REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Două pagini asimilate unor site-uri cu proprietari ascunși sunt în topul advertiserilor pe teme politice, pe Facebook

Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit și pe câți bani

Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, se află în top 5 al entităților care au sponsorizat conținut marcat drept publicitate politică în ultimele 30 de zile, pe Facebook-ul românesc.

După tragedia de la Caracal, cele două pagini au sponsorizat cel puțin trei știri false sau cu conținut propagandistic împotriva organelor de anchetă.

PressOne a mai relatat despre aceste pagini în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. La acel moment, adresele furnizate de cele două pagini duceau la o agenție de publicitate, Twenty Media SRL, administrată de Cristian Mihai.

Potrivit G4Media.ro, agenția ar fi primit, în 2017 și 2018, peste 850.000 de lei din subvenția PSD.

Potrivit Facebook, alături de PNL, Mihai Fifor și Viorel Cataramă, cele două pagini sunt în top 5 al sumelor investite în publicitate politică, în ultimele 30 de zile

Litere.net a sponsorizat, întâi, între 26 și 29 iulie, un articol conținând o reacție a premierului Viorica Dăncilă, cu titlul „Dancilă: «O tragedie care ne-a înghețat inimile. Cine a greșit va plăti!»”.

Potrivit datelor publicate de Facebook în librăria de anunțuri sponsorizate a paginii, articolul a fost afișat între 500.000 și 1.000.000 de ori.

Interesante sunt, însă, alte două articole sponsorizate de către litere.net, și care nici măcar nu apar în timeline-ul paginii: ele pot fi văzute doar sub formă de conținut sponsorizat în biblioteca de anunțuri a paginii.

Ambele articole demonizează procurorii și judecătorii, în cazul dispariției urmate de crimă, de la Caracal. Unul din articole are titlul „Adevărații vinovați ai tragediei de la Caracal„. Fără a cita nicio sursă, articolul sponsorizat indică procurorul de caz și judecătorii ca fiind vinovații „adevărați” în acest caz.

Procurorul de caz nu a considerat urgentă intervenția și practic a oprit intrarea polițiștilor în casă pe diverse motive (toate, neîntemeiate). Unul dintre motivele invocate este lipsa deciziei judecătorului de drepturi și libertăți care, deh… fiind noapte, probabil că avea alte treburi decât salvarea unei fetițe din mâinile unui criminal feroce.

Cu toate că obligația lui era ca și la 1, 2 ori 3 noaptea să fie apt să ia decizii în folosul semenilor lui care și-au pus atâtea speranțe în mințile enstineiniene ale procurorilor și judecătorilor din România„, se arată în textul care se rostogolește și acum pe Facebook, sub formă de conținut plătit.

Ambele afirmații au fost deja demontate de declarații oficiale.

Materialul se termină cu un îndemn către premierul Viorica Dăncilă: „Era vorba doar de o fetiță necunoscută și nu de vreun politician sau om de afaceri celebru care să le aducă faima și respectul comunității de hashtag.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Drept urmare nu s-au grăbit… și-au baut cafelele, au dormit și, după multe ore… i-au lăsat pe bieții polițiști să intervină. Prea târziu. Prea de tot și total ineficient.

Acele reforme date în sprijinul lor au făcut ca ei să fie aproape intangibili și total lipsiți de răspundere. Provocarea lui Dăncilă ar trebui tocmai asta să fie – fără ipocrizie să aibă curajul să identifice vinovații reali și nu pe cei ai presei sau ai găștilor de interese politice”.

Un alt material sponsorizat tot de litere.net – și el circulând în continuare pe Facebook  și la această oră – afirmă că procurorul de caz de la Caracal ar fi avut telefonul închis în timpul anchetei.

Iată un fragment din text: „Ulterior, după ce a fost găsit și conectat la evenimentele în desfășurare, același procuror a fost cel care a decis să nu permită polițiștilor accesul în casa suspectului până la ora 6.

În tot acest timp, din interiorul casei se auzeau strigăte„.

Ambele articole citate sunt și acum vizualizate de utilizatorii Facebook sub formă de conținut sponsorizat, deși, între timp, informațiile prezentate au fost dovedite drept false.

Potrivit Facebook, litere.net promovează și acum două materiale care demonizează procurorii, în ciuda faptului că afirmațiile din texte nu sunt atribuite nimănui și s-au dovedit a fi false

Politice.net a sponsorizat, la rândul său, unul din cele mai share-uite articole de pe Facebook din ultimele șapte zile, potrivit rubrika.ro.

Iohannis, USR și PNL au blocat timp de 7 luni legea care ar fi putut să o salveze pe tânăra din Caracal„, este titlul materialului, care a fost al șaptelea cel mai share-uit în ultimele 7 zile.

În total, materialul are peste 4.800 de shares și peste 37.000 de interacțiuni.

Informația potrivit căreia Klaus Iohannis, USR și PNL sunt vinovați pentru moartea fetei din Caracal a fost văzut de aproape 1 milion de ori în ultimele zile

Legea e acum, bineînțeles, tot la Curtea Constituțională, pentru că, inspirați de șeful statului, și PNL și USR au atacat-o la CCR.

Practic, timp de 7 luni, Opoziția din România în frunte cu președintele Iohannis au blocat legea care ar fi dat dreptul polițiștilor de a salva vieți. Dacă nu ar fi făcut-o, aceasta era acum în vigoare, iar Alexandra trăia, se arată în acest text.

Potrivit autorului, președintele și cele două partide de Opoziție ar fi trebuit să permită aprobarea rapidă a legilor care prevăd atribuții sporite pentru polițiști.

Manipulare pe stil nou

Ambele pagini citate mai sus trimit la site-uri ale căror deținători sunt ascunși. Ambele se prezintă drept publicații de presă, dar nu oferă nici măcar o căsuță redacțională, materialele nu sunt semnate de vreun autor și nu există date de contact ale redacțiilor.

Și mai interesant este că ele postează și sponsorizează declarații și informații diverse, mimând neimplicarea politică. Pe timeline-ul litere.net apar și declarații ale liderului PNL, Ludovic Orban, știri despre Banca Națională a Românie sau declarații ale liderului USR, Dan Barna.

Nu apar, în schimb, cele două materiale sponsorizate, care demonizează procurorii și judecătorii, în ciuda faptului că informațiile prezentate sunt false și manipulative.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios