Lucrarea de sculptură monumentală "Veriga", realizată de Maxim Dumitraș, era amplasată la intrarea în Sîngeorz-Băi. Foto: Lucian Muntean

Primarul fascinat de Ceaușescu a vândut la fier vechi lucrarea de artă de la intrarea în oraș

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), a dispus ca simbolul de la intrarea în oraș să fie tăiat și vândut la fier vechi. Este vorba despre o lucrare de artă din metal denumită Veriga, care avea 4 metri pe 4 metri și care fusese realizată de sculptorul Maxim Dumitraș în 2004.

Lucrarea a fost plătită de o firmă italiană care-și deschisese o fabrică în Sîngeorz și care a lăsat-o apoi în administrația Primăriei. Artistul a realizat lucrări asemănătoare în Spania, Franța sau Germania.

În România secolului 21, un primar a considerat-o veriga slabă și a trimis-o la depozitul de fier vechi din Rodna.

„Era un semn emblematic pentru oraș. Individul acesta numit primar, în loc să restaureze lucrarea, pentru că apăruseră niște pete de rugină, a tăiat-o și a dus-o la fier vechi. Fără nicio explicație.

Cam ăsta e respectul pentru artă în România. A luat-o cu ifronul, a trântit-o de pământ, a urcat-o în mașină și a dus-o la fier vechi. Apoi a tăiat-o cu flexul, a vândut-o și a făcut și un chef.

Unul ca el ar duce la depozitul de fier vechi și Coloana Infinitului, pentru că nu știa ce reprezintă”, spune sculptorul Maxim Dumitraș.

El a creat un Muzeu de artă comparată la Sîngeorz și pregătește terenul pentru primul muzeu de Land Art din România, pe dealurile din jurul localității în care s-a născut.

Sculptorul Maxim Dumitraș. Foto: Lucian Muntean

Artistul spune că îl va acționa în judecată pe primarul Ogâgău.

„Îmi doresc o lecție publică pentru România, pentru că ăștia-s în stare de orice. E trist.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Primarii, în toată România, au senzația că știu tot și fac tot ce le trece prin cap în localitățile pe care le câștigă.

Voi merge până la Ministerul Culturii. România noastră e invadată de kitschuri. Kitschurile nu îi deranjează, n-au probleme cu ele, nu le dărâmă, prostiile lor de bustulețe. Eu nu spun să nu faci un bust, dar sunt kitschuri ordinare. Toată țara colcăie de kitschuri”.

*

Când l-am sunat, penelistul Ogâgău se pregătea să dea un comunicat de presă prin care să explice de ce a doborât Veriga. A refuzat dialogul.

„Sunt foarte multe de explicat. Așteptați comunicatul și veți afla totul, tot adevărul”.

Altădată fusese mai volubil. Îl sunase pe un locuitor din Sîngeorz și-l luase la înjurături după formula introductivă − „Șobolanule, mă șoarecule, ești gata de atac?”.

Înregistrarea a ajuns în presa bistrițeană.

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi.

Ogâgău e patronul postului Someș Radio, are 41 de ani și a câștigat alegerile din Sîngeorz cu sloganul: „Sunt omul faptelor. Împreună reușim!”.

Omul are gusturi bune. După ce a devenit primar, a cumpărat un birou din lemn de paltin sculptat la comanda specială a Elenei Ceaușescu.

A plătit pentru el 2.000 de euro și a spus că prezența mobilierului va stimula turismul în stațiunea care a ajuns o umbră a ceea ce era odinioară.

Ogâgău e fascinat de tot ce a făcut parte din posesiunile soților Ceaușescu. În urmă cu ceva timp, el a achiziționat și vila de protocol pe care Ceaușescu o folosea în Bistrița.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...