REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Vladimir Putin a declanșat un război imposibil de câștigat. Foto: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Publicația de propagandă Pravda fură citate din PressOne, ca să le arate rușilor cum Iohannis e gata să-i trimită pe români la război împotriva lor

Publicația rusă Pravda publică un articol prin care sugerează că președintele României, „o marionetă a Statelor Unite”, ar fi pregătit să se lupte cu Rusia până la ultimul cetățean, deși poporul român nu ar susține, de fapt, Ucraina. Klaus Iohannis ar fi, pentru publicația rusă, gata de război și, mai mult, „astfel de planuri deja există”, susține Pravda.

În articolul propagandei ruse e invocată declarația fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, referitoare la negocieri de pace cu Moscova, dar sunt preluate și scoase din context și citate dintr-un articol PressOne. Articolul vorbea despre cum foști militari din generațiile trecute răspândesc dezinformări create tocmai de laboratoarele propagandei ruse, fără a fi însă și reprezentativi, mai ales că România este membră NATO de 18 ani. 

Sursa: https://www.pravda.ru/

Pravda este aceeași publicație care în luna aprilie scria că România este o țintă directă, prioritară, pentru un atac cu rachete Kalibr și care inoculează constant în articolele sale tema suveranismului. La fel de manipulatoriu, propaganda rusă preia imagini video de la un protest organizat de senatoarea Diana Șoșoacă și susține că românii ar protesta masiv în stradă împotriva NATO și a aducerii de trupe ale Alianței pe teritoriul lor. Diana Șoșoacă e citată cu amenințarea că președintele României ar trebui judecat pentru înaltă trădare, iar imaginile sunt distribuite masiv pe rețelele de socializare. 


Vrem să luptăm în continuare împotriva dezinformării și a știrilor false. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.Redacția PressOne


Narațiunile care în România par comice sau ridicole, fără vreo mare tracțiune la publicul autohton, sunt gândite de fapt pentru publicul rus, explică însă, în context Marian Voicu, jurnalist, realizator de documentare și scriitor, specializat în combaterea dezinformării. În România în schimb, propaganda rusă acționează mult mai subtil, din umbră, crede Marian Voicu. 

Cum rescrie Pravda realitatea

Publicația rusă Pravda fabrică o „realitate” în care Klaus Iohannis, descris ca un „protejat” și „o marionetă” a SUA, ar acționa unilateral, până la un posibil război direct cu Federația Rusă, deși Armata și societatea ar fi favorabile, de fapt, Moscovei. 

Patrioții români nu consideră că Ucraina este o țară de care românii trebuie să se preocupe. Președintele lor preferă însă să lupte cu Rusia până la ultimul român”, scrie Pravda, care preia exact citatele pe care PressOne le incrimina în articolul publicat pe 24 octombrie ca fiind produse de laboratoarele de propagandă rusești și distribuite de foste cadre militare, actuali adepți ai suveranismului și ai unor teorii ale conspirației. 

După doar o zi de la publicarea articolului PressOne, propagandiștii ruși sugerează că toată Armata Română ar considera că Ucraina este vinovată pentru război, că armata ucraineană ar fi distrus infrastructura din Donețk și Lugansk sau că „Moldova lui Ștefan cel Mare se învecina cu Polonia și Rusia” și, prin urmare, Ucraina nu ar avea legitimitate istorică. 

Citatele din articolul PressOne sunt scoase din context. Sursa: https://www.pravda.ru/

Este citat și fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, prezentat cu o aură de erou: cel care s-a luptat cu un președinte orbit de setea de război, capabil, scrie Pravda, să-și sacrifice tot poporul „pentru o aventură fără sens.”

Pravda susține că „punctul de vedere al ministrului român este împărtășit în UE de liderul francez Emmanuel Macron”. În realitate însă, președintele Franței a afirmat, la o conferință tematică la Roma, că „o pace este posibilă” în Ucraina atunci când „ucrainenii o vor decide.”

Canalul rus de propagandă invocă și protestele unor categorii profesionale din România, generate de scumpiri și criza energetică, chiar dacă acestea n-au avut, până acum, amploare. „Prin urmare, se pare că guvernul român este mult mai preocupat de treburile Ucrainei decât de oamenii săi”, comentează Pravda, care insistă să sugereze că americanii țin captivă România împotriva propriei voințe. 

Ministrul român al Apărării a fost împotriva lui Iohannis”, „Ucraina nu este prietenă cu românii și nu trebuie să vă faceți griji pentru asta”, „Iohannis este o marionetă a SUA” sunt printre titlurile marcate vizual din articolul Pravda. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Cum se camuflează propaganda rusă fără ca „patrioții români” să-și dea seama 

În vreme ce articolul din Pravda e destinat publicului intern, din Federația Rusă, în România dezinformarea și manipularea devin tot mai subtile și se disimulează în narațiuni autohtone.

Cred că în momentul ăsta cei care promovează narațiunile Moscovei o fac atât de subtil, încât nu mai par ale Moscovei. De exemplu tema suveranismului este din ce în ce mai puternică aici. Au aderat la ea și doi foști miniștri de externe, Adrian Severin și Andrei Marga sau un fost prim-ministru, Adrian Năstase, și ei susțin din ce în ce mai mult această teză. Care, sigur că nu poate fi legată direct de propaganda Moscovei, dar care servește aceluiași țel”, spune la PressOne jurnalistul Marian Voicu, autor al volumului „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”

Se cultivă intens mesajul că România a devenit vasalul Statelor Unite, că și-a pierdut orice urmă de independență și că cetățenii nu ar avea niciun beneficiu pe de urma apartenenței la NATO și Uniunea Europeană. În realitate însă, România este un beneficiar net al bugetului UE. În cei 15 ani de apartenență, România a primit peste 60 de miliarde de euro și a cotizat doar 21 de miliarde. 

Sursa: https://romania.representation.ec.europa.eu/

Pravda și alte surse rusești de propagandă insistă însă că deciziile se iau împotriva voinței poporului român, ținut captiv și îndepărtat în mod voit de valorile creștine și tradiționale. 

Aici se înscrie și campania privind valorile tradiționale care a început cu referendumul pentru familie. Și tot aici cred că putem include și această pseudo-dezbatere privind eșecul în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Și amendarea legilor justiției de către Senat, în special modificarea statutului magistraților, a fost interpretată de unii ca un atac la adresa suveranității României. Suveranitatea a devenit probabil cea mai importantă temă politică pentru cei care practică un euroscepticism subtil”, nuanțează Marian Voicu. 

Statisticile arată însă o încredere în creștere a cetățenilor europeni în UE, determinată în principal de răspunsul european la invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Sursa: https://romania.representation.ec.europa.eu/

Eurobarometrul, realizat în iunie-iulie 2022, arată că 67% dintre respondenții români sunt optimiști cu privire la viitorul UE, ceea ce reprezintă o creștere cu opt puncte în comparație cu un sondaj similar realizat în ianuarie-februarie anul acesta, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (media UE: 65%).

Foștii antivacciniști, actualii „pacifiști”

O altă constatare vizează antivacciniștii, extrem de vocali în pandemie, acum „pacifiști”.

Îi regăsim pe Telegram, Facebook-ul li se pare în momentul ăsta un mediu ostil în care sunt cenzurați. Așa că pe toți îi putem găsi, în frunte cu senatoarea Șoșoacă și cu mulți mulți alții, pe canalele de de Telegram, unde în mare au același tip de de discurs”, sesizează Marian Voicu. 

Cât de relevant e însă acest nucleu pentru societatea din România, separat de ce-și doresc Pravda și celelalte canale de propagandă ruse?

„Tracțiunea este mult mai mică decât în cazul mișcării antivacciniste. Și aici e interesant de văzut de ce. Personajele principale, protagoniștii, sunt aceiași, tracțiunea e însă mult mai mică. Eu unul cred că explicația constă în natura relației pe care o avem noi cu imperiul țarist, cu Uniunea Sovietică și cu Rusia actuală. Nu e un tip de rusofobie, ca să nu intrăm în discursul lui Putin. Dar e o frică constantă de Rusia, în ceea ce privește buna-credință a Moscovei și-n legitimitatea discursului venit de acolo.” 

Antivacciniștii au devenit pacifiști. Foto: Protest AUR la București / Lucian Muntean

Pentru Marian Voicu, declarații precum cea făcută de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în urma căreia demnitarul a și demisionat, nu reprezintă altceva decât breșe care servesc retoricii Moscovei. 

Până până la urmă, chiar dacă nu au tracțiune aceste discursuri în societate, ele reprezintă breșe, pentru că vorbim de oameni politici cu funcții importante în statul român. Ar fi de neînțeles dacă Moscova n-ar profita de aceste luări de poziție. Mai ales cea a lui Dîncu. Sigur, e ușor să speculezi că  Dîncu de fapt ar reprezenta un curent majoritar în Armata Română și că iată, el ar spune ceea ce gândesc mulți.”

Rușii sunt foarte buni în a înțelege etosul unei comunități, al unei națiuni și speculează orice breșă, e de părere Marian Voicu, care vorbește de o diferență esențială între propaganda rusă și cea chineză.

Spre deosebire de propaganda chineză, care e brutală, agresivă, dar din ce în ce mai prezentă, rușii știu cui se adresează și asta face ca succesul unei campanii de propagandă să fie asemenea unei campanii de marketing.”

Relevante devin felul în care comunică statul român (deficitar, după cum a arătat PressOne), dar și felul în care înțelege o parte a presei autohtone să-și facă datoria. 

Nu cred că cei de la Moscova citesc constant presa din România. Cred că Ambasada Federației Ruse de la București face acest lucru, în mod constant. Avem stații de televiziune cu acoperire națională, în special cele de știri, care cultivă în mod constant acest tip de dublu limbaj, în cel mai bun caz, dar care practică dezinformarea zilnic. Și au printre cele mai mari audiențe. Când ești intoxicat zilnic cu minciuni, una rafinată, care vine de la Moscova, s-ar putea să nu ți se pară ridicolă. S-ar putea să ți se pară că te face să înțelegi mai bine care este adevărul”, concluzionează Marian Voicu. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat. Ai două modalități:

1. Îl completezi online pe platforma Formular230.ro, apoi ne vom ocupa noi de depunerea lui prin SPV la ANAF.

2. Descarci formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios