Academie, să amenințe cu moartea un jurnalist de investigație. Potrivit comunicatului DNA, „există bănuiala rezonabilă” că ambii i-au transmis subalternului conținutul mesajelor de amenințare și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală.
Și nu e vorba de un accident, vorbim de efectul final al unui șir nesfârșit de minciuni, incompetență și defecte sistemice, acoperite și coafate în timp, care duc, în final, la dezastru. La capătul acestui lănțișor de erori stă beneficiarul final, „simplul” cetățean.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
N-am apucat să verific reacțiile de astăzi, a doua zi după. Abia acum, după ce norul puturos și toxic s-a ridicat deasupra celei mai prestigioase instituții a Internelor, ajungem și noi la clasicul: „cum am ajuns aici?„, cu surioarele lui: „în ce țară trăim?” și „oare ne vom mai face bine vreodată?„.
Și nu e doar asta – Emilia scrie de ani de zile despre furtul intelectual, adăpostit la căldura și confortul universităților, îngrijit în biblioteci. Alți colegi scriu și vorbesc despre furtul la drumul mare, din sute de proiecte de investiții, din spitale, din școli, din toate celelalte locuri și instituții în care cetățeanul ăsta, cea mai simplă formă de viață politică de la noi, ar trebui să găsească protecție, sănătate, grijă și, mai ales, siguranța că viața nu-i va fi amenințată.
Acum imaginați-vă în străfundurile fiecărui astfel de loc un reactor supraîncălzit, care stă să bubuie.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this