Lucrarea de sculptură monumentală "Veriga", realizată de Maxim Dumitraș, era amplasată la intrarea în Sîngeorz-Băi. Foto: Lucian Muntean
Lucrarea de sculptură monumentală "Veriga", realizată de Maxim Dumitraș, era amplasată la intrarea în Sîngeorz-Băi. Foto: Lucian Muntean
10/10/2017
Primarul fascinat de Ceaușescu a vândut la fier vechi lucrarea de artă de la intrarea în oraș
Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), a dispus ca simbolul de la intrarea în oraș să fie tăiat și vândut la fier vechi. Este vorba despre o lucrare de artă din metal denumită Veriga, care avea 4 metri pe 4 metri și care fusese realizată de sculptorul Maxim Dumitraș în 2004.
Lucrarea a fost plătită de o firmă italiană care-și deschisese o fabrică în Sîngeorz și care a lăsat-o apoi în administrația Primăriei. Artistul a realizat lucrări asemănătoare în Spania, Franța sau Germania.
În România secolului 21, un primar a considerat-o veriga slabă și a trimis-o la depozitul de fier vechi din Rodna.
„Era un semn emblematic pentru oraș. Individul acesta numit primar, în loc să restaureze lucrarea, pentru că apăruseră niște pete de rugină, a tăiat-o și a dus-o la fier vechi. Fără nicio explicație.
Cam ăsta e respectul pentru artă în România. A luat-o cu ifronul, a trântit-o de pământ, a urcat-o în mașină și a dus-o la fier vechi. Apoi a tăiat-o cu flexul, a vândut-o și a făcut și un chef.
Unul ca el ar duce la depozitul de fier vechi și Coloana Infinitului, pentru că nu știa ce reprezintă”, spune sculptorul Maxim Dumitraș.
El a creat un Muzeu de artă comparată la Sîngeorz și pregătește terenul pentru primul muzeu de Land Art din România, pe dealurile din jurul localității în care s-a născut.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Artistul spune că îl va acționa în judecată pe primarul Ogâgău.
„Îmi doresc o lecție publică pentru România, pentru că ăștia-s în stare de orice. E trist.
Primarii, în toată România, au senzația că știu tot și fac tot ce le trece prin cap în localitățile pe care le câștigă.
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Voi merge până la Ministerul Culturii. România noastră e invadată de kitschuri. Kitschurile nu îi deranjează, n-au probleme cu ele, nu le dărâmă, prostiile lor de bustulețe. Eu nu spun să nu faci un bust, dar sunt kitschuri ordinare. Toată țara colcăie de kitschuri”.
*
Când l-am sunat, penelistul Ogâgău se pregătea să dea un comunicat de presă prin care să explice de ce a doborât Veriga. A refuzat dialogul.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Sunt foarte multe de explicat. Așteptați comunicatul și veți afla totul, tot adevărul”.
Altădată fusese mai volubil. Îl sunase pe un locuitor din Sîngeorz și-l luase la înjurături după formula introductivă − „Șobolanule, mă șoarecule, ești gata de atac?”.
Înregistrarea a ajuns în presa bistrițeană.
Ogâgău e patronul postului Someș Radio, are 41 de ani și a câștigat alegerile din Sîngeorz cu sloganul: „Sunt omul faptelor. Împreună reușim!”.
Omul are gusturi bune. După ce a devenit primar, a cumpărat un birou din lemn de paltin sculptat la comanda specială a Elenei Ceaușescu.
A plătit pentru el 2.000 de euro și a spus că prezența mobilierului va stimula turismul în stațiunea care a ajuns o umbră a ceea ce era odinioară.
Ogâgău e fascinat de tot ce a făcut parte din posesiunile soților Ceaușescu. În urmă cu ceva timp, el a achiziționat și vila de protocol pe care Ceaușescu o folosea în Bistrița.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this