Ștefan Liiceanu. Sursa foto: spotmedia.ro
20/06/2024
Prețul uriaș al corupției, calcule cu pixul pe hârtie. Suntem noi mai defecți moral? De unde poate să vină schimbarea. Interviu Video cu Ștefan Liiceanu
Dacă continuă lucrurile așa, în 10 ani vom depăși Austria. Pe hârtie. În țara în care trăiesc românii însă, ce depășește bunăstarea și interesul public este interesul personal al celor care, ajunși în funcții publice, de la miniștri la primari și preoți, încep să-și umple buzunarele. În total, cam de 17-18 miliarde de euro pe an.
Valoarea maximă a pierderilor din corupție, inclusiv costul economic de oportunitate (tot ce a pierdut România ratând oportunitățile favorabile), este de 15% din PIB, adică nu mai puțin de 45 de miliarde de euro pe an.
Acesta este costul în absența căruia România ar fi fost la fel de dezvoltată ca cele mai avansate țări din Vestul Europei, estimare la care a ajuns, cu pixul pe hârtie și cu dosarele DNA în față, Ștefan Liiceanu.
Ștefan Liiceanu a publicat recent, la Editura Humanitas, Un atlas al corupţiei. România – 20 de ani de hoţie, studiu de caz, un volum-document, care radiografiază costurile pe care România le plătește pentru ca înalții funcționari corupți să scape, practic, de orice pedeapsă și să fie numiți, în continuare, prin formula „domnia sa”.
Domnule Ștefan Liiceanu, ați scris un Atlas al corupției proaspăt apărut la editura Humanitas. Vă propun să începem dialogul nostru cu o întrebare care poartă asupra concluziei: de vreme ce corupția însoțește istoria umanității dintotdeauna și nici măcar Demostene nu a scăpat de această ispită, cu ce e cazul României mai special?
Mai special nu este, intră în pattern-ul tipic pentru fenomenul corupției. Dar ce este important în cazul României este faptul că, cel puțin de vreo 40 de ani, societățile dezvoltate, preponderent Occidentul, au început să ia problema corupției foarte în serios și să nu mai permită ca acest furt din banul public, care este forma principală de manifestare a corupției, să se perpetueze. Adică este vorba de un avans al civilizației umane. Or, noi am rămas în spate, corupția rămâne o problemă mare în societatea noastră și din acest motiv intră în temele noastre de convergență cu lumea occidentală, să îi prindem din urmă în ceea ce privește și acest aspect foarte important de care ține, până la urmă, buna funcționare a societății.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this